NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Prva iskustva

Godinu dana je proteklo otkako je japanska kompanija NTT DoCoMo prva u svetu pokrenula sistem mobilne telefonije treće generacije (3G); međutim, nije se krenulo dalje od početka

      Novu uslugu, nazvanu Foma, korisnici zasada primaju sa skepsom, tako da je kompanija u prvih 10 meseci uspela da privuče samo 134 000 novih pretplatnika. U istom periodu, 5,6 miliona osoba u Japanu se pretplatilo za korišćenje mreže druge generacije (2G) ili generacije dva i po (2,5G). Da paradoks bude veći, tri miliona njih su novi pretplatnici kompanije NTT DoCoMO.
       Broj pretplatnika 3G mreže daleko je od onoga što se u kompaniji očekivalo. Na početku rada nove mreže predviđalo se da će do kraja 2002. godine broj pretplatnika dostići 1,4 milion.
       Analitičari smatraju da je još uvek rano za ocenu da li je 3G tehnologija pretrpela neuspeh. Slabiji početak od očekivanog delom je posledica tehničkih problema kao što su ograničen domet mreže, kratak vek baterija uređaja i skupi telefoni. Korisnici nisu u većem broju prihvatili novu tehnologiju, jer očigledno smatraju da nema razloga za dodatne troškove kao što je kupovina 3G telefona. Usluga košta skoro isto kao i u 2G mreži i, sa izuzetkom poslovnih korisnika koji imaju potrebu da povežu svoje prenosne računare sa telefonom, još uvek nema aplikacije koja bi u potpunosti iskoristila sve prednosti 3G tehnologije.
       Međutim, uspeh koji su na tržištu postigli telefoni sa ugrađenim fotoaparatom i e-pošta sa priloženim video-snimcima, najavljuje bolje dane za 3G tehnologiju. Japanski operatori mobilne telefonije trenutno vrlo aktivno promovišu nove usluge koje omogućavaju korisnicima da pomoću mobilnih telefona šalju video-zapise u trajanju od pet do 15 sekundi. Kvalitet video-materijala je prilično nizak, s obzirom na brzinu od nekoliko sličica u sekundi i visok stepen kompresije, ali je to nužno zlo jer bi u suprotnom veličina grafičkih datoteka onemogućavala njihovo slanje.
       Korišćenjem 3G tehnologije operatori bi pružili svakako kvalitetnije usluge. Još jedan japanski operator mobilne telefonije, kompanija J-Phone, sprema se da u ovoj godini pokrene sopstvenu 3G mrežu i na taj način posredno pomogne i kompaniji NTT DoCoMo u borbi za privlačenje više pretplatnika - prvenstveno među srednjoškolkama za koje se smatra da su najfanatičniji korisnici elektronske pošte sa video-snimcima.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu