NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kloniranje majmuna i tajkuna

(“Bomba na naslovnoj strani”, NIN br. 2723)

      
      
      
       Verujte mi, nisam ni iznenađen ni zaprepašćen budalastom površnošću s kojom ste u prošlom broju povezali eksploziju automobila zagrebačkog izdavača Ninoslava Pavića s Politikom a.d. Tu ima isto toliko istine kao kad bih ja sada tvrdio da je NINoslav vaš tajni agent u Zagrebu i da su mi to rekli pouzdani beogradski tajkuni.
       Može neko od novinara i da omane, može kao vaša saradnica iz Zagreba da veruje samo u ono što joj u glavu dotura “Nacional”, pa da odavno i jasno demantovane tvrdnje tog tajkunskog lista, papagajski ponavlja. Nije moj običaj da se bakćem sa žutom štampom. Ne bi to zavredilo da vam se javljam. Ali, među nama, profesionalnim novinarima, zna se da je uredništvo (urednik od koga to zavisi) imalo posebnu nameru kada je kao međunaslov tog teksta istaklo: “Kupovina Politike”. Pored nekoliko natuknica, koje nemaju veze s činjenicama, tu se navodi: “Svakako najpoznatiji primer predstavlja kupovina Politike, i ovde reklamirane kao najstarije medijske kuće na Balkanu. Kad je Politika polovinu svojih deonica prodala nemačkom vlasniku”... Tj., itd... Pa je tako:...”Ninoslav Pavić stekao pravo... na četvrtinu deonica Politike...”
       Namnožili se tajkuni i majmuni. Kloniraju ih. Profesijo novinarska, Bog da ti dušu prosti! Uđoše čak i u NIN.
       Ako želite činjenice, mogu vam samo reći da u gomili gluposti koju objaviste najveća svakako jeste da je neko - kupio Politiku. Ne samo da Politika a.d. nikom nije prodala nijednu akciju (mi nemamo “deonice”) već je, kao svaki od modernih svetskih koncerna, proširila svoju poslovnu grupu stvarajući novo zajedničko preduzeće Politika N & M. Sada su u grupi tri posebna pravna lica. Do početka leta biće još jedno. Do kraja godine verovatno će u grupi Politika a.d. biti i peta firma. U štampariji Politike a.d. radi od sredine prošle godine pet novih rotacija. Do kraja ove godine biće još dve-tri. Upravo se dogovaramo da se i NIN štampa na njima.
       I mi četvrtinu toga predadosmo, poklonismo, zamolismo ga da se ne ljuti što je poklon tako malen, NINoslavu Paviću.
       Ako vas interesuju tačni podaci o svemu tome, ako vas interesuje jasan demanti budalaština koje ste štampali, pogledajte tekstove iz Politike “Najveći s najvećim” (7. decembra 2001. godine), “Tajkuni i majmuni”, “NjAZ iznenađen klevetama” s potpisima dr Eriha Šumana i Boda Hombaha i “Neistine i podmetanja”, predsednika UO Politike a.d. Ljubomira Mihajlovića (4. juna 2002. godine). Njih nikad niko ni u celini ni u pojedinostima nije opovrgao.
       Uzgred rečeno: ne razumem kakvu to sada novinarsku školu neguje NIN kad ni urednicima, ni saradnicima, nije palo na pamet da o tome pitaju nekog od vodećih ljudi Politike a.d.? A mi smo vam, valjda, najbliže komšije. Stanujete u našoj zgradi...
       Politika je, proverite to na tržištu, u uzlaznom poslovnom i profesionalnom trendu. Politika sve više kupuje, sve više proizvodi, sve više prodaje... Ali, novine, magazine, komercijalna izdanja!
       Kao akcionari NIN-a, kao sadašnji zastupnici najveće i najuglednije novinske kuće pod ovim podnebljem, rukovodioci Politike a.d. su s rukovodstvom NIN-a nedavno vodili razgovore o budućoj tesnoj saradnji, o mogućnom osnivanju zajedničkog preduzeća. Znamo da je jedan deo vas zdušno za takvo povezivanje, kao što je jedan deo zdušno za povezivanje sa jednom izvikanom poslovnom grupacijom. Kako ste započeli posao privatizacije i pripremu aukcije, za koju se trudite da se što pre održi, verovatno će uskoro, u svakom slučaju tada, na aukciji, biti jasno ko stoji iza kojih interesa i koji vas je to interes naveo da sada, kada je i Politika a.d. zvanično, na sednici svog Upravnog odbora, najavila učešće u tom procesu i na aukciji, krenete u primitivno opanjkavanje Politike.
      
       MIRKO ĐEKIĆ,
       generalni direktor Politike a.d. i nekadašnji saradnik, urednik i glavni urednik NIN-a


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu