NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Abolicija “Stereorame”

Prvi put u medijskoj istoriji Srbije jedan medij nije ukinut zbog protesta javnosti

       Najava ukidanja “Stereorame”, programa klasične muzike Radio Beograda, izazvala je mnogobrojne proteste. Slušaoci ovog programa slali su protestna pisma kojima su dokazivali da im je “Stereorama” predstavljala jedinu mogućnost da se upoznaju sa delima klasične muzike. Stručna javnost ukazivala je da ovaj program jedini ima mogućnost da emituje obimnija muzička dela kao što su to oratorijumi i pojedine opere u kontinuitetu, dok se na drugim programima ona moraju skraćivati ili prekidati drugim emisijama čime se gubi uvid u celinu dela. Rade Veljanovski, direktor Radio Beograda, odluku o ukidanju “Stereorame” branio je tvrdnjom da ona nema zasebnu frekvenciju i da je dosadašnje rešenje po kome je ona delila frekvenciju sa “Beogradom 202” neodrživo jer slušaoci “Dvestadvojke” tokom vikenda ne mogu da slušaju ovaj program koji je, po istraživanjima kojima raspolaže Radio Beograd, drugi po slušanosti u Srbiji.
       Po najavama koje su stizale iz Radio Beograda, “Stereorama” je trebalo da prestane sa radom 31. januara i stoga je njena pojava u etru prvog februarskog vikenda bila iznenađenje koje je razjašnjeno na konferenciji za novinare koju je sazvao direktor Radio Beograda Rade Veljanovski.
       “Želim da vam kažem da će ‘Stereorama’ ostati. Odluka o njenom ukidanju bila je prvenstveno moja i doneo sam je zato što smatram da je postojanje dva toliko različita programa na istoj frekvenciji rešenje koje ne postoji nigde u svetu. Pre nego što sam postao direktor Radio Beograda, bio sam novinar 27 godina i navikao sam da osluškujem glas javnosti. Protesti povodom najave ukidanja ‘Stereorame’ naveli su me da zaključim da je to bila pogrešna odluka”, rekao je Veljanovski.
       On je izjavio da će Radio Beograd posle konstituisanja radiodifuznog saveta konkurisati za još jednu frekvenciju na kojoj bi se “Stereorama” emitovala tokom cele nedelje a ne samo vikendom kao do sada.
       Prvi put u medijskoj istoriji Srbije jedan medij nije ukinut zbog protesta javnosti. Ova praksa nije neuobičajena u svetu. Kada je Bi-Bi-Si odlučio da ukine neke emisije na svom Drugom programu, protestno pismo uputio je i princ Čarls. Najava skidanja sa programa kultne serije “Tvin Piks” navela je njene gledaoce da pokrenu akciju njenog spasavanja tokom koje su producente zasipali protestnim pismima. Zahvaljujući Radetu Veljanovskom, ova praksa zaživela je i kod nas.
      
       VLADAN STOŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu