NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Dosije Vojvodina

      
       Vojislav Šešelj optužen je kao učesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu sa Slobodanom Miloševićem, ali mu je na teret stavljen i jedan zločin koga nema u optužnici protiv bivšeg predsednika SRJ: progon Hrvata iz Vojvodine. Vlast u Beogradu nije našla za shodno da da bilo kakav zvaničan komentar ove nove činjenice u haškim optužnicama, koja je sticajem okolnosti obelodanjena baš u vreme kada je Skupština Vojvodine donela deklaraciju u kojoj se traži striktno i bezuslovno provođenje obaveze saradnje sa Hagom. Idejni vođa ove deklaracije zove se Čarls Ingrao i profesor je istorije na Univerzitetu Perdju u Indijani, a Gojko Mišković iz somborske nevladine organizacije “Otvoreni licej” se u beogradskom “Nacionalu”ovih dana pohvalio da je posredovao da profesor Ingrao ostvari kontakte sa Nenadom Čankom, i navodi da Ingrao već neko vreme vredno kao neplaćeni lobista radi na zastupanju vojvođanskih interesa u Stejt departmentu. Prema Miškoviću, sva korist Ingraovog lobiranja u korist Vojvodine pokazaće se uskoro kad donese “dokument o autonomiji koji će ovdašnji politički faktori moći samo malo da modifikuju”, slično kao što je bilo sa Ustavnom poveljom Srbije i Crne Gore.
       Ovaj “neplaćeni lobista” inače je bio poznat, ne samo kao gorljivi pristalica bombardovanja Srbije, za koje je tvrdio da će “doneti stabilnost” regiji, već i kao vatreni pristalica kopnene intervencije NATO-a, što je bilo nešto ređa pojava i u Americi. Tvrdio je da samo kopnena okupacija NATO-a može “rehabilitovati Srbiju”, zbog tužne “istine”da je “nasilna osveta” nešto što je “ukorenjeno” u srpskoj kulturi. Zato je lobista koji danas za Vojvodinu navodno radi iz entuzijazma, na početku bombardovanja odmah agitovao da se sruše svi mostovi koji Vojvodinu povezuju sa Srbijom kako bi tenkovi NATO-a mogli nesmetano da “iz Hrvatske ili Mađarske” krenu za Beograd, koristeći istu taktiku koju su upražnjavali protiv Sadama u Pustinjskoj oluji. Predlagao je to, po sopstvenoj tvrdnji, iz najboljih namera: da Srbe spase “od njih samih”.
       Na Internet sajtu na kom promoviše svoje najnovije inicijative u korist Vojvodine, profesor kaže da je ova pokrajina već “decenijama krava muzara Srbije”.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu