NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Poslednji krug u Barajevu

Snalažljive komšije sada, bez straha od eventualne odmazde, prodaju “Dućino ski-odelo koje je samo jednom obukao”, kompjuterski monitor od 400 evra...

      Dušan Spasojević (35) i Mile Luković (34) ubijeni su u četvrtak uveče prilikom pokušaja hapšenja u vikend-naselju u Meljaku, u opštini Barajevo, saopštila je policija posle akcije u kojoj je upotrebljena sila jer su Spasojević i Luković, kako je navedeno, na policiju pucali iz automatske puške M70 i uz sebe imali ručne bombe. I automat i bomba prikazani su kasnije na televiziji, uz mrtva tela Spasojevića i Lukovića, kojima ovog puta nije uspelo da, još jednom, “za pola koraka” umaknu policiji.
       Umakao je, međutim, Dejan Milenković Bagzi, osumnjičen inače za neuspeli februarski atentat na pokojnog premijera Đinđića na autoputu. Navodno, iz kuće u Meljaku, u Ustaničkoj 27, gde se skrivao sa Spasojevićem i Milanom Lukovićem (njihova veza s drugim Lukovićem, Legijom, prekinuta je nekoliko dana pre toga), Bagzi je izašao sat-dva ranije, da ukrade automobil kojim bi se trojka prevezla do sledećeg skrovišta. Umesto toga, po svoj prilici, obavio je jedan telefonski poziv, posle koga je policija znala na koja vrata da pokuca. A Bagzi, koji se nekoliko dana ranije preko advokata ponudio za zaštićenog svedoka, otišao je u nepoznatom pravcu...
       No, Bagzijeva “izdaja”, ako je ta informacija tačna, i ne treba naročito da začudi budući da je on, koliko prošle godine, na sličan način napustio svog prethodnog šefa Ljubišu Buhu Čumeta, nekadašnjeg vođu nekadašnjeg surčinskog klana koji je maltene prestao da postoji pošto se Čume pokazao kao slabiji u sukobu sa Zemuncima Dućom i njegovim venčanim kumom Kumom.
       Dušan Spasojević i Mile Luković sahranjeni su u utorak u svom rodnom kraju, na seoskim grobljima u Drencu i Gajtanu u okolini Medveđe, odakle su pre petnaest-dvadeset godina i krenuli u svet. Početkom devedesetih pridružili su se surčinskom klanu čije su vođe bili pokojni Zoran Šijan i Ljubiša Buha Čume, a desetak godina kasnije postaće šefovi zemunskog ganga. Trgovina drogom i otmice postali su glavno polje njihovog delovanja. Usput, bila je nesumnjiva i njihova dobra povezanost sa policijom, javnom i tajnom, koja se nije ogledala samo u činjenici da su i oni sami i njihovi “vojnici” posedovali policijske značke, te da su svojim dilerima pored “očišćene” teritorije obezbeđivali i pravovremena upozorenja da se planiraju policijske racije, kao i momentalno puštanje iz zatvora ako ipak, slučajno, “padnu”.
       Spasojević i Luković bili su, naime, glavnoosumnjičeni za pokušaj ubistva lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića u Budvi 15. maja 2000. godine. Oslobođeni su zbog nedostatka dokaza, ostale su samo sumnje da je, poput zločina na Ibarskoj magistrali, i ovaj pokušaj ubistva izveden u režiji Službe državne bezbednosti.
       Njih dvojica će, pored ostalih, u maju 2001. godine, pošto su izručeni iz Francuske, biti optuženi i za otmicu vlasnika “Delta holdinga” Miroslava Miškovića, kao i nekoliko drugih. No taj proces u Četvrtom opštinskom sudu, praktično, nije mrdnuo s mrtve tačke. Grupa je osuđena samo za falsifikovanje putnih isprava, ali zatvorske kazne nisu odslužili.
       Tokom treće nedelje vanrednog stanja policijska istraga nastavila se i u drugim pravcima.
       U četvrtak, uhapšen je Života Đoinčević, sudija, predsednik Vanraspravnog krivičnog veća Okružnog suda u Beogradu. Optužen je za primanje mita za puštanje okrivljenih iz pritvora, nezakonito ublažavanje kazni, za bliske veze sa zemunskim klanom. U njegovom stanu pronađene su dve automatske puške, “škorpion”, pištolj sa šaržerom, velike količine municije, bajonet i 70 hiljada evra. Istog dana, policija je privela i Milicu Gajić, nevenčanu suprugu Marka Miloševića.
       U petak je na Fruškoj gori pronađen leš Ivana Stambolića i krenula je potraga za Mirjanom Marković. Saopšteno je, takođe, i da su dve bombe “kašikare” na sedište DSS-a 28. februara prošle godine bacili, po Spasojevićevom nalogu, Dušan Krsmanović i Milan Jurišić Jura. Navodno, Spasojević je tada hteo da zavadi Zorana Đinđića i Vojislava Koštunicu, da vidi “ko je jači”.
       Tokom vikenda policija je, povodom slučaja Stambolić, privela Ivana Markovića, Gorana Matića, Uroša Šuvakovića i Bogoljuba Bjelicu, a objavila je i da je uhapšen još jedan od Zemunaca, Miladin Suvajdžić, znan i kao Đura Mutavi. On je “odgovoran za učešće u organizaciji i ubistvu” premijera Đinđića, kazala je policija, ne navodeći kada je, tačno, on uhapšen - postoje tvrdnje da je to učinjeno još pre prošlonedeljnog hapšenja Đinđićevog ubice, zamenika komandanta JSO Zvezdana Jovanovića Zmije i njegovog saučesnika Saše Pejakovića, a ima indicija i da je upravo Suvajdžić bio treći neposredni izvršilac zločina.
       Nova hapšenja u sklopu operacije “Sablja” usledila su u utorak; hapšenjem braće Dušana i Đorđa Krsmanovića, uz još četvoricu sitnijih dilera, nastavljeno je demontiranje zemunskog klana (od istaknutijih članova na slobodi su još braća Simović i Vladimir Budala Milisavljević), a istog dana priveden je i nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković. Zvanično obrazloženje dosad nije dato, ali, naslućuje se da bi privođenje Pavkovića, makar jednim delom, moglo da ima veze sa korišćenjem vojnog helikoptera prilikom atentata na Vuka Draškovića u Budvi.
       Ove nedelje, takođe, nastavljeno je i rušenje preostalih Dućinih i Kumovih vila u Šilerovoj ulici u Zemunu. Pre rušenja, kroz ova zdanja prošetale su se i neke snalažljive komšije koje sada, bez straha od eventualne odmazde, prodaju “Dućino ski-odelo koje je samo jednom obukao”, kompjuterski monitor od 400 evra, firmiranu garderobu njegove žene... Ostao je, kako reče ministar policije Dušan Mihajlović, još samo Legija, “a njega će uhapsiti svaki policajac kada izađe iz pacovske rupe u kojoj se sada nalazi”. Biće zanimljivo videti, pošto bude izašao, kakvu je pouku izvukao iz britke policijske akcije prošlog četvrtka uveče, u Ustaničkoj 27 u Meljaku.
      
       NIKOLA VRZIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu