NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Premijer

      
       U novijoj istoriji Srbije desila su se četiri atentata sa kobnim ishodom. Ubijene su tri krunisane glave - knez Mihajlo Obrenović 1868, kralj Aleksandar Obrenović 1903, kralj Aleksandar Prvi Karađorđević 1934. godine i pre neki dan premijer srpske vlade Zoran Đinđić.
       U prvim komentarima moglo se čuti da ubistvo srpskog premijera pokazuje da Srbija, uprkos promenama, još nije demokratska zemlja. Da li je Srbija 2003. demokratska zemlja može biti predmet rasprave, ali novija istorija svedoči da su u atentatu izgubili glave pre svega lideri demokratskih zemalja. Setimo se atentata na predsednika Kenedija i njegovog brata, zatim Ulofa Palmea, Indiru Gandi, njenog sina Radživa Gandija, ubistvo Alda Mora i Aljendea. A i pored povremenih znanih i neznanih pokušaja, nisu ubijeni u atentatu najveći diktatori 20. veka - ni Hitler ni Staljin.
       Da je Srbija 2003. država i u najmanjoj meri zemlja diktatorska, nije teško zamisliti šta bi bilo sa momkom koji je 21. februara pokušao atentat kamionom na premijera Zorana Đinđića.
       Izraz premijer je skraćena francuska sintagma premier ministre, prvi ministar u vladi jedne zemlje. Po Francuzima Englezi su skovali svoju sintagmu istog značenja prime minister. Iako se pojavila još u 17. veku, tutulu prime minister je ozvaničio tek kralj Edvard VII 1905. godine.
       Izraz premijer, u nas pogrešno izgovoren francuski redni broj koji znači prvi, potiče od latinskog prideva primus (prvi), koji je dao i izraz primarijus (primarius), lekar najvišeg ranga u bolnici. Francuzi ne čitaju na kraju reči slovo r.
       Mi smo pozajmili od Francuza i reč premijera, od istog francuskog rednog broja, koji znači prvo izvođenje pozorišne predstave ili prvo prikazivanje novog filma.
       Pokojni premijer Đinđić bio jedan od retkih premijera u našoj novijoj istoriji koji je prisustvovao pozorišnim i filmskim događajima. I to, bar umetnicima, govori o njegovim kvalitetima.
      
       JOVAN ĆIRILOV


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu