NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Popularni i novi modeli

      Srebrni lepotan
       Motorola T720
       Na domaćem tržištu ovaj model se pojavio krajem prošle godine i trenutno se može naći po ceni od oko 370 evra
      
       Spoljašnost modela T720 u najvećoj meri obeležava veoma skladno kućište srebrnosive boje na kome se diskretno nazire i maleni spoljni displej veoma lepog belog pozadinskog osvetljenja.
       Jedno od nasleđenih rešenja kod ovog modela predstavlja i eksterna antena koja se ne uklapa u zaista kompaktnu spoljašnost, ali zahvaljujući minimalnim dimenzijama (15 mm) ne predstavlja ni preterano veliku smetnju. Jedan od razloga za to su i njegove dimenzije koje iznose 90 h 48 h 21 mm.
       Osobenosti ovog modela počinju sa spoljnim displejom rezolucije 96 h 32 piksela koji pored dve linije teksta ima i mogućnost prikaza raznih indikatora od onih za identifikaciju dolazećeg poziva do stanja mreže i baterije. Ovaj displej u kombinaciji sa glasovnim biranjem brojeva korisnicima daje mogućnost korišćenja telefona bez otvaranja poklopca, što u svakodnevnoj žurbi može biti i te kako korisno.
       Naravno, glavni adut ovog telefona je unutrašnji displej visoke rezolucije (120 h 160 piksela) sa mogućnošću prikaza sadržaja u paleti od 4096 nijansi boja. Zaista sjajne karakteristike ovog displeja omogućavaju da multimedijalni sadržaji na ovom telefonu zablistaju u punom sjaju, dok mogućnost prikaza čak devet linija teksta sa po 20 karaktera svakako zadovoljava potrebe i najokorelijih SMS zavisnika.
       Veoma je zanimljiva i najava po kojoj bi uskoro trebalo da se pojavi i novi softver za ovaj telefon koji će sa njim dobiti oznaku T720i. Ovaj softver će za vlasnike modela T720 biti besplatan, a omogućavaće manipulaciju multimedijalnim MMS porukama, u okviru kojih će moći da se šalju i nešto zahtevniji sadržaji kao što su slike nešto veće rezolucije i snimljeni audio-zapisi. Jedina mana ove softverske nadogradnje je to što će broj raspoloživih mesta u imeniku sa sadašnjih 500 pasti na 100, naravno, radi uštede preko potrebne memorije. Još jedna od novina koju će obezbediti novi softver je i mogućnost priključivanja digitalne kamere čiji se snimci kasnije mogu slati u okviru pomenutih MMS poruka.
       Snimljene slike je moguće razmeniti i sa računarom, nažalost samo uz pomoć klasičnog serijskog ili USB kabla, bez mogućnosti za uspostavljanje bilo kakve bežične veze. Na ovaj način korisnici mogu doći i do praktično neograničenog izbora Java aplikacija, zatim sinhronizovati podatke u podsetniku, snimati melodije i mnogo toga.
       Od ostalih zanimljivih opcija kod ovog modela može se izdvojiti i glasovno biranje brojeva koje je kod T720 posebno korisno zbog činjenice da omogućava korišćenje svih osnovnih funkcija bez potrebe za otvaranjem poklopca.
       Na domaćem tržištu ovaj model se pojavio krajem prošle godine i trenutno se može naći po ceni od oko 370 evra. Iako je ova cena nešto niža od onih na koje smo navikli kod telefona ove klase, on će definitivno biti namenjen korisnicima nešto dubljeg džepa. Nadajmo se da će oni umeti da cene prestiž i koriste napredne opcije ovog telefona.
      
      
       Neodoljivi palčić
       SoniErikson T600
       I ovaj model će biti upotrebljiv na GSM mobilnim mrežama širom sveta. Baš kao i njegov prethodnik, Eriksonov model T66 koji je svojevremeno važio za najmanji mobilni telefon na svetu
      
       Sličnosti između ovih modela su najočiglednije upravo kada su gabariti u pitanju, jer model T600 ima gotovo identične minijaturne dimenzije (92 h 41 h 20 mm) uz težinu koja iznosi svega 60 grama (!). Zaista je teško zamisliti kako bi minijaturizacija mobilnih telefona mogla dalje da napreduje, jer model T600 ponekad može biti problematičan zbog svojih dimenzija.
       Spoljašnjošću ovog telefona, između ostalog, dominira i displej dimenzija 34 h 28 mm sa zaista prelepim svetloplavim pozadinskim osvetljenjem, koje uz visoku rezoluciju od 101 h 65 piksela obezbeđuje jasan prikaz svih sadržaja. Pomenimo da je na njemu moguć prikaz do pet linija teksta ali i drugih grafičkih elemenata u koje, recimo, spada i sistem menija očigledno zasnovan na proverenim Eriksonovim rešenjima. Kada je već o korisničkom interfejsu reč, pomenimo i novi raspored funkcionih tastera. Oni se nalaze odmah ispod displeja bukvalno “napakovani” jedan uz drugi, tako da korisnici sa nešto debljim prstima, kao što smo već pomenuli, u “okršaju” sa njima gotovo da nemaju šanse. To je očigledno jedna od neminovnih žrtvi minijaturizacije koja definitivno nema sluha za ljudske nesavršenosti.
       Iako model T600 ne podržava neke naprednije opcije poput GPRS-a ili mogućnosti primanja i slanja MMS poruka, može se reći da izborom podržanih opcija u potpunosti zadovoljava osnovne potrebe prosečnog korisnika.
       Kao jednu od zanimljivih opcija pomenimo mogućnost manipulacije EMS porukama u okviru kojih se, pored teksta, može naći i neka od 100 memorisanih sličica, kao i melodije zvona, ali i manje zahtevne animacije. Zanimljivo je da kao i prethodni noviji modeli razvijani pod Eriksonovim okriljem T600 ima i mogućnost primanja Nokijinih grafičkih poruka. To se nigde zvanično ne navodi, ali je praktično i te kako moguće. Štaviše, ovako preuzete (kao i ostale raspoložive) slike mogu se koristiti i kao slike pozadine (njallpaper) u trenucima mirovanja telefona. Naravno, nije izostavljena ni podrška za mobilni Internet, čije je sadržaje moguće pregledati u okviru pretraživača.
       Od ostalih ne tako atraktivnih, ali nikako manje važnih opcija pomenimo organajzer sa podsetnikom i kalendarom, elektronske vizit-karte, vibracioni alarm, mobilni chat i naravno nezaobilazne igre: CarRace, MindPuzzle, Triango, BrickSmash i Under Attack koje su zaista sjajne i veoma zarazne, zato, oprez!
       Njegovu standardnu opremu između ostalog čini i litijum-polimer baterija kapaciteta 600 mAh. Ona u zavisnosti od intenziteta korišćenja zahtevnih opcija i karakteristika mobilne mreže ima vreme pražnjenja od jedan i po do pet sati pri radu i od 80 do 180 sati pri mirovanju, što je naravno sasvim dovoljno za prosečnog korisnika.
       SoniErikson T600 se već neko vreme nalazi i na domaćem tržištu gde se prodaje po ceni od oko 380 evra. Postoji u srebrnoj (moonlight silver), jarko plavoj (marine blue) i zlatnoj (sand gold) varijanti, od kojih poslednja nije raspoloživa na svim, već samo na odabranim tržištima. Kriterijumi za ovu podelu za sada nisu poznati. Poznato je da se T600 trenutno svrstava među najmanje mobilne telefone u ponudi i na dobrom je putu da postane i jedan od najpopularnijih.
      
      
       Budućnost u boji
       Simens S55
       U vreme kada čitate ovaj tekst model S55 bi već trebalo da se nađe u prodavnicama širom Evrope po ceni od približno 450 evra
      
       Krajem prošle godine u Njujorku su predstavljeni novi Simensovi modeli mobilnih telefona visoke klase: simens S55 i simens U10 izrađeni u saradnji sa američkom Motorolom i trenutno predstavljaju vrhunac ponude ovog proizvođača.
       Zahvaljujući dimenzijama od 101 h 42 h 18 mm praćenim težinom od 85 grama ovaj telefon možemo svrstati u kompaktnije, ali moramo reći i to da male dimenzije ni na koji način nisu postignute na račun njegovog izgleda. Naprotiv.
       Detalj koji kod ovog modela posebno privlači pažnju je naravno displej u boji koji ima mogućnost prikaza sadržaja u rezoluciji od 101 h 64 piksela u paleti od 256 boja tako da će ikonice, meniji, ali i nešto zahtevniji multimedijalni sadržaji na njemu imati daleko atraktivniji prikaz od onog koji su imali njegovi monohromatski prethodnici.
       Multimedijalne MMS (Multi Media Messaging) poruke kod ovog modela, pored standardnog, mogu sadržati i različito formatizovan tekst, kao i slike, zvučne zapise, kraće video-klipove i slične sadržaje koji tek na ovakvom displeju zablistaju u punom sjaju. Pored toga model S55 ima i podršku za Java tehnologiju koja omogućava direktno preuzimanje programskih aplikacija, igara i drugih sadržaja pisanih u ovom jeziku koji će takođe moći da se pregledaju u boji. Ovaj telefon ima ugrađen NjAP 1.2.1 pretraživač (microbronjser) koji, nažalost, neće omogućiti pregledanje sadržaja mobilnog Interneta u boji. To je zaista veliki nedostatak, posebno ako se u vidu ima da bi podrška novijoj verziji (2.0) ovog bronjsera u potpunosti rešila ovaj problem.
       Kada je već o Internetu reč, pomenimo da za prenos nešto zahtevnijih sadržaja ovaj telefon može koristiti i sve zastupljeniju GPRS tehnologiju koja će između ostalog omogućiti i neuporedivo bržu, lakšu i jeftiniju razmenu svih vrsta podataka uz pomoć ovog telefona. Pored toga simens S55 ima i ugrađen e-mail klijent koji uz pomoć POP3 protokola može razmenjivati elektronsku poštu. U okviru nje se recimo mogu naći i slike napravljene uz pomoć namenske ILjP-500 LjuickPic digitalne kamere. Ona se može kupiti u kompletu sa telefonom a inače je jedina na tržištu sa ugrađenim blicem. Fotografije načinjene uz pomoć ove kamere smeštaju se u takozvanu “fleksibilnu” memoriju telefona, koja se, recimo, može raspodeliti i na dodatne unose imenika, MMS ili SMS poruke ili bilo koje druge podržane sadržaje.
       Mobilni telefoni se sve češće koriste u kombinaciji sa računarima i drugim kompatibilnim uređajima sa kojima mogu razmenjivati podatke. Da bi ova razmena bila moguća, potrebno je da postoji i odgovarajuća mogućnost povezivanja koje je kod ovog modela uz standardnu vezu kablovima podržano i uz pomoć bežične infracrvene, ali i radio-veze, što predstavlja jednu od ekskluzivnih opcija.
       Ovaj model je, inače, opremljen i igricama, a veoma je zanimljiva i mogućnost preuzimanja Java igara sa Interneta kao i mnogih drugih aplikacija kao što je recimo
       FitŽNjork koja predstavlja vašeg ličnog i mobilnog instruktora aerobika.
       Simens S55 će biti raspoloživ na mobilnim mrežama GSM 900, 1800 i 1900 MHz što praktično znači da će biti upotrebljiv na gotovo svim GSM mrežama u svetu. U vreme kada čitate ovaj tekst model S55 bi već trebalo da se nađe u prodavnicama širom Evrope po ceni od približno 450 evra koja svakako nije mala, ali u potpunosti odgovara klasi i kvalitetu ovog telefona.
      
      
       Glomazan s razlogom
       Simens U10
       Nemački prvenac treće generacije pravi je džin među mobilnim telefonima i monstrum po onome što može da obavi
      
       Poslednji Simensov model koji je zapanjio javnost nosio je oznaku SL45 donevši mnoge tehnološke inovacije koje su kod mobilnih telefona u to vreme bile nezamislive. Mnoge od njih su preuzete i kod novog modela sa oznakom U10, uz mnoge nove koje ga zaiste čine pravim predstavnikom treće generacije mobilnih telefona. Još jedan veoma zanimljiv detalj vezan za model U10 je da je on jedan od prvih UMTS telefona koji će moći da radi na NjCDMA (Njideband Code Division Multiple Access) kao i na GSM mobilnim mrežama frekvencijskih opsega 900, 1800 i 1900 MHz, što praktično znači da će zaista biti upotrebljiv na gotovo svim mobilnim mrežama u svetu.
       Za opis spoljašnjosti modela U10 mogu se upotrebiti mnogi atributi, “običan” svakako nije jedan od njih. Ovaj model kao prvo odvaja veoma neobičan izgled i pozamašne dimenzije od čitavih 155 h 51 h 30 mm koje ga uz težinu koja će sudeći po najavama biti čitavih 180 grama (!) trenutno čine pravim džinom među mobilnim telefonima. Ipak, treba imati u vidu da se radi o zaista specifičnom telefonu između ostalog opremljenom prostranim displejom u boji grafičke rezolucije 176 x 220 piksela sa mogućnošću prikaza sadržaja u paleti od 4 096 boja. Da nije opremljen donekle standardnom tastaturom koju koriste telefoni ovog proizvođača zaista bi bilo teško pretpostaviti da se radi o Simensovom modelu, čak je i izgled korisničkog interfejsa donekle izmenjen, a za kretanje kroz menije postoji centralno postavljen navigacioni taster koji takođe predstavlja novost.
       Kao jedan od prvih telefona treće generacije u svetu, Simensov model U10 ima i mnoge nove mogućnosti manipulacije multimedijalnim sadržajima. Pored displeja u boji i mogućnosti korišćenja kapaciteta mobilnih mreža nove generacije, glavni preduslov za to čini i ugrađena minijaturna digitalna kamera koja je takođe po mnogo čemu neobična. Između ostalog, ona ima mogućnost rotiranja pod uglom od čitavih 180 stepeni i sem mogućnosti snimanja statičnih snimaka ima i mogućnost snimanja kraćih video-zapisa sa zvukom. Uz pomoć ove kamerice moguće je napraviti snimke rezolucije 640 x 480 piksela, dok će u slučaju snimanja video-zapisa maksimalna rezolucija iznositi 176 x 144 piksela uz mogućnost korišćenja 12-bajtne palete boja.
       Zanimljivo je da ovaj model ima i mogućnost preuzimanja i reprodukcije fajlova u MPEG-4 video-formatu kao i u MP3 i AAC (Advanced Audio Coding) audio-formatu, čime je recimo obezbeđena i mogućnost preuzimanja i reprodukcije ove vrste sadržaja direktno sa Interneta. Naravno nije izostavljena ni podrška za EMS i MMS multimedijalne poruke u okviru kojih se takođe mogu “prikačiti” pomenuti multimedijalni sadržaji za čiji brži prenos može poslužiti i podržana GPRS tehnologija koja predstavlja samo deo podrške za napredne servise novih UMTS mreža velike propusne moći.
       Sadržaje mobilnog Interneta je kod ovog modela moguće pregledati u okviru ugrađenog NjAP 2.0 pretraživača (microbronjsera) koji između ostalog omogućava i prikaz stranica u boji i mnoge nove napredne opcije koje ga čine veoma sličnim klasičnim njeb bronjserima. Za sve pomenute aplikacije kao i ostale funkcije ovaj telefon koristi 2MB interne memorije koja se može nadograditi na čitavih 128 MB zahvaljujući mogućnosti korišćenja dodatnih memorijskih kartica koje predstavljaju još jednu ekskluzivnu opciju preuzetu od već pomenutog modela SL45.
       Od standardnih opcija ovaj telefon je opremljen adresarom, podsetnikom sa kalendarom, polifonim melodijama, mogućnošću snimanja glasovnih beleški i glasovnim biranjem brojeva kao i mnogim drugim koji će ga učiniti prigodnim i za svakodnevnu upotrebu.
       Ovaj model je trenutno predstavljen samo u boji titanijuma, a na tržištu će po svemu sudeći biti dostupan po ceni od koje će se “dizati kosa na glavi”, bar za prvo vreme za koje će odabrani moći da uživaju u čarima mobilnih komunikacija treće generacije.
      
      
       Dobro izbrušena
       Nokija 7250
       Tehnički posmatrano, Nokija 7250 je telefon najnovije generacije. Težak je svega 92 grama, a dimenzije su mu 105 h 44 h 19 mm. Poseduje neverovatne muzičke mogućnosti
      
       Nokija 7250 apsolutno zapada za oko. Njen vizuelno stimulativni dizajn, inovativni izgled tastature kao i novi sistem kolornih Xpress maski, koje su dostupne u nizu različitih boja, omogućava da izgled telefona usaglasite sa godišnjim dobom ili garderobom.
       Upotrebom kompleksnih slika, njallpapera ili običnih crteža može se u potpunosti iskoristiti visokorezolucijski ekran kojim je ovaj model opremljen. Osam kolornih šema dozvoljavaju potpunu personalizaciju ekranskih elemenata kao što su naslovna linija, ili indikatori baterije i jačine signala.
       Nokija 7250 ima gotovo neverovatne muzičke mogućnosti, kao što su ugrađeni FM radio i polifona zvona. Veliki izbor unapred unetih melodija koje se koriste za signalizaciju dolaznih poziva u svakom trenutku se može upotpuniti sa novim koje ćete uneti preko programa za komponovanje iz Nokija PC Suita, ili jednostavno primiti preko MMS poruke ili preuzeti putem Interneta.
       FM radio se može koristiti preko hands free seta (slušalica) ili preko integrisanog zvučnika. Uz telefon se kao dodatna oprema može naručiti vrhunski hands free uređaj koji se sastoji od dva zvučnika i pojačala koje omogućava vrhunski nivo uživanja u muzici.
       Polifona zvona se reprodukuju kroz zvučnik slušalice umesto kroz klasični buzzer što omogućava zaista kvalitetan zvuk ne samo kod zvonjave telefona, već i prilikom igranja igrica.
       Kaže se da jedna slika govori više od hiljadu reči - od sada je zahvaljujući integrisanoj digitalnoj kameri moguće poslati sve ono što doživljavate i to baš u trenutku kada se to događa. Komunikacija na ovaj način gotovo da nema nikakvih ograničenja a ono što se putem nje može saopštiti dragoj osobi je neverovatno.
       Tehnički posmatrano, Nokija 7250 je telefon najnovije generacije. Težak je svega 92 grama, a dimenzije su mu 105 h 44 h 19 mm. Poseduje visokorezolucijski ekran sa pasivnom matricom koja može da prikaže 4096 boja sa rezolucijom od 128 h 128 tačaka. Ova rezolucija dovoljna je da na kvalitetan način prikaže do 8 linija teksta, odnosno šest linija ako se radi o kineskim znakovima. Naravno, podešavanje osvetljenosti ekrana je omogućeno.
       Kao i većina telefona koje potpisuje kompanija Nokija i ovaj model koristi takozvanu podeljenu memoriju za većinu aplikacija. To u praksi znači da deklarisani broj podataka koji se mogu snimiti može i biti manji, ukoliko u nekoj od aplikacija “preterate” sa količinom slogova. Telefonski imenik može imati do 300 unosa, pri čemu za svako ime možete dodeliti veći broj telefonskih brojeva kao i tekstualne pribeleške. U ovu memoriju može se snimiti do 150 SMS poruka ili 50 koje sadrže i sliku i tekst.
       Kalendarski deo je sposoban da upamti do 250 obaveza koje mogu biti sastanci, jubilarni datumi ili telefonski pozivi, dok To-do lista prima 30 podataka. U ovom delu memorije nalazi se i 11 zvona koji se ne mogu ukloniti. Drugi blok memorije čine 725 Kb i u njega se smeštaju MMS poruke (maksimalna veličina pojedinačne poruke je 45 Kb), zvona iz takozvane Ringing tone galerije (20, po želji se mogu i brisati) kao i slike (10 je fabrički smešteno i sve se mogu izbrisati).
       Deo za menadžment poziva je standardan za Nokijine telefone. Za korisnike koji se do sada nisu susretali sa aparatima finskog proizvođača treba napomenuti da sva imena iz imenika mogu biti klasifikovana u nekoliko grupa, a da se u profilima može definisati kada koja od grupa treba ili ne treba da zvoni, i naravno odabrati kojim zvonom će se oglašavati određena grupa. Dodatnu pogodnost predstavlja i mogućnost da se unapred programiraju vremena kada će telefon menjati profile što je značajno, jer se na taj način, na primer, može organizovati da u 23,00 časa telefon automatski pređe u profil “noćni mod” u kome ćete podesiti da vam zvone samo pozivi koji stižu iz grupe “porodica”. Na primer, u osam časova izjutra će se telefon sam vratiti u standardni režim rada.
       Zahvaljujući tri-band podršci model nokija 7250 radiće na četiri kontinenta (Evropa, Afrika, Azija, Severna i Južna Amerika), a zahvaljujući podršci za GPRS (General Packet Radio Service), HSCSD (High-Speed Circuit-Snjitched Data) i NjAP 1.2.1, napredne funkcije ovog aparata moći ćete da koristite gotovo u svim GSM mrežama na svetu. Savremeni način prenosa podataka, upotpunjen sa FM radijom, kamerom, satom, kalendarom, štopericom pretvoriće ovaj telefon u najboljeg prijatelja u džepu.
      
       Lep i pametan
       SoniErikson T300
       Nove SoniEriksonove modele vole čak i autori filmskog serijala o tajnom agentu 007. Zasluženo? Bez ikakve sumnje
      
       Upotreba kvalitetnih materijala i vrhunska završna obrada SoniEriksonovih telefona ni u kom slučaju ne predstavlja novost, ali model T300 je u tom pogledu zaista izuzetan. Pored ergonomskog oblika i kompaktnih dimenzija (106 h 48 h 22 mm) spoljašnjost ovog telefona odlikuje i veoma kvalitetna plastika od koje je izrađen i sasvim nov dizajn koji vas teško može ostaviti ravnodušnim. Tu je i mogućnost primene izmenjivih prednjih maski, koje su raspoložive u više boja. One će korisnicima omogućiti da telefon u svakom trenutku mogu prilagoditi svojim potrebama.
       Naravno, detalj koji privlači najviše pažnje je kolor displej sa mogućnošću prikaza sadržaja u visokoj rezoluciji (101 h 80 piksela) i u ukupno 256 nijansi boja. Njegove dimenzije nisu preterano velike (34 h 28 mm) ali su dovoljne za jasan prikaz šest linija teksta i ostalih grafičkih komponenti, sadržanih u okviru karakterističnog korisničkog interfejsa. Uz sve to, krstarenje kroz pomenute menije je olakšano uz pomoć centralno postavljenog navigacionog tastera koji izuzetno podseća na minijaturni džojstik.
       Pomenimo i deo osnovnih opcija modela T300. Pored standardnih SMS poruka postoji i mogućnost primanja i slanja nešto naprednijih EMS poruka ali i zaista ekskluzivna mogućnost manipulacije multimedijalnim MMS (Multimedia Messaging Services) porukama. Zanimljivo je da se upravo zbog toga ovaj model najčešće promoviše zajedno sa novom SoniEriksonovom minijaturnom digitalnom kamerom CommuniCam MCA-25. U kombinaciji sa njom može poslužiti i kao minijaturni digitalni foto-aparat. Pored kamere može se povezati i sa računarom i drugim uređajima, koje je pored klasične veze kablovima moguće izvršiti i uz pomoć infracrvenog porta.
       Naravno, spisak raspoloživih opcija se ovde ne završava. Među njima se nalaze i nove polifone melodije koje objedinjavaju i do 24 različitih tonova, zatim mogućnost korišćenja pomenutih slika i fotografija kao pozadina (njallpapers), koje na displeju u boji izgledaju veoma atraktivno. Nisu izostavljene ni igre koje se mogu preuzimati i direktno sa Interneta. Interesantno je da ni kod ovog modela nisu podržane sada već uobičajene voice opcije, tako da će njegovi vlasnici biti uskraćeni za mogućnost glasovnog biranja brojeva ili pojedinih opcija menija. Ipak, postoji mogućnost snimanja glasovnih i drugih zvučnih beleški, koje se zatim mogu slati u okviru već pomenutih poruka, što predstavlja bar mali pomak unapred. Podržan je i obiman imenik sa mogućnošću dodeljivanja slika pojedinim unosima (picture phonebook), zatim vibracioni alarm kao i ostale standardne opcije, koje ga zajedno čine jednim od najpotpunijih u ponudi.
       SoniErikson T300 takođe ima mogućnost rada na GSM mrežama koje funkcionišu na taktu od 900, 1800 i 1900 MHz, to jest na većini trenutno postojećih mreža u svetu. Kvalitet prijema signala i zvuka prilikom razgovora je besprekoran, što se od telefona ove klase naravno moglo i očekivati.
       Sa standardnom litijum-polimer baterijom kapaciteta 700mAh po navodima proizvođača ovaj telefon ima autonomiju od maksimalno 11 sati prilikom razgovora i do čitavih 400 sati u stanju mirovanja. Ovakve maratonske rezultate ipak treba uzeti sa rezervom, jer u realnim uslovima ovo vreme iznosi od pet do šest sati pri radu ili 200 sati pri mirovanju, što i dalje predstavlja sjajnu autonomiju.
       Da bismo izbegli zabunu, pomenimo da će se na tržištu pojaviti i posebna verzija ovog modela sa oznakom T302, koja će u potpunosti biti prilagođena kineskom tržištu. Verzija koja se već neko vreme nalazi na domaćem tržištu ima cenu od približno 220 evra. Iako ne spada u jeftinije, on kvalitetom zaista opravdava svoju cenu koja će, nadajmo se, vremenom postati i nešto pristupačnija.
      
      
       Zabavan prijatelj
       Nokija 6800
       Nokija 6800 namenjena je pre svega onima za koje je slanje poruka i piskaranje po telefonu način života
      
       Nije nikakva novost da modeli koji nose potpis kompanije Nokija izazivaju neverovatnu pažnju javnosti, a taj trend traje već solidan broj godina. Prašina se podigla otprilike pojavom modela 6110 (čuvenog kameleona) i praktično od tog dana vetrovi noviteta koji stižu iz Finske, nisu dozvolili da se ona slegne. U prilog ovom, pomalo prozaičnom početku priče o telefonu, govore i berzanski izveštaji, koji vlasnicima Nokijinih deonica donose jako dobre finansijske vesti.
       Nokija 6800 namenjena je pre svega onima za koje je slanje poruka i piskaranje po telefonu način života. Pri tom, za razliku od prethodnog modela iz iste kompanije koji je gađao sličnu ciljnu publiku, 6800 zahvaljujući veoma dobrom dizajnu i kvalitetnom projektovanju nudi i udobnost klasične upotrebe.
       Kada telefon okrenete u horizontalni položaj i otvorite ga, praktično dobijate kompletnu slovnu tastaturu u čijem se središtu nalazi ekran. Pri tom poruku možete da pišete i na klasičan način, a ako vam dosadi da “nabadate” brojke, u bilo kom trenutku telefon možete da rasklopite i posao nastavite na zaista udoban način. Ljubiteljima dopisivanja sasvim sigurno će se posebno dopasti to što ovaj model podržava poruke u nizu, što standardno ograničenje SMS poruke ukida. Tu je i mogućnost slanja poruke na veći broj adresa - distributivnu listu. MMS standard dozvoljava slanje i primanje poruka koje sadrže sliku, polifonu melodiju ili tekst koji se kasnije mogu upotrebiti kao ton za zvono, popularni tapet (njallpaper) ili jednostavno sačuvati i proslediti onima kojima bi se takva poruka mogla da dopadne. Uz već pomenuta polifona zvona 6800 poseduje i stero FM radio prijemnik tako da vam uz ovaj telefon nikada neće biti dosadno. U ovaj uređaj ugrađena je i u svetu sve popularnija SdžncML tehnologija koja dozvoljava sinhronizaciju svih podataka preko mreže. Tu je i mobilni novčanik koji omogućava brzu, bezbednu i udobnu kupovinu preko NjAP protokola. Kada se svemu doda i funkcija za upisivanje beleški, postaje jasno da je 6800 pravi prijatelj za svaku priliku. Svim pomenutim funkcijama vredi dodati i činjenicu da je u telefon ugrađen i klijent za elektronsku poštu (e-mail).
       Ekran Nokije 6800 je visokorezolucijski kolorni ekran pasivne matrice koji može da prikaže 4096 boja, a tekst rasporedi u osam linija. Sa baterijom, ovaj model teži oko 122 grama a dimenzije su mu 119 h 55 h 23 mm. U paketu sa telefonom stižu i stereo slušalice (hendsfree set) kao i CD sa svim potrebnim softverom za ostvarivanje pune veze sa računarom.
       Za korisnike koji se bave pisanjem, i pri tom cene inovacije, futuristički dizajn (kvalitet izrade se kod ovog proizvođača podrazumeva), nokija 6800 je jedno od rešenja kao stvoreno za njih. Ovaj telefon donosi mnoštvo novih i naprednih tehnoloških rešenja obezbeđujući beskompromisne mogućnosti kako poslovnim tako i ljudima kojima biznis nije prva pomisao kada se probude.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu