NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Sjaj, bijeda i tuga

(“Gaćice Jelene Karleuše”, NIN broj 2718)

      Radujem se uvijek dobroj novinskoj vijesti, a posebno me obradovala vijest da je NIN-ovu nagradu za najbolji roman u 2002. godini dobio Mladen Markov, veliko ime jugoslovenske i evropske književnosti. Sjajan pisac, etičar i poetičar, a NIN-ova nagrada vrijedi, za naše podneblje, kao mala Nobelova. Održala se pedeset godina na radost knjige, književnika i čitalaca. Uvijek velika, a nagrađeni roman za pamćenje.
       S druge strane, gotovo u isto vrijeme i u istom gradu, novosadski “Svet” organizuje humanitarnu aukciju koja predstavlja kontejner duhovnosti ili moralnu kaljugu. Bijeda je što izvjesni Bojan Karić nudi 2 000 evra za gaćurine jedne pjevaljke. I to javno i bez stida. To su dvije trećine iznosa isplaćenog za nagradu za najbolji roman godine. Dođe mi da javno plačem i da se stidim u kome vremenu živim. Sve je pogaženo. Sve je porušeno. Sve je poniženo. Sve je to bijeda duha. Osobe duhovne golotinje, koje su olako stekle veliko bogatstvo, nisu svjesne da time vrijeđaju majke i djecu, da time vrijeđaju narod. Kakav cinizam.
       Posebno je zabrinjavajuće da se taj sramni čin dešava u sali internacionalnog hotela “Hajat”. Tužno! “Hajat” nije drumska mehana. Pa i mehana ima neki nivo.
      
       LAZAR MANOJLOVIĆ,
       Bijeljina


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu