NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nema cenzure

Jaser Tabet
urednik Al-Džazire

      Kako ste reagovali na izjavu Donalda Ramsfelda da ste prekršili Ženevsku konvenciju prenoseći snimke mrtvih američkih zarobljenika s iračke televizije?
       - Od početka novog iračkog rata, Al-Džazira prikazuje slike i snimke o tome šta se zaista dešava u Iraku. Najpre smo pokazali slike ubijenih, povređenih ili zatvorenih Iračana. Niko se nije žalio i nijedan glas nije podignut zbog toga, iako su mnogi od tih snimaka prikazali horore američkih i britanskih vojnika - i protiv civila i protiv vojnika. Ali, kada smo počeli da prikazujemo snimke ubijenih, ranjenih ili zatvorenih američkih i britanskih vojnika, iznenadio nas je američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld koji nas je optužio da kršimo Ženevsku konvenciju. Pri tom on optužuje one koji su otkrili priču, a ne one koji su, s američke strane, ubili, ranili ili zatvarali. A i nijedan raniji rat nije prošao bez prikazivanja žrtava. Zašto bismo mi sada izbegavali prikazivanje američkih žrtava?
      
       Šta kažete na proterivanje vaših dopisnika s Njujorške berze?
       - Al-Džazira se navikla na takve pritiske, pogotovo kada se želi uticati na našu uređivačku politiku, način izveštavanja. Ali, ta odluka samo pokazuje koliko je Amerika nestrpljiva kada ugleda sebe u ogledalu. Ono što je Al-Džazira uradila, samo je preslikavanje slike iz ogledala - i to obe strane u ratu u Iraku. I, uprkos činjenici da smo izbačeni s Njujorške berze, zvaničnici iz Vašingtona (Donald Ramsfeld, Kolin Pauel, Kondoliza Rajs) zvali su nas kako bi dospeli do Al-Džazire. Stvar je jednostavna: svi oni znaju da smo mi profesionalci što nas čini toliko uticajnim. Isto se dešava i među arapskih liderima: oni možda mrze Al-Džaziru, ali je istovremeno i poštuju.
      
       Neki, pa i arapski analitičari medija, zameraju vam što ne dovodite “defetiste” koji će reći da će Irak svakako izgubiti rat.
       - Al-Džazira je intervjuisala lidere iračke opozicije, zvaničnike američke administracije, kuvajtske profesore i druge stručnjake i svi su oni rekli da će Sadam izgubiti rat, te da se pripremaju za post-Sadamovu eru. Drugo, kada su američke snage objavile snimke svog ulaska u Bagdad, 4. aprila, mi smo ih emitovali. Irački ministar za informisanje Mohamed Said el Sahaf opovrgao je te tvrdnje, u kasnijem intervjuu s njim, poručivši gledaocima da su ti snimci napravljeni van Bagdada. Zatim je nas optužio da smo te snimke uzeli “od Amerikanaca”, a mi smo ih samo preuzeli od Asošijeted presa.
      
       Kako se snalazite s ostalim režimima u arapskom svetu? Šta se zapravo dogodilo i u samom Bagdadu?
       - Arapski gledaoci tražili su sidro među svim vladama i privatnim kanalima dok nisu otkrili Al-Džaziru. Ovaj kanal koji je počeo s radom novembra 1996. u Kataru, bio je prvi arapski informativni satelitski kanal. Čak i najveći optimisti među analitičarima medija nisu mogli da predvide ovako moćno i brzo napredovanje Al-Džazire. Ona je, takođe, privukla raseljene Arape i u rekordnom roku postigla realnu, jaku i osećajnu prisutnost u arapskom svetu vizuelnih medija. I postali smo sposobni da ubedimo gledaoce da nas prate, čak i ako se ne slažu s nama ili osećaju da smo ponekad prešli granicu. Što se naših novinara u Bagdadu tiče, irački zvaničnici su ubrzo shvatili da im odluka nije dobra i da ćemo im biti od pomoći u ovim važnim vremenima, tako da su brzo promenili mišljenje i mi smo odmah objavili povratak naših dopisnika u Irak.
      
       Na Zapadu vam prebacuju i da izjave arapskih zvaničnika prenosite kao izjave, saopštenja, a zapadnih zvaničnika kao “navode”.
       - Al-Džazira profesionalno radi svoj posao i nema šanse da se kaže kako ignorišemo bilo koji deo, bilo kog regionalnog, ili međunarodnog konflikta. Mi pokazujemo obe strane svake priče i mnogi američki zvaničnici bili su naši gosti u programu. I uvek su imali vremena koliko su hteli da obrazlože svoje mišljenje. Uostalom, američki zvaničnici i administracija koji prate rad Al-Džazire vrlo dobro znaju da sam u pravu. Mi nikada ne prikazujemo samo jednu stranu. A kao što ste primetili, uvek smo pod pritiskom obe strane, kao što nas, istovremeno, obe strane i poštuju.
      
       Znači, u Al-Džaziri nikada nema cenzure?
       - Nema. Mi se samo trudimo da ispričamo priču u skladu s etičkim i profesionalnim standardima.
      
       Najzad, imate li vi izraze poput “kolateralne štete” i “slučajnih civilnih žrtava”?
       - Da, ali ih stavljamo pod navodnike.
      
       A. VUČKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu