NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ljuti poslanici

Odnosno, kako je mustra svađanja oko mandata uspešno prešla i na opozicionu koaliciju i to tako što se čak stiglo i do navodnih fizičkih pretnji

      Predsednik Seljačke stranke Srbije (SSS) Živko Selaković, nedavno je napustio poslanički klub Stranke srpskog jedinstva (SSJ) i zajedno s Marijanom Rističevićem (Narodna seljačka stranka, nedavno izbačena iz koalicije Vojvodina) i tri bivša poslanika Nove Srbije koje je Velja Ilić u nedelju isključio iz partije (Dragan Kovačević, Marko Petrović, Miomir Tadić) osnovao novi poslanički klub “Srbija” u republičkoj skupštini.
      
       Selaković kaže da je to bio jedini razlog za sukob s članovima SSJ koji su počeli da prete i njemu i njegovoj porodici, pa sada u Skupštinu, tvrdi, dolazi isključivo u pratnji policije.
       - Problemi su počeli kada sam od rukovodstva moje partije dobio odobrenje da istupim iz poslaničke grupe SSJ i priđem nekoj drugoj grupi. A za taj korak sam se odlučio kako bih očuvao politički identitet i ciljeve za koje se zalaže moja stranka. To je bio jedini način. Ali, to moji koalicioni partneri nisu razumeli, pa su počeli da mi prete.
      
       O najavama Borislava Pelevića i SSJ da će se koristiti svim pravnim sredstvima kako bi mu oduzeli mandat, Selaković kaže za NIN:
       - Ako postoje zakonska sredstva, radije ću i to prihvatiti nego da ostanem u SSJ-u i izneverim ciljeve moje stranke.
       Predsednik Stranke srpskog jedinstva Borislav Pelević u razgovoru za NIN ne poriče da je “pretio” donedavnom koalicionom partneru Živku Selakoviću, “ako se pod pretnjom podrazumevaju sva pravna sredstva koja će SSJ upotrebiti protiv njega”. Pelević posebno ističe da naši mediji nisu bili zainteresovani da saslušaju i drugu stranu u ovom sporu, već su “stali u zaštitu jednog iskompromitovanog čoveka”.
      
       - Istina je suprotna od onoga što tvrdi Selaković. Pošto smo ga isključili iz koalicije, on gubi mandat narodnog poslanika, jer, po zakonu, mandati ne pripadaju pojedincima, već strankama i koalicijama. Podnećemo zahtev Administrativnom odboru Skupštine Srbije i Ustavnom sudu, ako bude potrebno, a potom ćemo mandat dodeliti Srpskoj seljačkoj stranci koji im, po koalicionom dogovoru, i pripada.
      
       Nego, da li su poslanici SSJ u skupštinskim holovima zaista vređali Selakovića?
       - Tačno je da su mu govorili da je izdajnik - izdao je stranku, koalicioni dogovor i ciljeve za koje se, kao opozicija, zalažemo u Skupštini Srbije. Međutim, netačno je da smo pretili njemu ili njegovoj porodici. On tim svojim izjavama samo želi da privuče pažnju javnosti.
       Ostaje da se vidi kome će biti dodeljen sporni mandat, kada je Selaković predsednik SSS-a i, za razliku od Pelevića, ne pominje razmimoilaženja u Seljačkoj stranci Srbije.
      
       N.D.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu