NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Plodovi gneva

Godišnjak srpske književnosti u 2002. godini, izdanje Srpskog PEN centra

      Srpski PEN centar, posle desetogodišnje pauze, obnovio je izdavanje Godišnjaka srpske književnosti. Upravo objavljeni predočava nam njene magistralne tokove u 2002. godini. Odeljak o romanu napisao je Ivan Negrišorac, koji je najpopularniji žanr naše književnosti osmatrao i kao član NIN-ovog žirija za roman godine. O dometima srpske pripovetke piše Mihajlo Pantić, poezije Bogdan A. Popović, drame Ivan Medenica, esejistike Zoran Milutinović a kratak hroničarski pregled književne 2002. sačinio je Vasa Pavković.
       Urednik ovog zanimljivog i pouzdanog vodiča (štampanog na srpskom, engleskom i francuskom jeziku) Aleksandar Gatalica, sagledavajući srpsku književnost spolja i iznutra, kaže, između ostalog:
       “U kolebanju između bavljenja nacionalnim i internacionalnim temama, krećući se, dakle, između onog što se naziva nacionalnom književnošću u užem smislu i opštom književnošću, srpska literatura u prošloj godini ponudila je plodove gneva, rezultate suočavanja pisca sa sobom samim i sumu promišljanja. Ova publikacija nijednoj od ovih struja, koje su dobrim delom ideološki suprotstavljene, nije dala primat, već je, koliko nam je bilo moguće, pokušala da ponudi celovitu i objektivnu sliku literarne stvarnosti u 2002. godini.”
       Publikacija je namenjena, pre svega, svima onima u inostranstvu koje zanima naša književnost ali će svakako biti privlačna i za domaćeg čitaoca i korisnika.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu