NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Internet u džepu

Jedna od najvećih promena i u poslovnom i svetu uopšte je sve veća potreba za mobilnošću. Mobilni telefoni, računari, razni terminali i mnoge tehničke naprave koje omogućavaju gotovo trenutan pristup informacijama iz bilo kog kraja sveta, danas su neophodni u poslovnom svetu

      Da bi se Internet pojavio na ekranima mobilnih telefona treba ustanoviti određene standarde i protokole, i prilagoditi mobilne aparate i opremu za izvršavanje novih funkcija. Upravo iz ovog razloga osnovan je WAP Forum, iniciran od firmi, među kojima su Nokija i Erikson, čiji je rad doveo do usvajanja novog standarda, skraćeno nazvanog WAP (Wireless Application Protocol). Danas u okviru WAP Foruma sarađuje oko 90 firmi članica, koje čine više od 90 odsto globalnog tržišta proizvođača mobilnih aparata, kao i vodeće mobilne mreže, firme za razvoj softvera i drugih rešenja vezanih za mobilnu industriju i mnogi drugi.
       Atribut WAP se u najkraćim crtama može objasniti kao servis mobilne telefonije, koji korisnicima specijalno projektovanih WAP mobilnih telefona i drugih mobilnih terminala omogućavaju pristup Internetu u posebnom tekstualnom obliku. Ovo se vrši preko već postojećih mobilnih mreža, u koje spada i GSM standard, mreža zastupljena na našim prostorima.
       WML
       Zbog ograničene brzine prenosa podataka u okviru mobilne mreže i nemogućnosti prikazivanja složenih veb stranica na LCD ekranu koji koriste mobilni telefoni, treba “pojednostaviti” sadržaj koji će s Interneta biti učitavan i prilagoditi ga mobilnim telefonskim aparatima.
       Rešenje je nazvano WML (Wireless Markup Language), a radi se o pojednostavljenoj verziji HTML (Hypertext Markup Language) jezika, inače najrasprostranjenijeg jezika koji služi za izradu Internet (veb) stranica. WML stranice su siromašnije sadržajima od svojih HTML “rođaka”, ali zadržavaju najvažnije komponente, kao što su tekst, linkovi, formulari, tabele, specijalna vrsta grafike itd. Kao što je za pregledanje sadržaja Interneta i HTML stranica na računaru neophodno korišćenje odgovarajućeg bronjser-a (kao što su popularni Internet Explorer ili Netscape Navigator), tako je i za pregledanje WML stranica predviđeno postojanje odgovarajućih Microbrowsera koji su instalirani u mobilne aparate. U okviru ovih Microbrowsera omogućeno je smeštanje manjih sadržaja već posećenih stranica i njihovo off-line čitanje, kao i memorisanje Internet i e-mail adresa u specijalni Address Book, što omogućava dodatna memorija koju neki telefoni imaju.
       Pored strana specijalno pisanih u WML jeziku, postoji mogućnost da se mobilnoj mreži dodaju specijalni “filtri”, tj. softver (kao što je WAP Gateway) koji konvertuje HTML strane u odgovarajući WML oblik, pogodan za prikaz na mobilnom telefonu. Tako svaki korisnik WAP telefona može da pregleda veliki broj HTML stranica koje se nalaze na Internetu.
       Korisnici SMS poruka verovatno znaju da se one mogu slati i s Interneta, kao i u formatu e-mail poruka. Kod nekih mreža postoje i servisi koji sadašnjim korisnicima mobilnih aparata omogućavaju redovno primanje SMS poruka sa područja mreže (Area info), kao što su informacije o vremenu, stanju na putevima, dežurnim apotekama itd. Sve ovo samo su nagoveštaji mogućnosti kojima raspolažu vlasnici WAP mobilnih telefona. Postojaće mogućnost slanja i primanja e-mail poruka, zatim praćenja stanja na berzi, rezervacija i kupovina karata za bioskop ili pozorište, praćenje najnovijih vesti preko sajtova poznatih novinskih agencija, praćenje stanja na putevima ili, jednostavno, relaksiranje uz partiju on-line šaha sa prijateljem. Stranice Interneta koje su dostupne korisnicima WAP telefona i mobilnih terminala nisu bogate sadržajima kao Internet na savremenim računarima. Ipak, postoje nagoveštaji o upotrebi specijalno dizajniranih Java skriptova, koji WAP stranice treba da obogate sadržajem. Setimo se začetaka Interneta kada je egzistirao isključivo u tekstualnom obliku, i vremenom postao onakav kakav je danas.
       Sledeća novina WTAI (Wireless Telephony Application Interface) interfejs, omogućiće razdvajanje podataka i glasa, tako da će biti mogućno nesmetano započinjanje razgovora prilikom boravka na Internetu i nastavak rada na mreži posle završenog razgovora. Postoje i nagoveštaji mogućeg slanja glasovnih e-mail poruka i preslušavanja zvučnih sadržaja sa “mobilnog” Interneta, što zbog male propusne moći mobilne mreže za sada još nije mogućno.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu