NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bog je pogledao žene

(“Hilandar se otvara za žene”, NIN br. 2718)

      U ekskluzivnom tekstu NIN-a “Hilandar se otvara za žene” čak trojica muškaraca jecaju nad drskošću žena. Prepali se da ženska noga ne kroči na Atos. Prestaće da veruju da vrede nešto više od žena, da mogu ono što je ženama zabranjeno.
       Profesor Jerotić kratko kaže: “O tome nema ni govora.” Ima profesore, samo vi ne znate, a neće vas ni pitati. Ženama je trebalo mnogo napora, organizovanja i rada da se izbore za svoje pravo da na zemlji koja pripada ženama isto koliko i muškarcima ne postoje mesta zabranjena za ženske korake. I od izborenog neće odustati.
       Dinko Davidov: “To je prosto nemoguće. Oni koji znaju šta znači jedan tipik koji traje hiljadu godina, ne postavljaju to pitanje.” Predrasude, osporavanje ženama da imaju jednaka prava kao i muškarci, diskriminacija žena samo zato što su žene traju jako dugo. Toliko dugo koliko traje istorija po muškoj meri. Da ne bude nejasnoća, reč je o istoriji ratova, eksploatacije, nagodbi na tuđ račun, jer baš to je istorija koju su kreirali muškarci. Vreme je da shvate da za tu istoriju moraju postati odgovorni i da bez promene rodnih uloga ne možemo završiti sa tom i takvom istorijom. Preporuka Snjibel izveštaja Evropskog parlamenta jeste tanak led. Na njega će se nasukati ženomrsci svih fela. Postaće jasno koliko su im argumenti smešni, besmisleni i kako su im pravila diskriminacije bliska. Odoše pod led.
       Gospoda Davidov i Živadin Mitrović veruju da bi u slučaju da se žene pripuste u Kareju, Sveta gora postala turistička atrakcija. Znam da žene vole da putuju, ali od kada su to žene jedine turistkinje. I zašto veruju da žene unose haos. Pa žene ne zapišavaju svaki ćošak kao muškarci, mnogo su urednije, više brinu o higijeni i ličnoj i okoliša.
       Za tako bizaran detalj da se krst iznosi ženama na celivanje 50m od crkve nisam znala. Zar ste toliko bešćutni da ne shvatate koliko je to ponižavajuće po ljudsko biće. I čime su to muškarci zaslužili privilegiju da krst celivaju u crkvi? Razmislite gospodo za šta ste vi osobno, i Vojislav Koštunica trčkali do Hilandara. Zbog zemaljskih, ne zbog nebeskih stvari. Jer Bog, ako ga ima i ako brine o ljudima, onda je svuda i uvek sa vernicima. Trčkali ste da zadržite zemaljske pozicije, da postanete ”viđeniji”, da možete da kažete “bio sam deset dana u Hilandaru”. Što se mene tiče, svako može da uživa u vlastitim opsesijama, ali ne preko ženske grbače. Žene će sigurno koračati slobodno Evropom. Obrazovanije smo, bolje učenice u školama, vrednije i prilježnije na poslu, mislimo i na druge, a ne samo na vlastite guze. To su kvaliteti na koje se žene oslanjaju, a priznaćete - i Bogu su ugodni.
      
       NADEŽDA RADOVIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu