NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Mečkina igra

Velimir-Velja Ilić

      
       Nova Srbija i formalno više nije članica DOS-a. Predsedništvo koalicije isključilo ju je pre desetak dana. Međutim, predsednik te stranke i gradonačelnik Čačka Velimir-Velja Ilić, inače razočaran “neefikasnošću državnih organa i sporošću borbe protiv korupcije i kriminala”, kaže za NIN:
       - To je bila medijska manipulacija. Mi smo sami izašli iz DOS-a, još pre pola godine, ali, mi se ne ljutimo. Biće izbora, biće prilike za nas.
      
       Nedugo zatim, javnost je saznala još nešto. U okviru opsežne MUP-ove akcije u Čačku, a u potrazi za Miloradom Lukovićem Legijom, policija je privela na informativni razgovor i braću “Velje od Čačka”, Vojislava i Strahinju Ilića.
       - Ja sam oduvek bio borac protiv kriminala. Borio sam se protiv Miloševića i zbog kriminala. Više puta smo tražili smenu ministra policije, upravo zbog neefikasnosti, ali za to nismo imali podršku. Govorili su da su njihovi rezultati izvanredni, da bi se onda odjednom ispostavilo da smo potpuno kriminalizovana država. Šta sad rade? Sad treba povezati političke protivnike s kriminalcima. Mi koji vlast nismo ni vršili, ne možemo ni da budemo korumpirani. Neka kažu ko im je smetao da se obračunaju sa kriminalom i - podržaćemo ih. Svi smo mi znali ko su ti ljudi. Onaj ko je vršio vlast, morao je da reaguje. Ne treba vam vanredno stanje za borbu protiv kriminala. To, valjda, stalno traje. Ali, država je izgubila institucije. Samo se delimično obračunava s kriminalcima.
      
       Izjavili ste da poznajete “mnoge ljude iz podzemlja”.
       - Poznajem Boška Radonjića, on je bio čačanski đak, živeo je u Čačku... Naravno da ga poznajem, ali da li sam ja radio s njim neki kriminalan posao...
      
       Da li ste?
       - Nisam. Svi smo mi poznavali Cecu, ali ko je radio s njom? Jedno je poznavati nekoga, dok je sasvim drugo biti “kum”, imati poslove s njima, ići na razne manifestacije koje kriminalci prave, voziti se njihovim avionima.
      
       A vaša braća? I oni su privođeni na informativni razgovor.
       - Moj brat je priveden zbog naslova u novinama. Tražili su i videli da je sve čisto k’o sunce. Mislim da je to sramota, jer je on divan gospodin, ugledan profesor. Sramota je za one koji su ga tako privodili. Brat i ja delimo dvorište, kuće su nam tu, sramota je da moja deca to gledaju, ljude sa kapuljačama. Nije to lepo, ali - sila je sila. Tog dana bio sam u saveznom parlamentu, sedeo s ministrima. Niko mi nije rekao da je policija u mom dvorištu, da se okupilo stotinak ljudi, da navijaju tamo. Znate, mečka zaigra pred svačijom kućom. Pred mojom je već igrala.
      
       D. LAKIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu