NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Antonić, Batić Brdar...

(“Daleko od očiju”, NIN br. 2721)

      
       Pročitao sam “Nedeljnik” koji je napisao Batić Bačević u poslednjem broju NIN-a i bio zaprepašćen neskrivenim radikalizmom ovog uvodnika uoči Šešeljevog odlaska u Hag. U NIN-u imam mnogo prijatelja i pitao sam se kako je bilo moguće da nedeljnik za koji pišem objavi ovakav uvodnik bez obzira na to da li on izražava stav redakcije ili ne.
       Ali, to je u stvari lažna dilema, pošto je pogled iz Beograda postao još mutniji posle očigledne mogućnosti da se plati ogromna ratna odšteta za genocid ili “humano preseljenje”, svejedno.
       Srbija je puna ratnih zločinaca na slobodi, i kriminalaca, naravno, i nije neobično što su se raspisali Šešeljevi “olovni vojnici”. A pogled Batića Bačevića iz Beograda nalik je onom nekadašnjem sa Kalemegdana, pošto je prema Bačeviću “dosovska vlast” (Šešelj bi rekao, “dosmanlijska”) odgovorna zato što se uz pomoć Haga oslobađa svojih “opozicionih lidera”, a sve radi ekonomskih kredita. Jasno je za kakvu se demokratiju i odnose sa svetom zalaže Bačević, koji kritičke opaske upućuje “Ženama u crnom” ili “diplomiranim humanistima” koji će posle odlaska Šešelja možda “pacifikovati” i podeliti stranku radikala.
       Da, pogled iz Beograda je veoma mutan, jer, eto Slobodan Antonić u “Vremenu” optužuje “Danas”, “Republiku” i “Helsinšku povelju” zbog iste stvari kao i Bačević, pošto “misionarska inteligencija”, koja ovde objavljuje, optužuje narod za “kolektivni zločin” i to u vreme kad nam ratna odšteta visi nad glavom.
       Zaista je pogled iz Beograda sve mutniji a Šešeljevi “olovni vojnici” sve brojniji.
       Evo još jednog primera. Milan Brdar je upravo dobio nagradu za knjigu godine “Radio Beograda II” “Filozofija u Dišanovom pisoaru” čija je osnovna “provokativna teza” da je “veliki svet” gledajući iz Beograda, u stvari, veliki pisoar a postmoderna filozofija njena “pisoarizacija”! Evo još jednog “olovnog vojnika”, ovoga puta u filozofiji!
       Nema teže optužbe od optužbe za zločin protiv čovečnosti i od veličine odgovornosti koju ova optužba pokreće. Ali, izlaz postoji. Potrebno je diferencirati odgovornost, od krivične do političke. U suprotnom, “sunce podjednako sija i nad pravednikom i nad zločincem”.
      
       NENAD DAKOVIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu