NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Video-telefoni

Kad se jedno telo potopi u vodu... obično zazvoni telefon. S približavanjem neminovnog dolaska video-telefona, ovaj dodatak Arhimedovom zakonu može postati mnogo zanimljivije iskustv

      Mogućnost da se vidi osoba sa kojom razgovarate (i obrnuto) imaće mnogo zanimljivih posledica. Kada podignete slušalicu i pravite se da ste bolesni, moraćete da se pobrinete i za šminku, kostim i scenu, odnosno kompletno pozorište, jer stari trik sa zatvorenim nosem više neće moći da funkcioniše.
       Šalu na stranu, to znači ne samo da će biti moguće praviti video-pozive s bilo kog mesta, već i pokazati lokaciju, uslove, okruženje... Zamislimo samo prednosti ovakve komunikacije sa službama za hitne intervencije - recimo, Hitnom pomoći koja će moći da ima bolju informaciju o pacijentu, ili sa vatrogascima, raznim majstorima... Tu su zatim usluge, bezbednost, trgovina, turizam, zabava, praktično, svaka oblast života. Izuzimajući one retke situacije kada može doći do neprijatnosti, video-komunikacija će doprineti humanizaciji ljudskih odnosa i povećanju kvaliteta života u meri u kojoj vid obogaćuje naš doživljaj stvarnosti. O stvarima kao što su hot-line i slično ne treba ni govoriti.
       Sve ovo, i još mnogo toga, biće moguće zahvaljujući razvoju visokofrekventnih signala čijom “zaslugom” je mobilni video-telefon konačno postao stvarnost.
       Ukratko, analogni mobilni telefoni su simbol Prve tehnološke generacije, digitalni telefoni predstavljaju Drugu generaciju, dok Treća generacija, ili 3G, prezentuje sledeći korak u evoluciji mobilnih telekomunikacija.
      
       Generacijski jaz
       Za nas je do sada bila najzanimljivija druga generacija, reprezentovana GSM-om (Globalnim sistemom za mobilne telekomunikacije), sa kojim je kompatibilna većina operatora mobilne telefonije u svetu, i svi u Jugoslaviji. GSM dozvoljava prenos podataka brzinom od 9.6 kbit-a u sekundi u audio obliku, i može podržati samo osnovni e-mail i ograničeno pretraživanje Interneta.
       Većina glavnih proizvođača telefona i mrežnih provajdera poseduje makar koncepte modela video-telefona, od vanserijskih do prilično smešnih. Bez obzira na završni dizajn, ekrani će morati biti veći nego kod sadašnjih mobilnih telefona, verovatno pod manjom voltažom, i to TFT kolorni. Nažalost, takvi ekrani gutaju energiju iz baterija, što mogu da potvrde i korisnici digitalnih kamera. Zato bi trajanje baterije video-telefona moglo da bude oko jedan čas za video-razgovor, šest za audio i 24 časa za stand-bdž režim.
       Dakle, postojećim ekranima treba tražiti alternative, kao što je na primer Pioneer-ov organski EL displej koji radi hiljadu puta brže od tradicionalnih LDC monitora uz delić njihove potrošnje energije. OEL je već oduševio korisnike na automobilskim displejima i sad se sprema da napravi skok ka telefonima. Nažalost, proći će nekoliko godina pre nego što vidimo pravi kolorni OEL displej koji će biti sposoban da izlazi na kraj sa video-snimkom.
       Ključ efektnosti budućih videofona je nivo osvežavanja slike. Mnogi smatraju da je nerealno očekivati TV kvalitet slike, bar prvih nekoliko godina, a čemu se veliki broj budućih korisnika, inspirisanih sci-fi filmovima, zapravo, nada. Međutim, slike će biti u boji i kretaće se brzinom od 12 frejmova u sekundi, a korisnik će moći da podesi i optimizira osvežavanje na uštrb veličine i kvaliteta slike. Poređenja radi, kvalitet će biti mnogo bolji nego što je standard na video konferencijama ili sadašnjim veb kamerama.
      
       Kraj pokreta
       Prelaz sa audija na video uzrokovaće velika kulturna pomeranja, a moraće da se menjaju i neke tek nastale navike u upotrebi mobilnih telefona. Recimo, sve više ljudi koristi svoj mobilni sa hands-free setom da bi mogli da pričaju u pokretu - sa video-telefonom ovakva sloboda neće biti moguća, jer korisnik mora stajati mirno i držati telefon ispred lica. Međutim, korisnici su se već prilagodili gledanju u ekran prilikom komunikacije SMS porukama i korišćenja NjAP servisa, pa ova kratkotrajna statičnost valjda neće biti od presudnog negativnog uticaja. U svakom slučaju, nećemo još dugo čekati da vidimo kako će se stvari odvijati. Naravno, u daljoj budućnosti razumno je pretpostaviti da će se pronaći rešenje i za snimanje u pokretu. No, o tom - potom.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu