NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Jadranska liga, a u - Izraelu

“Još uvek je najbolje da se igra na neutralnom terenu, zbog svih tenzija koje vladaju na prostorima bivše SFRJ. Mislim da je ova polemika već sada anahronizam”

      Dolazak Zmaga Sagadina, prošle godine, na mesto direktora košarkaškog kluba “Crvena zvezda”, za netalentovane bilo je iznenađenje, za one bistrije normalan sled događaja. Posrnula “Zvezda” prihvatila je, pre svega, menadžerske i stručne usluge Slovenca koji u Evropi važi za jednog među najsposobnijim. Otkuda baš u “Zvezdi”, koja nije bogat klub, a bila je i na ivici gašenja? Sagadin objašnjava: “Moj osnovni zadatak je da stručno osmislim program evropske ‘Zvezde’. Znači, da budem kompletan koordinator rada u klubu, ili kako se to popularno zove - sportski direktor. I drugo, veoma bitno, da selektiram tim igrača koji treba da ima evropski potencijal i stvorim sistem da klub bude stabilan učesnik Evrolige.”
      
       Znači li to da je u zemlji zvaničnog svetskog i evropskog šampiona “presušio” taj potencijal?
       - Ne! Nisam to rekao. Problem nije pogodio samo “Crvenu zvezdu”, već je taj problem mnogo širi i nastao je raspadom država poput Sovjetskog Saveza i Jugoslavije kao velikih svetskih košarkaških sila, gde su nacionalni šampionati usitnjeni, da je opao kvalitet! Dalje, odliv talenata u bogate zapadnoevropske klubove i pre svega američku NBA-ligu dobio je zabrinjavajući ishod.
      
       Iz tih razloga je na prostorima bivše SFRJ stvorena “Jadranska liga”, kako se još naziva “Good Džear” liga.
       - Upravo tako. Na početku imali smo veliki otpor kod novih nacionalnih saveza i mislim da su sada svi uvideli opravdanost njenog postojanja. Osnovna ideja bila je da se u “Jadranskoj ligi” okupe najbolji klubovi sa prostora bivše SFRJ, koja je imala jednu od najkvalitetnijih liga u Evropi, a izgubila značaj zbog već poznatih okolnosti. Čak je i Svetska košarkaška asocijacija (FIBA) videla interes u povezivanju regionalnih takmičenja u jednu jaku ligu zbog razdrobljenog kvaliteta. Jer, male zemlje ne mogu da imaju kvalitetno nacionalno prvenstvo. Jednostavno, jer imaju najviše dva do tri kluba koja mogu da odgovore zahtevima Evrolige i imaju ekonomsko opravdanje za svoje postojanje. Možete da zamislite koji je ekonomski interes jedne ljubljanske “Olimpije” da igra, recimo, protiv tamo nekih “Konica” ili “Zvezda” sa “Zdravljem” iz Leskovca. Za takve utakmice nije potreban profesionalni pogon i trošenje novca za takav nivo takmičenja. Samo klubovi koji će dosegnuti do evropskog ili visokoevropskog takmičenja opravdavaju svoje postojanje. Svako takmičenje koje ne donosi profit pre ili kasnije osuđeno je na propast!
      
       Posle samo dve godine ova novonastala liga opravdala je postojanje?
       - Apsolutno! Jer, ima samo tri kriterijuma. Prvi je sportski. Drugi, ova liga je jača od svih nacionalnih šampionata na prostorima bivše SFRJ. Treći, što postoji opravdan ekonomski interes za učešće u ovoj ligi. “Crvenu zvezdu” je, na primer, ove godine izdigla “Jadranska liga”, a ne nacionalni šampionat. Odigrala je mnogo teških, čvrstih utakmica u kojima se profesionalizuju, pre svega mlađi igrači. Medijski su utakmice “Zvezde” bile izuzetno pokrivene, a većina njenih mečeva je viđena u direktnim televizijskim prenosima. Zato je interes sponzora bio veliki i uložen je ogroman novac. Posebno ističem da su sponzori pokrili sve troškove putovanja isključivo avionskim prevozom, smeštaj u najluksuznijim hotelima kao i plaćanje usluga sudijama.
      
       Kažu da i vi imate veliki, lični interes, u ovom košarkaškom koncernu?
       - Tačno, ja sam jedan od osnivača Jadranske lige i vlasnik firme “Sidro”, koja u ekonomskom delu marketinški pokriva takmičenje. Nas je, u stvari, desetoro koji imamo taj vlasnički glas na osnovu koga se odlučuje. Šestorica iz firme “Sidro” plus četvoro iz klubova začetnika lige. U svim ostalim sportskim detaljima odlučuju predstavnici dvanaest klubova “Good Džear” lige, kao što je to slučaj i u Evroligi.
      
       Vašim dolaskom u “Crvenu zvezdu” mnogi njeni bivši istaknuti članovi nisu bili preterano oduševljeni.
       - Ja sam se sa svim tim ljudima i ranije dobro poznavao. Kasnije sam čuo neka protivljenja zbog mog angažmana, ali me to posebno nije uzbudilo. Interesuju me samo novi projekti, menadžment kluba. Mladi i ambiciozni ljudi iz “Zvezde” tražili su iskusnog stručnjaka koji će realizovati taj projekat koji se zove evropska “Zvezda!” Došao sam da uradim taj posao i drugim stvarima ne želim da se opterećujem. Za mene je važno šta je danas, šta će biti sutra, a ostalo i istorija me mnogo ne interesuju...
      
       Otkuda “Makabi” u Jadranskoj ligi kada se Izrael kao država ne nalazi na obalama istoimenog mora?
       - “Makabi” je veliki klub i samo je pojačanje i zajedno sa “Crvenom zvezdom” igra kao gost u “Good Džear” ligi, a samim tim i takmičenje je interesantno. Pored toga, “Makabi” ima visoku evropsku reputaciju. “Zvezda” je malo drugačiji gost, jer dolazi sa prostora koji je izuzetno zanimljiv, zbog svega prethodnog. Naredne sezone očekujemo tri kluba iz Srbije i Crne Gore, a u perspektivi jedan iz Makedonije. Kada se takmičarski sistem proširi, biće jači i nacionalni šampionati. Taj dogovor je definitivno postignut sa Košarkaškim savezom Jugoslavije.
      
       Ranije je bilo reči o pet klubova i tada nije postignut dogovor.
       - Već sam objasnio da na prostorima bivše SFRJ u nacionalnim ligama nema više od dva do tri kvalitetna kluba. KSJ je imao tvrd stav. Smatrali su da “Jadranska liga” zbog svog postojanja ugrožava nacionalno prvenstvo. Očigledno da je to bio pogrešan zaključak...
      
       Zašto se “fajnl-for” igra u Tel Avivu a ne, recimo, u Beogradu ili Zagrebu? Postoji polemika u ovdašnjoj košarkaškoj javnosti.
       - Zato što je još uvek najbolje da se igra na neutralnom terenu. Principijelno, zbog svih tenzija koje vladaju na prostorima bivše SFRJ. Mislim da je ova polemika već sada anahronizam. U ovom trenutku preterano je očekivati da se takmičenje održi u Srbiji ili Hrvatskoj. Ljubljana je bila domaćin prošle godine i bilo je dobro... Domaćin turnira je jednoglasno izabran pre početka takmičenja.
      
       Ima zlobnika koji su ubeđeni da ste lično ugurali “Zvezdu” u završnicu “fajnl-fora”.
       - Neka zvuči prepotentno, ali svaki klub koji ja predvodim u ovoj ligi, može da računa samo na uspeh. Iza mene je ne samo praksa već i ono što sam učinio u organizacionom smislu. Dosta vremena posvetio sam usavršavanju menadžerskog posla. Tako, da to - da li mi to ovde neko priznaje ili ne, ne dotiče me se. Tamo gde sam radio, brzo sam podigao kvalitet kluba i to niko u Evropi ne spori...
      
       Vaši planovi sa “Zvezdom” su na duže staze, ili...
       - Moj ostanak u “Zvezdi” uslovljen je - da prve godine počne izgradnja dvorane za vrhunski trenažni proces kako bi postojali uslovi za produkciju igrača. U ovom trenutku u Beogradu takvi uslovi su neadekvatni. Nekadašnja vremena su prošla. Mislim da smo na dobrom putu, jer je sa gradskom vladom postignut, verujem, čvrst dogovor da se izgradi takva dvorana i lokacija je odobrena. Od naredne sezone treba da selektiram tim, jer ove sam zatekao, sa izuzetkom dva stranca, Amerikancem Penom i Nigerijcem Ekezom i nekoliko mladih igrača.
      
       Dakle, u perspektivi stvaraćemo igrače za NBA-ligu, a angažovaćemo one koji nisu prošli u Americi?
       - Ne. Mene lično interesuju igrači iz NBA, ali koji iz nekih razloga nisu uspeli u prvom trenutku da se tamo nametnu i koji imaju zdrave ambicije da se vrate. Nikako ne dolaze u obzir oni koji su prošli vremensku granicu bez mogućnosti povratka, koji se vucaraju po Evropi da zarade još koji dolar... Znam da je u Americi strahovito oslabila produkcija igrača. Sistem koledža više nije kao nekada, jer se bazira samo na golim rezultatima. Evropa to radi bolje, više i kvalitetnije. Zato se ta razlika brzo smanjila, za nepunih deset godina. Jedino što u Evropi nije dobro - jeste da nije rešila postojanje sistema udruženog školovanja i treninga. Da igrač pre podne u školi razigra glavu, a po podne na treningu telo. Polublesav čovek ne može biti vrhunski košarkaš ako se zna da je ovaj sport timska igra. Problem odlaska igrača iz Evrope u Ameriku je teško sprečiti, jer je razlika u novcu velika.
      
       Zmago bi, u bukvalnom prevodu, sa slovenačkog jezika značio pobedu.
       - Dobro, to je kao što je u engleskom jeziku viktori - pobeda. A Viktor kao ime je nešto tu blizu bukvalnog prevoda. Na slovenačkom jeziku zmaga jeste pobeda i naravno ženskog je roda. Zmago je muškog roda i uslovno je blizu tome, možda to ne znači...
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu