NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Živorad Igić

(1942-2003)

       Rođen je u selu Babin Most, blizu Obilića, kod Prištine. U Prištini je završio Osnovnu i Učiteljsku školu i Filozofski fakultet (smer: srpski jezik i jugoslovenska književnost).
       Radio je kao učitelj, a zatim i u informativno - političkom programu u Radio Prištini. Bio je odgovorni urednik kosmetskog izdanja “Komunista”, radio je u prištinskom “Jedinstvu”, a jedno vreme je objavljivao i tekstove u NIN-u.
       U politički život se uključio nakon mitinga na Gazimestanu 1987. Bio je član Predsedništva OK SK Prištine, PK SK Kosova, RK SSRN Srbije i SK SSRN Jugoslavije. Bio je član Socijalističke partije Srbije od osnivanja, gde je bio član Izvršnog odbora Glavnog odbora, potpredsednik stranke i predsednik Pokrajinskog odbora za Kosmet. Sa te funkcije je otišao 1993. godine, ali je ponovo vraćen uoči NATO bombardovanja SRJ, 1999. godine.
       Tokom unutrašnjih partijskih podela ostao u grupi onih koji su ostali bliski politici Slobodana Miloševića.
       Na komemorativnoj sednici u udruženju “Sloboda” istaknuto je da je Igić “bio socijalista i ubeđeni levičar, koji je poštenjem i skromnošću davao podsticaj svima i ostao dosledan idejama koje su neki napustili, pokazujući pri tom izuzetnu hrabrost i istrajnost”.
       Igić je sahranjen u subotu, 15. marta na Bežanijskom groblju.Čitulju povodom njegove smrti u subotu su dali i Mira Marković i Slobodan Milošević.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu