NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Priče Cigana u noći

Zoran Jovanović

       Mladi romski pisac Zoran Jovanović, posle prvog na svetu romsko-srpsko-engleskog razgovornika “Da li znate romski?”, u Nezavisnim izdanjima Slobodana Mašića (uz pomoć Fonda za otvoreno društvo) objavio je zbirku usmenog predanja sremskih Roma pod naslovom “Priče Cigana u noći”. Pored pripovedaka, uzrečica, kletvi i zakletvi, knjiga sadrži i komad iz tradicionalnog romskog života “Prosidba”, koji Romi igraju već više od jednog veka i koji je sada prvi put zabeležen. Knjigu, kao recenzent preporučuje poznati evropski romolog Marsel Kurtijade, koji je celu građu u ovoj knjizi, pored Jovanovićeve varijante, obradio u najnovijoj zajedničkoj verziji romskog pisma prihvaćenog na Četvrtom kongresu Roma u Varšavi 1990. godine. Zoran Jovanović priča za NIN o razlozima zašto se bavi skupljanjem romskog blaga i o svojim daljim planovima:
       - Kada se Romi u budućnosti budu do kraja emancipovali, neće više pričati drevne priče kraj svoje poslovične vatre. Predanje koje sam ja zabeležio i drugi skupljači u prošlosti, učiniće da ne izgubimo svoju dušu. To je ono što je za srpski narod učinio Vuk. Mislim da su ove godine poslednji trenutak da se ovo dragoceno blago ne izgubi. Sada se sa svojim saradnicima bavim skupljanjem usmenog blaga među izbeglim Romima sa Kosova.
       Pored toga, postavio sam sebi cilj da ostvarim ono što sam već započeo - da u svom rodnom selu Novim Karlovcima osnujem romski centar sa prvim stalnim romskim pozorištem u nas.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu