NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nisu oni mudžahedini

(“Mudžahedini” sa Atosa, NIN br. 2719)

      Za mene je čitanje NIN-a uvek bio užitak. Bojim se da je ipak daleko ispod nivoa NIN-a, kao i daleko ispod zdravorazumskog dobrog ukusa, pravoslavne monahe nazivati mudžahedinima.
       Nastranu praktične implikacije, jer mnogi obični smrtnici i ne znaju puno, da ne kažem ništa, o ovom fenomenu. Poznata su pogrešna tumačenja zastave zilota, na kojoj piše: “Pravoslavlje ili smrt”, da navodno zli monasi na silu prevode ljude u pravoslavlje, što je ordinarna glupost i neistina. Ko je na Svetoj gori bio, zna da je taj naslov na zastavi samo oslikavanje spremnosti zilota da polože svoj život za pravoslavlje. Nastranu to da se u tekstu oni nazivaju “zelotima”. Da li je to štamparska greška ili su vaši novinari tako dobro informisani o materiji o kojoj pišu. Na Svetoj gori ih srpski zovu: ziloti.
       Stoga, gospodo, preklinjem vas, ukažite vašem novinaru na to da vređa osećaje svakog normalnog pravoslavnog vernika kada pravoslavne monahe naziva “mudžahedinima”.
       Mi ne očekujemo da u redakciji lista sede ljudi koji veruju u Boga, ali profesionalci bar, koji vode računa o tome kako i koga vređaju svojim iskazima i tekstovima.
       Da smo kojim slučajem u srednjem veku, gospodin bi dobio od mene rukavicu u lice i sa polja bi samo jedan otišao uzdignute glave.
      
       GORAN MIĆIĆ,
       Vintertur, Švajcarska


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu