NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Mimozama na Skupštinu

      
       Dok socijaldemokrate Vuka Obradovića vide u odluci Vrhovnog suda Srbije siguran put ka vraćanju mandata ovoj stranci, predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Boško Ristić ga ne vidi
       Istog dana kada je Skupština Srbije izglasala poslanike za parlament buduće državne zajednice, njih 91, a među kojima nema poslanika iz Socijaldemokratije, skupštinske prostorije posetio je upravo predsednik socijaldemokrata Vuk Obradović, sa svojom četvoročlanom delegacijom. Razlog - podsećanje da, prema presudi Vrhovnog suda od 29. maja prošle godine, ovoj stranci, kako tvrde socijaldemokrate, ipak pripada devet mandata.
       - Otišli smo do kabineta Boška Ristića i kabineta Nataše Mićić, pošto smo ispoštovali zabranu Ministarstva unutrašnjih poslova na održavanje mirnog protesta ispred Skupštine. Mislim da su izbegli susret s nama jer bi morali da nam odgovore na pitanje zašto se Socijaldemokratiji ne vraćaju mandati i pored odluke Vrhovnog suda. Zakon je, dok je na snazi, na našoj strani, presuda, takođe. Samo treba da se ispoštuje i da se pređe sa reči na dela. Ovo je za nas mali korak do velike pobede. A cilj posete i, uopšte, performanse koje su izveli naši aktivisti ispred Skupštine, jeste da se Srbija izvede na pravi put. Korak ka tom cilju je vraćanje mandata Socijaldemokratiji.
       Obradović najavljuje i nove akcije, ali neće i da ih obelodani:
       - Šta ćemo raditi, nismo govorili ni Miloševiću, pa nećemo sada ni Zoranu Đinđiću. Sigurno je da ćemo se konsultovati i sa drugim strankama i da ćemo ubuduće proteste zakazivati minimum pet dana ranije.
       Umesto da posmatraju ili učestvuju u protestu koji je Socijaldemokratija najavila četiri dana ranije (zakon predviđa pet), ispred srpskog parlamenta građani i poslanici prestonice mogli su da dobiju samo mimoze, eventualno metle. Šta o ovom mirnom buntu, organizovanom “s ciljem da se malim koracima stigne do nove, lepše Srbije” (simbolizuje je mimoza) i do one u kojoj će sve biti čisto i “transparentno” (simbolizuje je metla), misle zaposleni u Skupštini Srbije, odnosno konkretno prozvani Boško Ristić:
       - Potpuno ih podržavam u njihovim protestima. Njihovo je legitimno pravo da izražavaju svoje mišljenje na način za koji smatraju da je adekvatan.
       Na optužbe da je namerno izbegao susret s Obradovićem, Ristić odgovara sasvim drugačije:
       - Kako je bilo moguće da se sastanak održi kada nije bio ni zakazan?! Tek kad sam došao u Skupštinu, saznao sam za inicijativu Socijaldemokratije da se susretne sa Natašom Mićić i sa mnom.
       Kada je u pitanju zahtev socijaldemokrata da im se vrate mandati, Ristić kaže da o tome ne odlučuje on, već Administrativni odbor kolektivno. Šta je sa odlukom Vrhovnog suda?
       - Zaista ne znam za odluku kojom se Socijaldemokratiji, čiji je predsednik Vuk Obradović, vraćaju mandati. Ako takva odluka postoji, zaista bih voleo da je vidim.
      
       D.M.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu