NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Referentne “knjige” na vebu

      Već nekoliko godina na vebu se mogu naći tzv. Referentne knjige. Svaka definicija ovih knjiga je pomalo zbunjujuća, ali kad počnemo da ih koristimo shvatamo i šta su i koja je njihova vrednost. To su rečnici, gramatike, enciklopedije, atlasi, hronologije, vodiči, bibliografije, citati, direktorijumi...
       Ove knjige su obično grupisane prema nekakvoj srodnosti i to je knjiga koja se neće čitati kao knjiga već kao pomoć u razumevanju neke druge knjige. Korišćenje nekih je potpuno besplatno dok se neke plaćaju delimično ili potpuno, ali su svakako lakše za korišćenje, pošto ste već za kompjuterom.
       Jedna od takvih “knjiga” je i Factbook koju izdaje CIA svake godine i u kojoj se nalaze podaci o svim zemljama, od površine, broja stanovnika, dužine puteva, potrošnje električne energije... Nju možete i skinuti sa sajta na kome, verujte, ima karta države koja se zove Srbija i Crna Gora koju možete odštampati (njnjnj.cia.gov).
       Možda će nekome ovaj tekst ličiti na spisak linkova, ali suština veb-loga je u linkovima a suština online novinarstva u pronalaženju i upotrebi najtačnijih podataka.
       Jedan od takođe korisnih sajtova je Džour dictionardž koji sadrži listu od 1800 direktorijuma koji pokrivaju više od 250 jezika. Nalazi se na sajtu http://www.yourdictionary.com/index.shtml
       Na njemu se nalaze i kompletni kursevi engleskog jezika sve sa gramatikom, objašnjenjima i interaktivnim vežbanjima, tako da možete odmah proveriti rezultate, odnosno svoje znanje. Ti kursevi su toliko napredni da za njih, ponekad, nije dovoljno ni znanje koje je potrebno za polaganje TOEFEL.
       Jedino su, još uvek, kao i na Guglu i Likosu (njnjnj.ldžcos.com), prevodi sa jednih jezika na druge, naročito ako se radi o frazama i rečenicama, vrlo nepouzdani i trebalo bi ih izbegavati.
       Još jedan sajt koji nikako ne bi trebalo zaobići je Infopliz (njnjnj.infoplease.com) Na njemu možete naći almanahe koji pokrivaju razne oblasti od geografije do istorije i sporta, kao i arhivu “Tajma”. Zatim atlase (interaktivne), rečnike i enciklopedije (Columbia Encdžclopedia).
       Sličan je i sajt njnjnj.bartlebdž.com koji nudi kolekciju referenci sa celokupnim tekstovima iz svetske literature i istorije, kao i citate poznatih ljudi koje američki novinari toliko vole da koriste. Moguće je i korišćenje enciklopedije (Kolumbija i Istorije sveta) kao i brojne biografije. Nažalost, samo iz anglosaksonskog sveta (odnosno, sa tog govornog područja).
       Najznačajnija od svih referentnih knjiga može se naći na sajtu njnjnj.xreferplus.com. Međutim, to nije sasvim besplatno, ali dobijete priliku da se besplatno registrujete na mesec dana, a ako ste započeli neki projekat za šta su vam potrebni podaci, navalite.
       Postoji još puno takvih sličnih referentnih knjiga i sajtova na kojima se one mogu naći, potrebno je samo krenuti.
       Kod nas postoji samo jedan sličan, a to je Projekat Rastko, biblioteka srpske kulture. Nalazi se na adresi njnjnj.rastko.org.džu.
      
       M. DAMNJANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu