NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Saveti

      Punjači
       Punjači su vrlo važni za pravilno korišćenje mobilnog telefona. Možemo ih svrstati u tri grupe, a to su: auto-punjači - koji služe za dopunu baterije u kolima ili drugom prevoznom sredstvu, kućni punjači - koji se uvek dobijaju uz aparat, i tzv. stoni punjači - kojim se mogu puniti i baterije u aparatu i dodatna baterija.
       Auto-punjači rade samo na 12 V i mogu se koristiti isključivo u putničkim automobilima, a oni koji su deklarisani na raspon od 12 do 24 V mogu se koristiti i u kamionima i autobusima. Kvalitetniji auto-punjači imaju dvobojne lampice, tako da jedna boja svetli prilikom punjenja, a druga se pali kada je proces punjenja završen.
       Kućne punjače delimo na brze i standardne. Prilikom formiranja baterije najbolje efekte pružaju standardni punjači, jer će prilikom punjenja dovesti do najboljeg iskorišćenja njenog kapaciteta. Prilikom kupovine vrlo je važno voditi računa da se kupi originalan punjač ili adekvatna zamena, jer punjač koji daje manji napon od predviđenog za tu vrstu aparata, neće moći potpuno da napuni bateriju, što će dovesti do njenog uništenja, dok od većeg napona dolazi do kvara na kontroli punjenja u samom aparatu.
       Takođe postoji i više vrsta stonih punjača. Postoji desk punjač koji služi samo za punjenje baterija, zatim stoni punjač koji može da puni bateriju u aparatu i dodatno još jednu bateriju, što se u praksi pokazalo kao izuzetno korisno za vlasnike kojima je aparat neophodan u svakom trenutku, tako da na raspolaganju imaju dupli kapacitet korišćenja aparata. Ono što je korisno kod većine ovakvih punjača je i mogućnost pražnjenja baterije, što je veoma značajno vlasnicima NiMH baterija kod kojih je poželjno potpuno pražnjenje pre dopune.
      
       Mobilni punjač
       Koliko puta vam se dogodilo da vas baterija na mobilnom telefonu izda baš u trenutku kada vam je telefoniranje neophodno? Ako vam se to nikada nije dogodilo, onda sigurno spadate u onu grupu ljudi kojima će se to tek dogoditi.
       Pred nama je uređaj koji struju crpi iz 4 AAA baterije koje su dostupne na svim kioscima.
       Uređaj, na prvi pogled, podseća na malo veću daljinsku komandu za automobilske alarme. Ispod zaštitne kapice nalazi se priključak koji se koristi za povezivanje jednog od četiri adaptera za telefone. Uz punjač se standardno isporučuju konektori za Eriksonove, Nokijine i Motoroline mobilne telefone, a prilikom kupovine bira se četvrti koji može biti za Samsungove ili druge aparate.
       Veza između telefona i punjača prilično je čvrsta pa se telefon može koristiti čim se poveže na punjač.
       Za punjenje potpuno praznog telefona potrebno je malo više od sat vremena, a jedan set od četiri AAA baterije moći će da posluži za jedno punjenje telefona uz izvestan “kusur”. Ovde naravno treba imati u vidu da je mobilni punjač prevashodno namenjen omogućavanju korišćenja telefona u vanrednim situacijama.
       Prilikom kupovine ovog uređaja proverite da li je model telefona koji posedujete podržan, premda ovaj punjač podržava gotovo sve modele nokije (izuzev modela 8310 koji, kada se priključi na ovaj punjač dâ poruku Not Charging), eriksona, simensa, motorole i samsunga.
      
       Baterije
       Jedna od najvažnijih stvari, ako ne i najvažnija, prilikom prve upotrebe vašeg novog telefona jeste - formiranje baterije.
       Pravilno formiranje baterije podrazumeva da prva tri punjenja traju minimum 12 sati, da se između punjenja baterija prazni do kraja, isključivo upotrebom aparata. U ovoj fazi punjenja baterija se ne sme dopunjavati. Punjenje treba da se vrši isključivo fabričkim kućnim punjačem. Što se tiče naredne faze korišćenja baterije, tj. telefona, stvari su bitno drugačije. Niklkadmijumsku bateriju posle formiranja svaki put treba prazniti do kraja, niklmetaldihidridsku barem dva puta mesečno, a ostale možete dopunjavati po želji.
       Vek trajanja baterije je između 600 i 2000 punjenja, zavisno od kvaliteta uložaka i samog načina punjenja baterije.
       Danas se, uglavnom, koriste četiri vrste baterija:
       1. Ni-cd - niklkadmijumske, retke na našem tržištu;
       2. Ni-Mh, - niklmetalhidrid, najzastupljenije kod nas;
       3. Li-ion - litijum-jonske, novija generacija baterije;
       4. Li-polimer - litijumpolimer, novi tip baterija sa najdužim trajanjem.
       Prilikom dužeg neupotrebljavanja telefona bateriju obavezno skinuti sa aparata. Kao što su telefoni osetljivi na padove, direktnu izloženost suncu, a pogotovu na bilo koju tečnost, i baterije su osetljive na sve to.
      
       Slušalice
       Na samom početku postavimo sebi pitanje da li smo za ili protiv slušalica, kao pomoćnog sredstva u upotrebi mobilnog telefona. Apsolutno ZA!!!
       Ima mnogo razloga, ali bismo pre svega izdvojili bezbednost korišćenja mobilnog telefona pri vožnji automobila, motora, bicikla... Ili, praktičnost korišćenja u toku rada u kancelariji (razni poslovi)... Ukratko, slušalice su jedna od najkorisnijih stvari među dodatnom opremom.
       Kod “vaikiki” modela (liče na slušalice za vokmen) važno je pomenuti postojanje tastera za konekciju, koji se obično nalazi na sredini žice, a koji onim modelima koji nemaju mogućnost automatskog aktiviranja uveliko olakšava taj segment upotrebe.
       Car kit hands free (setovi za automobile) spadaju u posebno važnu dodatnu opremu i predstavljaju ulaganje u sopstveni komfor, zadovoljstvo, ali pre svega u sigurnost upotrebe mobilnog telefona u automobilu, posebno na dugim putovanjima, kada je (de)koncentracija vozača važna jednako kao i ispravnost automobila (autobusa, kamiona...). Kod upotrebe ovih setova veoma je bitno pomenuti i opciju koja postoji u nekim novijim modelima, podešavanja statusa korišćenja slušalica na automatsko aktiviranje “na treće zvono”. Ovo, naravno, važi za situaciju kada je set priključen u aparat.
       Kod slušalica, i inače, važi pravilo da je samo originalni proizvod pravi izbor. Najbolje je kada su svi prateći uređaji od istog proizvođača kao i mobilni telefon, jer samo u tom slučaju postoji potpuna kompatibilnost sa mobilnim aparatom, pre svega u pogledu čujnosti, ili prijema glasa u mikrofon. Zato je slušalice potrebno probati prilikom kupovine, u prodavnici, jer tako odmah mogu da se otkriju pomenuti problemi. Ovde posebno treba usmeriti pažnju na moguću mikrofoniju u automobilu kod upotrebe loših (kopija) Car kit hands free setova, čime ne samo da se ne postiže ono zbog čega su kupljeni, nego se stvaraju i novi problemi za vozača. Originali, pored ostalog, omogućavaju i automatsko stišavanje “muzike” pri (automatskoj) konekciji veze.
      
       Govorna pošta
       Govorna pošta je automatska telefonska sekretarica stalno dostupna korisniku. GSM mreža korisniku omogućava da pozive preusmeri na uređaj za snimanje poruka, gde onaj ko zove može da ostavi svoju govornu poruku.
       Poruke se mogu ostavljati automatski ili direktno. Operatori u Srbiji svojim korisnicima, za sada, daju mogućnost automatskog ostavljanja poruka, i to u varijantama za koje se korisnik opredeli: kada je van dometa, kada mu je mobilni telefon zauzet, kada ne odgovara na pozive ili mu je telefon isključen.
       Crnogorski operator ProMonte daje opciju i direktnog ostavljanja poruka na određeni broj telefona. Kada se taj broj pozove, sistem zahteva da se unese broj pretplatnika kome se ostavlja poruka. Broj se unosi bez nule u prefiksu za mobilnu telefoniju, a posle zvučnog signala, korisniku se ostavlja poruka. Na kraju, treba pritisnuti zvezdicu (*) ili prekinuti vezu.
       Direktno ostavljanje poruke posebno je korisno za pretplatnike koji su u romingu, jer se pretplatniku kome se poruka na ovaj način ostavlja, ne naplaćuje dolazni poziv.
       Kako se aktivira?
       Da bi korisnik uživao u prednostima ove usluge, prethodno mora da aktivira uslugu na samom telefonu, u glavnom meniju (call fornjard ili divert, zavisi od aparata) i da pozive preusmeri na broj govorne pošte u centrali. Pretplatnik ima mogućnost da izabere da li će, u situacijama kada preusmerava pozive na govornu poštu, snimiti svoju pozdravnu poruku ili će se onom ko mu ostavlja poruku javljati glas sa govornog automata.
       Kako se preslušava?
       Poruke se preslušavaju pozivom broja govorne pošte i unošenjem vlastite lozinke. Lozinka pretplatniku garantuje diskreciju i može da je menja. Pritiskom na određene tastere, pretplatnik dobija informacije o broju poruka i vremenu kada su ostavljene. Može da ih snimi, izbriše, privremeno zaustavi emitovanje tekuće poruke, premota tekuću poruku unapred, vrati je za 10 sekundi unazad, preskoči i presluša sledeću ili vrati emitovanje tekuće poruke na početak. Poruke se mogu preslušati i sa fiksnog telefona.
       Koliko košta?
       Pretplata na ovu uslugu najčešće je besplatna, a preslušavanje poruka naplaćuje se prema ceni minuta razgovora mobilnog operatora i tarifnog paketa koji pretplatnik koristi. Ako se poruke preslušavaju sa fiksnog telefona, tarifiranje zavisi od cena fiksnog operatora.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu