NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Na pragu preokreta

Priredba: Dvadeset peti salon arhitekture
Organizator: Muzej primenjene umetnosti u Beogradu

      Na ovogodišnjem salonu arhitekture dogodio se značajan obrt - za razliku od niza prethodnih, ovaj salon je doneo prevagu izgrađenih objekata nad projektima. Uverljiv je to znak našeg, makar i sporog ali ipak započetog, izlaska iz višegodišnje investicione i građevinske krize. Već i ovlašan pregled eksponata na izložbi u Muzeju primenjene umetnosti pokazuje da se primetno uvećao broj darovitih stvaralaca i vrednih ostvarenja.
       Pošto Salon, pored revijalnog, ima i takmičarski karakter, prirodno je da pažnju posetilaca najpre privuku odluke žirija koji su ovom prilikom činili arhitekti Zorica Savičić (predsedavajući), Branislav Mitrović, Đorđe Grbić, Ljubina Stefanović-Tasić i Ivan Kucina. Velika nagrada Salona dodeljena je arh. Vasiliju Milunoviću za poslovnu zgradu MPC u Bulevaru Mihaila Pupina u Novom Beogradu. Ova nagrada je, da budemo neskromni, potvrdila prvo mesto na NIN-ovoj listi “10 najboljih arhitektonskih ostvarenja u 2002”, a čitaoci NIN-a mogli su da pročitaju poseban osvrt na objekat u broju našeg nedeljnika od 9. januara 2003. Delikatan zadatak Žiri je imao da u širokoj ponudi dobrih dela izdvoji one koje će nagraditi PRIZNANjIMA čiji broj, inače, nije ograničen Pravilnikom. Članovi ocenjivačkog suda su u ovom slučaju išli lagodnijom linijom, pa su podelili čak 11 priznanja, čime su izbegli napore oko detaljnijeg i mukotrpnijeg procenjivanja, ali su ovom “inflacijom” umanjili njihovu vrednost.
       Obim novinskog osvrta ne dozvoljava da navedemo celu listu autora, objekata i projekata iz saopštenja žirija, pa ćemo iz nje izdvojiti ono što se nama učinilo najzanimljivijim. Tržni centar “Slavija” Z. Radojičića i B. Miljkovića i Poslovna zgrada “M-plast” u Šapcu B. Slavice, Đ. Geca i S. Martinovića pripadaju sličnoj stilskoj orijentaciji sa MPC-om V. Milunovića i odlikuje ih vešto projektantsko uobličavanje i dobro vladanje savremenim materijalima. M. i D. Marušić su Benzinsku stanicu u Mirijevu ostvarili zapaženim izvornim postupkom i koncepcijskom celovitošću. Na kapeli u Memorijalnom kompleksu Bubanj u Nišu, S. Buđevac je našao vanstandardno rešenje primenom jednostavnog prozračnog kubusa izvedenog lepo skrojenom metalno-staklenom opnom. Svojim prostorno bogatim oblikovanjem objekta u Tampereu, B. Tošković potvrđuje visoki renome koji je dostigao u Finskoj. Zanimljiv kreativni rezultat u oblasti individulnih stambenih zgrada donela je, neobičnim modelovanjem i smelim koloritom, Vila Vasić autora Z. Bulajića.
       Među stvaraocima čija dela nisu osvetlili reflektori žirijskih odluka istakli bismo D. Babovića, P. Arsića, L. Kuzmanova, J. i S. Ercegovca, O. Đurovića...
       Zapažen broj vrednih eksponata podstakao nas je na upoređivanje naše i međunarodne arhitektonske scene. Kada je reč o kreatorskoj snazi naši najbolji graditelji ne zaostaju za svojim inostranim kolegama, ali njihov hendikep nastaje kada se zađe u područje raspoloživih investicionih sredstava. Ipak su oni ograničeni na objekte relativno skromnih veličina i lišeni su mogućnosti da slobodnije razmahnu svoju maštovitost. U svetu je danas sve popularnija tendencija da se brišu granice arhitekture i skulpture, a vodeći stvaraoci kao što su Geri, Foster, Libeskind, Kolhas... svoju inventivnost udružuju sa moćnom kompjuterskom tehnikom projektujući objekte neverovatnih, dosad skoro nezamislivih oblika, koji neretko postaju nadaleko poznati simboli gradova, pa čak i zemalja. Sasvim je jasno da naši arhitekti zadugo neće moći da očekuju, ni izbliza, tako izazovne projektantske šanse. No, za utehu, ovogodišnji salon je opštim kvalitetom upadljivo nadmašio niz prethodnih i otvorio vrata dobre nade za svetlije dane našeg graditeljstva.
      
       MILORAD H. JEVTIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu