NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Mobilni bonton

Kad vozite, najbolje je da ne telefonirate

      
       Upotreba mobilnog telefona podrazumeva i poštovanje određenih pravila vezanih za mesto i način razgovora, kao i za ponašanje u specifičnim situacijama i okolnostima. Svrha mobilnog bontona je da podseti i obrazuje, da pomogne korisnicima da maksimalno iskoriste prednosti mobilnog telefoniranja u svakodnevnim životnim situacijama, a da pri tom ne ugrožavaju druge.
      
       Na poslovnom sastanku
       Ukoliko se nalazite na poslovnom sastanku, a očekujete hitan poziv, podesite mobilni telefon da bešumno signalizira dolazeći poziv, a razgovor obavite diskretno napuštajući mesto sastanka. Ako ne očekujete važan poziv, mobilni telefon isključite i iskoristite mogućnost preusmeravanja poziva na govornu poštu ili na fiksni telefon.
      
       U automobilu
       Vreme koje provodite u automobilu može se iskoristiti za razgovor, ali veoma je važno da način telefoniranja prilagodite specifičnoj situaciji u kojoj se nalazite. Ukoliko koristite svoj telefon dok vozite, molimo vas da posvetite pažnju pre svega vožnji, jer bezbedna vožnja vaša je prevashodna obaveza.
       U cilju vaše bezbednosti i bezbednosti svih ostalih učesnika u saobraćaju, predlažemo vam korišćenje opcije “heands free” koja omogućava razgovor preko mikrofona i zvučnika koji su ugrađeni u vaš automobil. Takođe, preporučujemo da iskoristite “radio mute” opciju pri čemu je dolazni poziv praćen automatskim snižavanjem tona trenutno uključene radio stanice.
       U svakom slučaju, najsigurniji i najjeftiniji način da obavite razgovor je da se zaustavite i parkirate automobil na bezbednom mestu.
      
       U avionu
       Prema propisima FCC-a, zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona u toku leta.
      
       U restoranu
       Razgovor sa mobilnog telefona dok se nalazite u restoranu (poslovni ili privatni ručak) odraz je nepoštovanja kako osoba sa kojima ste u društvu, tako i ostalih posetilaca restorana. Da ne biste trpeli neprijatne i prekoravajuće poglede na sebi, a svoj boravak u restoranu učinili što prijatnijim i opuštenijim, predlažemo da postupite isto kao da se nalazite na poslovnom sastanku.
      
       U pozorištu, bioskopu, na koncertu
       Ako ste odlučili da se u slobodno vreme opustite uz omiljenu muziku, predstavu ili film, najbolje je da mobilni telefon ne nosite sa sobom ili ako ga već nosite, usmerite sve pozive na govornu poštu ili na fiksni telefon. Na ovaj način poštovaćete i sebe i druge (publiku i aktere predstave ili muzičke grupe).
      
       Na ulici
       Prilikom korišćenja mobilnog telefona, treba uvek imati u vidu gužvu na ulicama. Nije preporučljivo da se, kada vam telefon zazvoni, “ukopate u mestu”. Nastavite da hodate trudeći se da nađete neko slobodno mesto sa strane (ulaz u zgrade ili radnje, javne govornice i sl.), kako ne biste smetali ostalim prolaznicima, a razgovor obavili uspešno. Čak i ako je ulica bučna, nema potrebe da vičete u mikrofon svog mobilnog telefona. Visoka tehnologija izrade modernih mobilnih telefona obezbeđuje sasvim normalan razgovor i u takvim uslovima.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu