NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Prebacivanje vrućeg krompira

Aleksandar Crkvenjakov, generalni direktor RTS-a

      Iako je RTS zadovoljio zakonsku obavezu i pismeno obavestio građane Srbije da se uvodi radio i TV pretplata, potpredsednik vlade Žarko Korać obavestio je javnost da pretplata neće krenuti od 1. februara i da RTS mora kroz ozbiljniju kampanju da objasni građanima neophodnost njenog uvođenja.
      
       Kako tumačite izjavu potpredsednika Koraća?
       - Ja bih rekao da je to prebacivanje vrućeg krompira. Pretplata, kao još jedan izdatak, ne može da bude popularna u narodu. Obezbeđivanje finansiranja za nacionalnu radio-televiziju je posao države. Pošto naši političari ne vole da se bakću stvarima koje su nepopularne među biračima, onda taj krompir prebacuju nama.
      
       Da li je RTS krenuo u kampanju?
       - Naravno, mi pokušavamo da u pojedinim emisijama objasnimo značaj takozvanog javnog servisa, po čemu se razlikuje od državne televizije, kakav će biti u budućnosti...
      
       Da li je Vladi Srbije u interesu da od njih zavisite?
       - Ne verujem. To nije nikome u interesu. Nema pritisaka političara, ako to želite da pitate. Uostalom, svuda u svetu političari i novinari moraju da budu u živom kontaktu, inače kako bismo dolazili do informacija. Pogledajte istraživanja, ona pokazuju da RTS ima uravnotežen program, što ne bi bio slučaj da ima pritisaka.
      
       Pretplata će krenuti nakon konstituisanja Saveta za radiodifuziju. Koja je uloga Saveta?
       - On nije zadužen samo za RTS, već za sve elektronske medije, dodelu frekvencija. Mi smo se ovde spremili za promenu RTS u Radiodifuznu ustanovu Srbije.
      
       Ostaje nejasno koji vas zakon o radiodifuziji obavezuje, stari ili novi?
       - To nikome nije jasno. Novi ne može da važi do kraja, jer nema ceo mehanizam da bi se sproveo, ne postoji bez Saveta. A stari Zakon o radio-televiziji je praktično osnovni akt na kome počiva RTS. Da je novi zakon počeo do kraja da se primenjuje, stari bi bio ukinut. Ovako je sve relativno.
      
       Sindikat “Nezavisnost” stupio je u štrajk. Jedan od zahteva je povećanje plata za 30 odsto.
       - Ovaj zahtev je nerealan. Vlada Srbije je donela uredbu, prema kojoj je predviđeno da plate u javnim preduzećima mogu da se povećaju za svega 9 odsto. Ja bih lično voleo da se povećaju i 60 odsto.
      
       Situacija u RTV Novi Sad je komplikovanija. Zaposleni se pitaju kome su odgovorni, da li vama i direktoru RTV Novi Sad Petru Jovanoviću?
       - Omnibus zakon je odavno prebacio finansiranje RTV Novi Sad na Izvršno veće Vojvodine. U Beogradu je ostalo vrlo malo ingerencija, tako da su moje moći ograničene.
      
       N. DUMIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu