NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Čudne odluke žirija

Trideset peti konkurs za nagradu “PJER”
Organizator: “Večernje novosti”

      U već dugoj istoriji konkursa za našu najcenjeniju godišnju nagradu u oblasti karikature retko se događalo da jedno delo osvoji toliko nepodeljenih pohvala žirija i publike kao što se to ovoga puta zbilo sa pobedničkim radom “Insajder” Dragutina Milanovića. U prizoru iz jedne obične spavaće sobe odvija se poznati zaplet: zbunjena žena uhvaćena u neverstvu, zapanjeni muž pred neočekivanim “gostom” u ormaru, uplašeni ljubavnik uhvaćen na delu... I tada, u tom dramatičnom trenutku, Milanović duhovitom dosetkom preuzetom iz Haškog suda stvara komičan obrt koji kod posmatrača izaziva spontani smeh. Posrednim uvođenjem u predstavu i nevesele sudbine bivšeg vlastodršca, kao i pobuda i dilema takozvanih zaštićenih svedoka, autor je vešto režirao efektni životni šalozbiljni komad u jednoj slici.
       Drugu nagradu žiri (u sastavu: G. Mihić, predsednik, I. Bagarić, M. Beoković, M. Marković, J. Prokopljević, A. Baljak i B. Jovanović) dodelio je karikaturi Milanka Kaličanina na kojoj je glasačko mesto predstavljeno kao gubilište, a čin glasanja kao samoubistvo. Ovako drastična poruka autora imala bi možda smisla da se radi o nekom određenom glasanju, ali ovde je reč o glasanju UOPŠTE, pa pred tako jednostranom brutalnom osudom opšteprihvaćenog vida izražavanja građanske volje i, još više, pred dodeljenom nagradom, ostajemo doista bez reči.
       Treća nagrada pripala je Vojislavu Miliću za rad sa nebrojeno puta korišćenom temom samoveličanja izvedenog stavljanjem rama oko sopstvenog lika (koji je ovde zapravo bezličan, jer u konturi glave nema nijedne crte) uz umetanje majušnog sunca u gornji ugao okvira. Žiri je i u ovom slučaju prihvatio jedno krajnje uopštavanje i upotrebio mnogo mašte da u crtežu izvedenom skromnom veštinom vidi “suptilno variranje ideje o ljudskoj taštini i nastojanju da se uvek bude u blizini izvora energije, moći i vlasti”.
       Podizanjem novčanog iznosa nagrada na 90, 60 i 30 hiljada dinara, organizator je povećao i značaj takmičenja i njegovu privlačnost za učesnike, ali je, istovremeno, s pravom, pooštrio selektivni kriterijum, pa se na izložbi i u katalogu ove godine našlo manje i autora i karikatura nego u ranijim prilikama, što je znatno podiglo opšti kvalitetni nivo priredbe. Začuđuje uključivanje u katalog čak četiri crteža jednog od dvojice selektora, J. Prokopljevića, a da pri tom nije data nikakva naznaka o takmičarskom (što bi bilo nedozvoljivo) ili vankonkurentskom statusu njegovih radova.
       Ovogodišnja priredba našla je svoj trajni odraz u vrlo kvalitetnom katalogu, a uvodnik iz pera komesara konkursa Milana Mitića je, posle davnog, koncepcijski sličnog teksta Raše Popova, prekinuo niz uopštenih komentara o karikaturi kao stvaralačkoj disciplini i čitaoce uveo u katalog zanimljivim osvrtom na njegov konkretni sadržaj.
      
       MILORAD H. JEVTIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu