NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Koliko imamo jezika

(“Bio je vašar i na vašaru...”, NIN br. 2722)

      Čitajući članak povodom Trećeg međunarodnog ekonomskog samita, sada već “Srbije i Crne Gore”, u najavi svog govora Ranko Krivokapić, vođa Socijaldemokratske partije i crnogorski poslanik, rekao je da će on govoriti na jednom od “četiri naša jezika”, dakle, na crnogorskom, kako je rečeno, kao i prethodni govornik - crnogorski premijer Milo Đukanović.
       Ovo me je navelo da razmišljam koja su to naša četiri jezika?! Da je njegova “duhovitost” više od toga, bio je upravo još veći povod za razmišljanje kada sam istog dana pročitao u najvećem norveškom listu “Aftenposten” (od 9. 3. 2003) članak “Strah novog Kosova u severnoj Srbiji”. U uvodniku teksta piše: “Multietnički region Vojvodine trese se. Plan o međusobnoj saradnji između komunalnih političara sa mađarskom većinom - stvara jake srpske reakcije.
       Etničke napetosti - Ova saradnja je prvi korak na putu ka etničkoj podeli Vojvodine, besne srpski političari u provinciji pošto mađarsko (govoreći) političari u Vojvodini - mađarskog saveza, žele tešnju saradnju između opština sa mađarskom upravom.
       Sada se mađarsko-govoreći političari optužuju da nahuškavaju na socijalne nemire i stvaraju etničke napone, čime je njihov cilj stvaranje etnički podeljene Vojvodine.
       - Nenad Čanak, predsednik u Skupštini pokrajine Vojvodine, upozorava oštrim rečima da provincija može postati novo Kosovo ukoliko se razvoj prema etničkom razdoru nastavi.
       - Ukoliko Kosovo bude podeljeno prema etničkoj deobnoj liniji, što izgleda da je “prvorazredno mišljenje u srpskoj vladi” - tako da je “logično očekivati da Vojvodina bude podeljena na Severnu Vojvodinu (mađarsku) i ostatak”, kaže on...
       Ako ide kod nas kako je pošlo, neće me iznenaditi ako se zvanično odredi da se u Vojvodini govori “vojvođanskim jezikom, ili mađarskim”. Možda ćemo uskoro čuti i “sandžački” jezik.
       Kako se događaji razvijaju na Kosovu posle okupacije i postupne predaje vlasti Albancima sa Kosova, “srpski” će ostati na spomenicima kosovskim, ako ih još bude na Kosovu jer ubrzano nestaju. Već je porušeno stotine spomenika i 137 srpskih crkava, manastira.
      
       ARH. DRAGOSLAV TRIFUNOVIĆ,
       Oslo, Norveška


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu