NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

“Jedan prvak-jedno drvo”

Da li će ovu akciju prihvatiti škole širom Srbije?

      Do poštovanja ekoloških pravila može se doći i postepeno, obrazovanjem. Pogotovu ako vas neko nečemu uči usred procvetale, mirisne i tihe Botaničke bašte u Beogradu.
       Dan planete Zemlje, 22. april, ovde se obeležava radno. Radionica koja je organizovana u saradnji sa Dečjim kulturnim centrom ličila je na igru traženja skrivenog blaga; deca su po zastavicama na mapi tražila i prepoznavala retke biljne vrste, koje i jesu naše skriveno blago. Rastu tu pored nas, a mi ih uglavnom ignorišemo. Uostalom, zapitajte se koliko vrsta drveća uopšte, vi koji živite u gradu prepoznajete? Zadatak je bio prepoznati vrstu, opisati je i doneti dokaz da su je našli, naravno ne ubranu biljku nego parče keramike u boji, postavljeno pored zastavice. Vesna Krnjajić-Mitrović, psiholog i rukovodilac ovog projekta, kaže da deca uživaju u ovoj kreativnoj igri prepoznavanja; u toj maloj džungli makar nakratko mogu da budu istraživači.
       Na taj isti dan, u drugom kraju grada, mogli smo da se podsetimo priče “Dobro drvo”. U dvorištu Osnovne škole “Oslobodioci Beograda”, prvaci su uz pomoć Unije zelenih, zasadili svako svoje drvo i obećali mu da će ga paziti dok god budu tu, u školi. Gospođa Sofija Nikolajević, direktorka škole uz osmeh kaže: “Meni je dovoljno da decu vidim ovako nasmejanu; treba ih učiti da budu prema prirodi pažljivi, da u njoj uživaju, da se vole međusobno. Svake godine na ovaj dan pravimo izložbu cveća i lekovitog bilja i pravimo čajanku za goste. Danas nas je posetila i gradonačelnica Hrustanović.” Miroljub Vetmić iz Zelenih dodaje kako je ovo samo početak velike akcije “Jedan prvak-jedno drvo”, koju će uskoro prihvatiti veliki broj škola po Srbiji. I žali se kako uprkos mnogim njihovim nastojanjima, predmet ekologija nikako da se uvede u škole. Kad su mogli da uvedu veronauku, mogli bi valjda i to. Najefikasniji način da sačuvamo prirodu koju smo dugo tretirali kao neiscrpan izvor, upravo je kroz obrazovanje najmlađih.
       Ako je suditi po raspoloženju prvaka, od kojih Zemlju pozajmljujemo, svet bi zaista mogao biti bolje mesto.
      
       MILENA ČUKIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu