NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bio sam u Šiptarovom zatvoru

      
       Advokat i nekadašnji sudija Okružnog suda u Beogradu Miroslav Todorović, lično je iskusio zatvor u Šilerovoj ulici. Bilo je to posle petooktobarske revolucije, a zbog izjave u debatnoj emisiji na RTS-u u kojoj je učestvovao i sadašnji premijer Zoran Živković. “Rekao sam tada, da nema funkcionisanja pravosuđa i pravosudnog sistema ukoliko postoji i paralelno ‘mafijaško pravosuđe’ čiji je sistem efikasniji od oficijelnog. Imali su svoje sudove, zatvore, egzekucije. A privatni zatvori su vrhunac moći mafije. Znao sam da oni postoje i saznao sam za sva poniženja i muke kojima su ljudi tamo izlagani. Svoja saznanja sam lansirao i preko agencije Beta.”
       Odmah sutradan, priča Todorović, zvao ga je Ljubiša Buha Čume i rekao mu da je smenjen, pošto je Todorović u to vreme optirao za predsedenika Vrhovnog suda Srbije. Čume je mislio da je već izabran.
       “Večeras imaš na Prvom programu glavnog dnevnika RTS-a 15 minuta da kažeš da su te obmanuli i to da demantuješ“, citira Todorović Čumetove reči. Todorović to nije učinio. Dva dana se krio, nigde se nije pojavljivao. Onda ga je sustigao zahtev javnog tužioca da se prema njemu primene istražne radnje zbog širenja lažnih vesti. Išao je i na informativni razgovor u policiju, ali je i dalje odbijao da demantuje ono što je rekao.
       “Onda me je ‘mafija’ privela u Šilerovu ulicu gde sam bio izložen najvećem maltretiranju, pretnjama i uvredama. Pokupili su me iz sudskog hodnika u Palati pravde. Sa mnom su razgovarali Mile Luković Kum i Dušan Spasojević Šiptar a Čume je rekao da će kasnije da dođe. Zaštitu nisam imao pa sam morao sve da demantujem. Angažovao sam branioca i preko njega dao pismenu izjavu u kojoj sam morao da povučem sve što se odnosi na Surčin i Zemun.”


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu