NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

“Balkanski put” droge

      NIŠ
       I Grupa
       Grupu su organizovali MITIĆ BRATISLAV zvani “LULE”, i njegov brat MITIĆ MOMČILO zvani “ŠIME”. Kriminalna delatnost grupe je vršenje razbojništava, iznuda, krijumčarenje oružja, oduzimanje i preprodaja automobila, krijumčarenje cigareta i dr. Skloni su nasilničkom ponašanju, sprečavanju službenih lica u vršenju službenih delatnosti, a učestvovali su u mnogim obračunima među kriminalcima u Nišu. Povezani su sa grupom krijumčara opojnih droga iz Niša, koju predvode Antić Ivan zv. “Šica”, Ilić Dragan zv. “Bulja” i Ljubomirović Ivan zv. “Ljuba Labud”, čija je delatnost opisana u grupi koja se bavi krijumčarenjem opojnih droga, Antić Ivan i dr. Delatnost ove grupe vezana je za Republiku Crnu Goru - Nikšić (Drašković Ratko, Vučković Velizar, Đurović Miško i Šćepanović Mišo) kao i za lica iz Beograda (Narandžić Milan zv. “Limun” i Velinović Mikan zv. “Marko”).
      
       II Grupa
       Grupu su organizovali članovi porodice Ajković. AJKOVIĆ ZORAN zvani “Ajkula” i “Ajko Crnogorac”, AJKOVIĆ MIRKO zvani “Ajkula” i njihov otac AJKOVIĆ VESELIN zv. “Vesko”. Članovi grupe su: Petrović Nenad zv. “Peške Bokser”, Tričković Vladimir zv. “Tričko”, Krstić Vladan, Nedeljković Nenad, Ilić Miloš zv. “Iglica”, Jevremović Uroš, Petrović Vlada zv. “Petra” i Ranđelović Goran zv. “Gorča”. Osnovna delatnost grupe je krijumčarenje opojne droge heroina i kokaina iz Turske preko Srbije - Niša, za Švajcarsku - Cirih. Ajković Zoran organizuje kriminalce iz Niša šalje ih u Švajcarsku, gde se bave uličnom preprodajom droge. Raspolažemo podacima da nad celom grupom švajcarska policija vrši operativnu obradu. Ajković Zoran je vođa kriminalnog podzemlja Niša, a najčvršće veze ima sa kriminalcima iz Republike Crne Gore i “Jotkinom grupom” iz Kruševca (opisanom u dosijeu SUP-a Kruševac).
      
       III Grupa
       Vođa grupe je ANTIĆ IVAN zv. “ŠICA”, koji je zajedno sa Ilić Draganom zvanim “BULjA” (bivši policajac SUP-a Beograd) organizovao krijumčarenje i preprodaju opojnih droga. Članovi grupe su: Ljubomirović Ivan zv. “Ljuba Labud”, Veselinović Miroslav zv. “Miki”, Stanimirović Goran zv. “Uške”, Stanimirović Ivan zv. “Janča”, Stojić Miroslav zv. “Mića”, Milovanović Vladimir zv. “Vlada Bicman”, Đorđević Marijan zv. “Maki”, Simonović Stanko zv. “Džudista”, Dragićević Milutin zv. “Tuta” i Simonović Siniša zv. “Beli”. Antić Ivan je pripadao grupi Rodoljuba Kanjevca od koga se odvojio i formirao svoju grupu koja je sada veoma bliska Mitić Branislavu zv. “Lule”. Grupa se bavi preprodajom heroina na teritoriji Niša, Kruševca i Pirota, a bavi se i reketiranjem, iznudama, uterivanjem dugova i dr.
      
       JAGODINA
       I Grupa
       Vođa grupe je MEHOVIĆ ĐORĐE zv. “ĐOKICA” i “ĆOPAVKO”. Grupu čine sledeći članovi: Stanković Nikola zv. “Nikolica”, Mihajlović Nebojša zv. “Trta”, Magdić Milan zv. “Magda”, Marjanović Zoran zv. “Maki Kafa” i Vasić Đorđe zv. “Đoka Ćelavi”. Osnovna kriminalna delatnost grupe je krijumčarenje droge - heroin. Vođa grupe Mehović, sa svojim članovima, organizator je u krijumčarenju. Isti prevoze i distribuiraju drogu na teritoriji Srbije, a takođe i Austrije i SR Nemačke. Pored Mehovića, najznačajnije mesto u grupi zauzima Mihajlović Nebojša zv. “Trta”. Cela grupa predstavlja “jagodinsku grupu”, koja ima pozicije u krijumčarskom kanalu “Balkanski put”. Članovi grupe povezani su sa licima iz Bugarske i Austrije. Osim krijumčarenja grupa se bavi i krivičnim delima razbojništvima i teškim krađama. Pojedini članovi grupe izdržavali su kazne zatvora u Austriji, zbog krijumčarenja. Prema saznanjima, u sukobu su sa grupom Tomić Bojana, kao suparničkom ekipom.
       JOVANOVIĆ NENAD zv. “BIDžA”, vlasnik preduzeća “Balkantron”, koji se bavi proizvodnjom natron vreća, prometom cementa, šećera i drugih roba. Vrši promet nafte i naftnih derivata. Povezan je sa bivšim državnim i partijskim vrhom. Kontaktira sa ličnostima iz bivšeg političkog vrha (Mira Marković, Toplica Nedeljković, Dragan Popović, Radomir Marković). Održava kontakte sa grupom ljudi iz Surčina i to: Buha Ljubišom zv. “Čume”. Sklon je agresivnom ponašanju i često preti licima iz Kruševca (“Jotkom” i “Petom”). Poseduje pozicije u svim državnim organima (Finansijskoj policiji i Tržišnoj inspekciji). Pored navedene firme poseduje i niz drugih firmi. U vršenju svih poslova najčešće angažuje Kojić Dragana.
       KOJIĆ DRAGAN, zaposlen u FNV “Balkantron”, čiji je vlasnik Jovanović Nenad, direktor je u pomenutoj fabrici, pretpostavlja se da vrši formiranje dokumentacije i odgovoran je za dokumentaciju u navedenom preduzeću. Povezan je sa osobama iz politike i javnog života, a često se druži i sa radnicima policije i drugih državnih organa. Neposredno je vezan za poslove Jovanović Nenada zv. “Bidža”.
      
       KRUŠEVAC
       I Grupa
       Vođa grupe je JOTIĆ ZORAN zvani “Jotka”, a članovi su: Petrović Goran zv. “Peta”, Mitrović Milutin zv. “Mića Lujka”, Lazić Goran zv. “Okac”, Marinković Slavoljub zv. “Marinko” i “Saša”, Marković Goran zv. “Seljak”, Mandara Darko, Gajić Igor zv. “Gaja”, Stojanović Rade zv. “Gilda”, Ilić Dejan zv. “Beba”, Tasić Goran zv. “Tasa”, Vulović Zvonimir zv. “Zone”, Kojić Vladan zv. “Koja”, Milojević Miloš zv. “Miša Džoka”, Mitrović Dobrivoje zv. “Ćaša”, Milošević Dejan zv. “Deja svinja”, svi iz Kruševca, Živković Živorad zv. “Žika” iz Vučaka i Živanović Nikola zv. “Fifi” iz Trstenika. Grupa se bavi krijumčarenjem opojnih droga, oružja, vršenjem iznuda uglavnom na štetu uspešnijih kruševačkih privrednika, reketiranjem, falsifikovanjem novca i dr. Poslednjih šest godina Jotić, Petrović i ostali članovi njihove grupe dovođeni su u vezu sa izvršenjem više krivičnih dela ubistava i ubistava u pokušaju na području SUP-a Kruševac i Jagodina. Za izvršenje ovih krivičnih dela korišćeno je oružje i eksplozivne naprave različitih vrsta. Članovi ove kriminalne grupe ne prezaju ni od napada na pripadnike policije čak i uz upotrebu vatrenog oružja, što je do sada više puta evidentirano. Prema operativnim saznanjima grupa pokušava na razne načine da “opere” novac stečen vršenjem krivičnih dela. Karakterističan je primer Jotićevog i Petrovićevog ulaganja u firmu “Balkantron” zajedno sa Jovanović Nenadom zv. “Mali Bidža” (obrađen u dosijeu SUP-a Jagodina), bivšim visokim funkcionerom JUL-a i saveznim poslanikom. Firma se bavi proizvodnjom natron vreća koje služe za pakovanje cementa. Navedena trojica su prema policijskim saznanjima organizovali krivično delo pokušaja ubistva nad bivšim direktorom cementare “Novi Popovac” i njegovim vozačem, a da bi ga primorali da kupuje isključivo njihove natron vreće. Delatnost ove kriminalne grupe vezana je najviše za Kruševac i Jagodinu a radi se o jednoj od najorganizovanijih grupa na području Srbije, koja ima izuzetno jake veze sa grupama iz Beograda, Niša, Leskovca, Kraljeva i Čačka.
      
       KRAGUJEVAC
       I Grupa
       Vođa grupe je KNEŽEVIĆ ZORAN zvani “Knez”, a članovi grupe su: Petronijević Saša zv. “Peki”, Ilić Nenad zv. “Peca” i Stasijević Živorad zv. “Žikica”. Kriminalna delatnost je krijumčarenje, ilegalna prodaja i distribucija opojnih droga. Operativna saznanja ukazuju da Knežević Zoran pripada grupi Petkov Borisa zv. “Bugarin” iz Beograda, koji je istog uključio u lanac organizovanog krijumčarenja opojnih droga. Petkov Boris je inače poznat Službi odranije kao krijumčar većih količina heroina a posebno iz Turske i Bugarske prema državama Evrope (“Balkanski put”). Kao član ove grupe Knežević angažuje i ostale u transportu i distribuciji heroina po direktivama Petkova. Pretpostavlja se da se grupa bavi krijumčarenjem većih količina opojne droge heroin. Pored navedenih delatnosti grupa vrši i krivična dela otmica i nasilničkog ponašanja, od članova grupe često je oduzimano vatreno oružje koje je bilo u ilegalnom posedu. Višestruki su povratnici a osuđivani su i na duže vremenske kazne zatvora. Vođa grupe Knežević vrlo je agresivan i sklon pružanju otpora kao i upotrebi vatrenog oružja. Na području Aranđelovca isti poseduje veći broj nekretnina, između ostalih auto-centar “Mladost”, servis za tehnički pregled vozila, veći broj skupocenih automobila i dr. Osnovano se sumnja da su nekretnine proistekle iz navedene kriminalne delatnosti.
      
       VRANjE
       I Grupa
       Vođa grupe je STEVANOVIĆ VOJISLAV zvani “Japanac”. Članovi grupe su Mladenović Slavoljub zv. “Šintar” i Jovanović Zoran zv. “Šopče”. Kriminalna delatnost grupe je krijumčarenje i ilegalna prodaja opojne droge heroin. U nabavci heroina vođa Stevanović koristi prijateljske veze Albanaca sa područja Velikog Trnovca i neposredno komunicira sa Musaj Tafošom i Salihi Mustafom. Operativna saznanja ukazuju da preko navedenih lica drogu nabavlja iz Turske od Destani Seada i Destani Zijadina, koji su rođeni u Velikom Trnovcu, a žive u Sofiji - Bugarska. Braća Destani su pripadnici međunarodne grupe i pretpostavlja se da su u međunarodnom “Balkanskom putu” koji vodi preko naše zemlje za krijumčarenje heroina. Destani Zijadin je oženjen bugarskom državljankom pod imenom Tanja, koja je vlasnik butika i pretpostavlja se da služi kao kurir i za kontrolu većih količina heroina, koje nabavlja Stevanović. Stevanović obično preko svojih članova vrši distribuciju heroina sa područja Vranja na ostale gradove u Srbiji kao i zemlje prema zapadu. Članovi grupe najčešće komuniciraju sa licima albanske nacionalnosti sa područja Trnavca, a operativna saznanja ukazuju da se radi o vrlo organizovanoj krijumčarskoj grupi i krijumčarskom kanalu. Vođa grupe Stevanović kategorisan je u grupu lica “krijumčara” zajedno sa grupom a osuđivan je i na kaznu zatvora zbog krivičnog dela iz člana 245 KZ SRJ.
      
       LESKOVAC
       I Grupa
       Vođa grupe je STOJILjKOVIĆ SLOBODAN zvani “Cobi Grobar” a članovi grupe su: Jovičić Bojan zv. “Poštar”, Cekić Goran, Lazarević Zoran zv. “Levi” i Pavlović Goran zv. “Čoče”. Kriminalna delatnost grupe je vršenje krivičnih dela teških krađa, krađa i nasilničkih ponašanja. Grupa je specijalizovana za provaljivanje i obijanje porodičnih kuća, stanova, prodavnica i magacinskih prostora. Krivična dela vrše tako što specijalnim alatima lome cilindar brave ili nasilno provaljuju vrata i druge prepreke. Vođa grupe Stojiljković je organizator, tiper i planer za izvršenje krivičnih dela. Kontaktiraju većinom među sobom, a povezani su i komuniciraju sa grupom Cvetković Srđana zv. “Sinđa”. Operativna saznanja su da Stojiljković kontakte održava i sa Petkov Borisom zv. “Bugarin” iz Beograda i osnovano se sumnja da se grupa bavi i krijumčarenjem opojnih droga. Pojedini članovi grupe vrše i krivična dela nasilničkog ponašanja i preprodaje oružja i često ilegalno poseduju isto. Prema operativnim podacima Lazarević Zoran zv. “Levi” vođa je i grupe za krijumčarenje opojnih droga. Sklonost pojedinih članova grupe je uživanje opojnih droga i upotreba vatrenog oružja.
      
       II Grupa
       Vođa grupe je LAZAREVIĆ ZORAN zvani “Levi” a članovi grupe su Cakić Ivan zv. “Kiče”, Vasić Zoran zv. “Vasa Bokser” i Stojanović Ljubiša zv. “Buca”. Kriminalna delatnost grupe je krijumčarenje opojnih droga (prenošenje, transport i distribucija heroina). Pojedini članovi u grupi osim krijumčarenja vrše i krivična dela falsifikovanja isprava, teških krađa, prevara, džepnih krađa, nanošenje teških telesnih povreda i drugo. Grupa je glavni izvor u snabdevanju opojnim drogama za područje Leskovca. Drogu često nabavljaju preko veza iz Turske i Bugarske. Vođa grupe Lazarević je autoritet u grupi i često organizuje i planira izvršenje dela. Kontakte održavaju sa svim licima iz kriminogenih sredina na teritoriji Leskovca a komuniciraju i u vezi su sa grupom iz Kruševca (“Jotka” i “Peta”). Vođa grupe Lazarević bio je u dobrim odnosima sa pokojnim Željkom Ražnatovićem zv. “Arkan”. Članovi grupe su u čestom kontaktu i komunikacijama sa grupom Stojiljković Slobodana zv. “Cobi Grobar”. Članovi grupe skloni su alkoholu i uživanju droga, vrlo su agresivni i postoji mogućnost upotrebe vatrenog oružja i pružanja otpora prema radnicima policije.
      
       KRALjEVO
       I Grupa
       Vođa grupe je CEROVIĆ MILjKO, zvani “Cero”, a članovi su Cerović Milutin zv. “Cero stariji”, Bošković Zoran zv. “Flaster”, Aleksić Zvonko, Ratković Dejan zv. “Pazarac”, Ratković Jovica zv. “Okac” i Ratković Tomica zv. “Tokac”. Osnovna kriminalna delatnost grupe je trgovina opojnim drogama, ali se bave i iznudama, trgovinom oružjem i nasilničkim ponašanjem. Osim teritorije Kraljeva kriminalna delatnost ove grupe je vezana i za Crnu Goru (Nikšić - vozila i droga), Beograd, Švajcarsku (Sen Galen), Preševo i Bujanovac (droga i oružje) i Čačak.
      
       II Grupa
       Grupu čine kriminalci iz Vrnjačke Banje. Vođa je TRIFUNOVIĆ RADE zvani “Trifa”, a članovi Ćurčić Goran zv. “Slavojkin” i Predolac Ivica zv. “Ico”. Grupa se bavi trgovinom “belim robljem” i organizovanjem prostitucije u Trifinom motelu “Topla voda” u Vrnjačkoj Banji, oduzimanjem motornih vozila i vraćanjem za novac i nasilničkim ponašanjem. Kriminalna delatnost grupe uglavnom je vezana za Vrnjačku Banju, a preko Dragiše Binića zv. “Bina” ostvaruju kontakte sa kriminalnim grupama iz Kruševca i Beograda.
      
       SREMSKA MITROVICA
       I Grupa
       Vođa grupe je MINjIN DALIBOR zvani “Čimbija”, a članovi su Fridman Ivica zv. “Fric”, Janković Nikola zv. “Kiki”, Tešić Luka, bivši policajac SUP-a Beograd, Lukić Branislav i Milinković Petar zv. “Nos”. Grupa se bavi svim vidovima kriminalne delatnosti, oduzimanje vozila, “skidanjem sa osiguranja”, falsifikovanjem dokumentcije i krijumčarenjem na relaciji zapadna Evropa - Jugoslavija - Rusija. Vrše i vraćanje kradenih vozila vlasnicima uz “otkup”. Krijumčare opojnu drogu heroin iz Turske preko Jugoslavije za zapadnu Evropu a organizator tog posla je član grupe bivši policajac SUP-a Beograd Tešić Luka. On je od novca stečenog prodajom droge napravio veliku kuću u Banovcima, opasanu visokim zidom i ugrađenim kamerma. Kriminalna delatnost grupe su i krivična dela sa elementima nasilja, iznude, reketiranje i uterivanje dugova. Osnovano se sumnja da su članovi ove grupe izvršioci velikog broja krivičnih dela izazivanja opšte opasnosti paljenjem automobila (bacanjem “Molotovljevih koktela”) i bacanjem bombi u dvorišta lica iz Rume. Oštećeni su uglavnom lica koja nisu pristala na plaćanje reketa ili lica iz protivničkih kriminalnih grupa, osim njih radi zastrašivanja zapalili su automobil šefa OKP, OUP Ruma, bacili ručnu bombu ispred kuće tadašnjeg načelnika OUP-a Ruma, bacili ručnu bombu u dvorište predsednika Opštinskog suda Ruma. Pretili su i predsedniku Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici da će i on proći kao načelnik OUP-a i predsednik Suda u Rumi.
      
       U sledećem broju:
       Požarevac, Smederevo, Novi Sad, Zrenjanin, Pančevo, Subotica
      
Brojno stanje

Organizovane kriminalne grupe i samostalni izvršioci prikazani su po vrstama kriminalne delatnosti:
       1. Kriminalci koji se bave svim vrstama kriminalne delatnosti
       - evidentirano je 50 grupa sa 230 članova i 59 pojedinaca samostalnih izvršilaca.
       2. Izvršioci krivičnih dela sa elementima nasilja (ubistva, otmice, razbojništva, iznude i dr.)
       - evidentirano je 15 grupa sa 56 članova i 20 samostalnih izvršilaca.
       3. Kriminalci koji se bave krijumčarenjem i nedozvoljenom trgovinom opojnim drogama
       - evidentirano je 20 organizovanih kriminalnih grupa sa 110 članova i 17 samostalnih izvršilaca.
       4. Izvršioci krivičnih dela oduzimanja, krijumčarenja, falsifikovanja saobraćajne dokumentacije i preprodaje motornih vozila
       - evidentirane su 24 grupe sa 95 članova i 28 samostalnih izvršilaca.
       5. Lica koja se bave trgovinom “belim robljem” i organizovanjem prostitucije
       - evidentirane su dve kriminalne grupe sa 4 člana i 22 samostalna izvršioca.
       6. Lica koja vrše krivična dela iz oblasti privrednog kriminaliteta
       - evidentirano je osam grupa sa 40 članova i 59 samostalnih izvršilaca. Ove organizovane grupe i pojedince prikazalo je samo 11 sekretarijata i to uglavnom trgovce naftom i naftnim derivatima, preprodavce deviza i krijumčare cigareta.
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu