NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zvezda podzemlja

Kraljica narodne muzike pozvana je da peva u pritvoru. Na repertoaru je saga o poznanstvu sa osumnjičenima za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića

      Srpski policajci koji tragaju za ubicama Zorana Đinđića (ne)očekivanu pomoć mogli bi da ugledaju u najvažnijem, iako ne i najuočljivijem, kvalitetu prve dame domaće estrade, Svetlane Cece - Ražnatović, pošto su je priveli u ponedeljak ujutru.
       Povod policiji da pretrese zamak pored “Zvezdinog” stadiona, u Ljutice Bogdana 3, dale su “priče koje su kružile po gradu” (ministar Dušan Mihajlović) da se akteri atentata nalaze baš u ovoj kući. I NIN je, inače, prošle nedelje objavio nagoveštaj, dobijen od izvora u Vladi Srbije, da su Milorad Luković Legija, Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum često boravili u Cecinoj kući u komšiluku “Marakane”.
       Nagoveštaji su od te srede, kada je premijer ubijen, postali “pouzdana saznanja” da je poznata pevačica sa glavnoosumnjičenima u kontaktu bila i pre i posle atentata, te da im je navodno pomagala čak i finansijski - pre svih, porodici Dejana Milenkovića Bagzija, osumnjičenog i za pokušaj ubistva Zorana Đinđića u februaru na autoputu kod dvorane “Limes”. Tvrdi se dalje i da je policija ova saznanja pribavila pažljivim prisluškivanjem, ali, šta je od svega ovoga tačno do okončanja istrage ostaće tajna.
      
       Blindirani bunker
       Prilikom prvog pretresa kuće koju je sagradio pokojni Željko Ražnatović Arkan, u ponedeljak između 8.20 i 16.10, pronađen je 21 pištolj i revolver, tri sanduka municije kalibra 7,62 milimetra, busole, laserski daljinomer, nišanski teleobjektiv, samostrel sa 20 strela, prigušivači za škorpione i heklere, pendreci... Ukupno 88 stavki dospelo je u zapisnik sa pretresa. Najveći deo oružja, saopštila je još policija, “bio je sakriven u specijalno formiranom blindiranom bunkeru”. Ipak, sudeći na osnovu opaske ministra Dušana Mihajlovića da je ovih 88 stavki “verovatno zaostalo od njenog pokojnog supruga”, reklo bi se da je na adresi Ljutice Bogdana 3 policija pronašla i ono što je u ovom trenutku i nije naročito interesovalo.
       Arkanova i Cecina vila, u čijem su prizemlju poslastičarnica, pekara i sedište Stranke srpskog jedinstva, dograđena je 1995, kako bi vrh kule na kući navodno bio na istoj nadmorskoj visini sa centralnim krstom na Hramu Svetog Save na Vračaru. Svoju privrženost hrišćanskom duhu i vrednostima Ceca će iskazivati i kasnije, pevajući “Isuse, daj mi lavlje srce, da preživim dane buduće”...
       U “obaveštenju” na prvoj strani Cecine zvanične Internet strane upravo se ovim stihom Isus poziva u pomoć, u ovim “nemilim događajima” vezanim za “lik i delo najveće Srpske zvezde svih vremena”. “Vreme će pokazati da su vešto iskonstruisani napadi i pokušaji rušenja Cecine karijere delo zlokobnih i pakosnih pojedinaca”, uveren je anonimni sastavljač obaveštenja, očigledni obožavalac “lika i dela najveće Srpske zvezde”, rodom iz Žitorađe kod Prokuplja, nekadašnje prvakinje Jugoslavije u bodi-bildingu sa završenom srednjom poljoprivrednom školom, odsek svinjarstvo.
       U svakom slučaju, Svetlana - Ceca Ražnatović i Milorad Luković (tada još Ulemek) Legija upoznali su se u Erdutu u oktobru 1993. godine. Ceca je tada upoznala i Arkana, za koga se u februaru 1995. i udala, rodivši mu potom dvoje dece, Veljka i Anastaziju.
      
       Erdutski susret
       I sam Cecin dolazak u Erdut na proslavu godišnjice osnivanja Srpske dobrovoljačke garde, te 1993. godine, imao je, za čaršiju, zanimljivu predistoriju. Pevačica je, naime, posle veze sa kriminalcem Dejanom Marjanovićem Šabanom (biće ubijen 1994. godine), pobegla u Švajcarsku gde je, govorilo se, imala i narednu ljubavnu avanturu, s bivšim fudbalerom banjalučkog “Borca” i imućnim kafedžijom Harisom Samardžićem. Pričalo se tada, početkom devedesetih, da je srpski heroj Arkan nezadovoljan što je velika srpska zvezda u intimnoj vezi s Muslimanom, čak, da je njen otac molio Arkana da je vrati u zemlju ali i da ju je osnivač SDG-a svojeručno ošišao. Većinu ovih priča novopečeni bračni par kasnije će demantovati.
       Druženje Svetlane Ražnatović sa, sada ozloglašenim gospodinom Legijom, po svoj prilici je dobilo novu dimenziju posle ubistva njenog supruga Željka Ražnatovića Arkana 15. januara 2000. godine u “Interkontinentalu”. S još jednim patriotom diskutabilnog odnosa sa zakonom Ceca se toliko zbližila da je to dalo povoda novim govorkanjima uprkos njenim izjavama poput “Željka više nema, ne razmišljam o muškarcima”.
       Kako god, pukovnik Milorad Luković Legija napustio je policiju posle incidenta u beogradskom klubu “Stupica” na proslavi Cecinog 28. rođendana, 15. juna 2001. godine.
       Pretpostavlja se da se baš preko Legije Svetlana Ražnatović upoznala i sa Dušanom Spasojevićem Šiptarom. Opet, bliska je postala i sa njim i njegovima, što su pokazali i snimci Cece, Spasojevića, Mileta Lukovića Kuma i ostalih, prikazani na državnoj televiziji u utorak uveče. Takođe, zna se i da je Ceca pre nekoliko meseci bila gošća na svadbi Đorđa Krsmanovića, Spasojevićevog saradnika, u jednom restoranu u Zemunu.
       Svojim poznanstvima, tako, od Dejana Marjanovića Šabana, preko Arkana do Legije i Spasojevića, Ceca se u potpunosti uklopila u stereotip fatalne privlačnosti između atraktivnih folk pevačica i tipova koji su dosad eufemistički nazivani “žestokim momcima”. U nizu zvezda i zvezdica estrade koje u jednom momentu nisu odolele žestini ovih momaka, svakako je i Jelena Karleuša, svojevremeno devojka pokojnog Zorana Davidovića Ćande.
      
       Snimci sa svadbe
       Ironijom sudbine, među policajcima koji su u ponedeljak pretresali Cecinu kuću bio je i Jelenin otac Dragan Karleuša, zamenik načelnika Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije. A u utorak uveče, Karleuši nadređeni ministar Mihajlović optužio je Cecine zemunske prijatelje za ubistva niza “pajtaša iz podzemlja” i onih koji “nisu dovoljno poštovali vođe ove grupe”, među kojima (ubijenima) su i Ćanda, Mirko Tomić Bosanac, Branislav - Dugi Lainović, Zoran Uskoković Skole...
       Što se, pak, Cece tiče, onaj deo javnosti koga je to zanimalo, u poslednjih nekoliko godina više je bio “upoznat” sa nešto drugačijim detaljima - stvarnim ili izmišljenim - iz privatnog života najpopularnije srpske pevačice, u kojima je ona dovođena u vezu sa momcima čistije biografije, među kojima su penzionisani fudbaler Dragiša Binić (i sam je ovih dana privođen u Kruševcu, ali je pušten pošto se pozvao na poslanički imunitet), rukometaš Petar Kapisoda, košarkaš Predrag Stojaković. Sama Ceca, pak, trudila se da održi imidž neutešne gospođe Ražnatović koja bi da sačuva nasleđe svog pokojnog supruga - oštro je napadala Haški tribunal koji ga je optužio za zločine protiv čovečnosti, ostala je na čelu Arkanovog fudbalskog kluba “Obilić”, počasni predsednik Stranke srpskog jedinstva koju je on osnovao, direktor Fonda treće dete.
       Proklamovani patriotizam je, međutim, sve vreme imao i svoje naličje koje, eto, nije uspeo da prikrije ni spektakularni povratak pevanju u oktobru 2001. godine, jubilarnim 13. albumom, niti ono malo izdizajniranih krpica koje je nosila na koncertu na “Marakani” prošlog leta. Kažu da je malo šta imala prikriveno i u ponedeljak ujutru, kada je otvorila vrata spavaće sobe, pripadnicima žandarmerije i Interventne brigade SUP-a Beograd. Svetlana - Ceca Ražnatović sada je u pritvoru gde “razgovara” sa policajcima, kako reče ministar Mihajlović. Da li je tokom ovih razgovora i propevala, svoju omiljenu pesmu “Kukavica” ili neku drugu, razjasniće se možda uskoro. Tek, njen životni moto (bio) je “Hrabri mogu sve”, kvalitet, pak, iskrenost...
      
       NIKOLA VRZIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu