NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Politička praksa

Umesto da se na sednici Glavnog odbora PDS-a raspravlja o inicijativi nekih članova da se Perišić privremeno povuče sa mesta predsednika stranke, odlučeno je da se inicijatori isključe iz stranke

      Virus unutarstranačkih sukoba zahvatio je poslednjih nedelja Pokret za demokratsku Srbiju, na čijem čelu je savezni poslanik i bivši potpredsednik Vlade Srbije Momčilo Perišić. U procesu koji je protiv njega poveo vojni tužilac, Perišić se pozvao na poslanički imunitet i time izazvao revolt nekih partijskih kolega. Raskol u PDS-u svoj epilog je dobio na sednici Glavnog odbora stranke, održanoj prošle nedelje u Nišu.
       Prema rečima Stanka Kovačevića, člana Glavnog odbora PDS-a i poslanika u Narodnoj skupštini, “iako je prethodno obećao da će dokazati svoju nevinost pred Voj-nim sudom, Perišić se pozvao na poslanički imunitet. Time je naneo veliku štetu PDS-u i doveo u pitanje kredibilitet stranke. Da bi se zaštitili interesi stranke i povratio njen ugled, pokrenuta je inicijativa da se Perišić privremeno povuče sa mesta predsednika PDS-a.”
       Inicijativu je pokrenulo pet članova Predsedništva, dva poslanika i 30 opštinskih odbora, sa namerom da se organizuje vanredna izborna skupština stranke. Umesto toga, Perišić je, kako tvrdi naš sagovornik, na brzinu sazvao sednicu Glavnog odbora, i to u Nišu gde ima najveću podršku. “Ne samo da nam je na sednici osporeno pravo da govorimo, već je Perišić zahtevao da nas isključe iz stranke, a meni da oduzmu poslanički mandat. Takav postupak je neviđen u političkoj praksi”, naglašava Kovačević i dodaje da im je “Perišić upućivao i telefonske pretnje”.
       Predsednik PDS-a, Momčilo Perišić sukobima u svojoj stranci ne pridaje veliki značaj. O navodnim pretnjama kaže da su “čista izmišljotina”, a u razgovoru za NIN komentariše inicijativu za njegovo povlačenje sa čela PDS-a nekih “sada već bivših članova stranke”.
       “Inicijativa o mojoj smeni ne postoji. Kovačević i nekolicina njih su, falsifikovanjem memoranduma PDS-a i raznim lobiranjima, pokušali da me smene. Na nedavnoj sednici GO u Nišu, od prisutnih 78 članova, njih 67 me je podržalo. A da vas podsetim da u GO sede predsednici svih opštinskih odbora, pa se pitam kojih 30 opštinskih odbora je na Kovačevićevoj strani?”
       Pored toga, Perišić optužuje Kovačevića “da pod plaštom odbrane PDS-a, želi da uništi tu stranku”.
       “Inicijativa Kovačevića i grupe ljudi okupljene oko njega nema nikakvo uporište u stranci. Njihov predlog je proizvod bolesne mašte. Ljudska etika mi ne dozvoljava da pričam kakvi su to ljudi. Uostalom, to potvrđuje odluka GO da se Kovačević isključi iz stranke i da mu se oduzme poslanički mandat. Dakle, sve što govori za medije, govori u lično ime, a ne u ime stranke”, naglašava Perišić.
      
       N. DUMIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu