NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Orić individualac

U optužnici protiv Orića nema zločina počinjenih nad srpskim civilima u selima Kravica i Skelani

      U kratki spisak osoba koje Haški tribunal tereti za zločine nad Srbima počinjene tokom proteklih ratova na prostorima bivše Jugoslavije, nedavno je upisan i bivši komandant Armije BiH za područje Srebrenice Naser Orić. Svih šest tačaka optužnice, koja ga tereti za kršenje zakona i običaja rata, Orić je odbacio prilikom prvog pojavljivanja pred sudom 15. aprila.
       U optužnici protiv Orića navodi se da on “snosi individualnu krivičnu odgovornost za krivična dela bezobzirnog razaranja gradova, sela i naselja koje nije opravdano vojnom nuždom i za pljačku imovine. Njemu se na teret stavlja i zlostavljanje i ubijanje osoba srpske nacionalnosti u Srebrenici zatočenih u stanici javne bezbednosti i jednoj drugoj zgradi u Srebrenici.
       Ono čega u optužnici protiv Orića, međutim, nema jesu zločini protiv čovečnosti počinjeni nad srpskim civilima u selima oko Srebrenice među kojima su najpoznatiji masakri u selima Kravice i Skelani, gde su najvećim delom ubijeni žene, deca i starije osobe.
       Začuđenim srpskim novinarima u Hagu portparol tužilaštva Florans Artman objasnila je da tužilaštvo “nije došlo do dokaza da je u napadima na srpska sela u Orićevoj zoni odgovornosti bilo civilnih žrtava ”.
       Načelnik VMA Zoran Stanković, koji je kao patolog radio na istrazi u selima oko Srebrenice kaže, međutim, za NIN da je istražiteljima Haškog tribunala predao dokaze o zločinima počinjenim nad srpskim civilima, te da je u više navrata o tome razgovarao sa predstavnicima tužilaštva. On ne isključuje ni mogućnost da se pred Tribunalom pojavi kao svedok ekspert u slučaju protiv Orića. Prema Stankovićevim rečima, u Kravicama je ubijeno više od 60 ljudi među kojima su i Negoslava i Negoslav Egić i Nevenka Opačić koji su imali preko 70 godina, a u Skelanima 59 ljudi.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu