NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bubašvabe na sudu

“Sve što nije srpsko treba kao keru na banderu”, govorio je Milan Paroški - prema tvrdnjama Vuka Draškovića. Sud će odlučiti da li je to zaista rekao

      Pred Prvim opštinskim sudom u Beogradu, krajem aprila, ponovo će se naći predsednik Narodne stranke i vođa nevladine organizacije Evropska regija, srpska Vojvodina i tamiški Banat - Milan Paroški i Vuk Drašković, predsednik Srpskog pokreta obnove. Nekadašnji poslanik SPO-a, Paroški je tužio Draškovića za klevetu, jer ga je ovaj nazvao fašistom optužujući ga da je na mitingu u Jagodnjaku (Baranja) 1991. godine propagirao da sve one koji nisu Srbi treba pobiti. Paroški je podneo tužbu 1997, a povod je, kaže, bilo pisanje “Srpske reči” iz 1996, kada su se optužbe prvi put pojavile “crno na belo”. Tada je tužio Danicu Drašković, odnosno “Srpsku reč”, Ivana Kovačevića, nekadašnjeg portparola SPO-a, i Nenada Čanka. Sud je pre četiri godine kaznio “Srpsku reč”. Odštetu je morao da plati i Kovačević.
       - Međutim, Vuk nije hteo da odustane i nastavio je sa optužbama. Karakteristično za Vukovu klevetu je to što je u epskom maniru prepevao parolu Mileta Budaka “Srbe na vrbe” i pripisao meni da sam 1991, na mitingu u Jagodnjaku, izrekao da “sve što nije srpsko treba kao keru na banderu”. Onda je doveo i lažnog svedoka, bivšeg poslanika SPO-a koji je tvrdio da sam u Raškoj govorio kako u sve muslimanske radnje treba pustiti bubašvabe, a onda pozvati inspekciju. Tako se na kraju cela priča svela na bubašvabe, za šta tvrdim da mi nikada ne bi palo na pamet da kažem, pošto nemam tako bujnu maštu kao Vuk.
       Tvrdeći da ni Drašković ni Čanak nisu bili na mitingu u Jagodnjaku, te da nemaju pravo da ga optužuju, Paroški kaže da postoji zapis s mitinga, dostavljen sudu. U Jagodnjaku je, objašnjava, govorio, između ostalog, o “istoriji genocida nad Srbima u Baranji”, o “genocidu koji je činio Ante Pavelić od 1941. do 1945.” i da ga zbog toga niko nije hapsio.
       - Ali, Nenad Čanak je dobio spor (decembra 2002. godine). On je u intervjuu za “Našu borbu” i “Svedok” ponovo govorio o mojim navodnim fašističkim izjavama. Sud je odbacio tužbu s obrazloženjem da Čanak nije autorizovao tekst, iako je novinarka doslovno ponovila sve šta je Čanak rekao.
       Predsednik SPO-a Vuk Drašković, budući da ne “želi da ulazi u polemiku s Paroškim” navodi svoju verziju događaja i svoja očekivanja od ovog sudskog procesa. Njegovu izjavu NIN prenosi u celini, jer je lider SPO-a zahtevao da se citira ili u potpunosti, ili nikako.
       - Milan Paroški je 1997. godine podneo tužbu protiv “Srpske reči”, Ivana Kovačevića, portparola SPO-a, i mene zbog izjave koju je dao u leto 1991, u selu Jagodnjak u Baranji, i zbog koje je tada isključen iz SPO-a. Rekao je tada, a to su nebrojeno puta citirali mnogi mediji i javne ličnosti, da sve što nije srpsko treba kao keru uz banderu, ili uz tarabu, što je isto.
       Kada je formirana Koalicija “Zajedno”, 1996. godine, Milan Paroški je pristupio Demokratskoj stranci i u selu Prilike kod Ivanjice, u julu 1996, na javnoj tribini, a posle toga i u prepunoj kafani, govorio kako se Srbija može i mora osloboditi vlasti Crnogoraca koji, po njemu, nisu nacija, kako treba zarobiti 10 000 muslimanki, pa da im Srbi prave decu i kako treba u radnje muslimana u Sandžaku ubaciti bubašvabe, pa da im se onda pošalje inspekcija. Tvrdio je da je to put da se reši problem Sandžaka.
       Tada sam reagovao, jer je on praktično govorio i u ime SPO-a, tako da sam javno istupio sa zahtevom da on ne može da predstavlja koaliciju. Sastao sam se sa Zoranom Đinđićem i Vesnom Pešić i složili smo se da on ne može da nastupa u ime koalicije, pa je skinut sa liste poslaničkih kandidata. Tek tada je podignuta tužba za 1991. i neshvatljivo mi je da su mu tužbe prošle pored naših sudija i da je naplatio znatan iznos i od “Srpske reči” i od Ivana Kovačevića, a sada hoće i od mene. Ja sam branio program SPO-a od njegovih izjava koje je davao, ili kao član SPO-a, ili kao član koalicije u kojoj je i SPO bio. Na to sam bio obavezan i nadam se da će i pare koje je uzeo morati da vrati sve s kamatom, jer će na kraju, kada postanemo članica Saveta Evrope, o ovome da odlučuje sud u Strazburu.
      
       D. MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu