NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Rani Kokoška

Petar Joksimović

      Petar Joksimović (16) prvi put je izlagao svoje slike kada mu je bilo svega tri godine. S roditeljima je, zbog rata 1992. godine, napustio rodni Prijedor da bi, posle kraće pauze, opet nastavio da slika. Danas je đak Desete beogradske gimnazije i s roditeljima živi u iznajmljenom stanu. No, povod je drugi: do kraja aprila Petrovi radovi biće izloženi u zgradi Međunarodnog pres centra, a posle... ko zna gde. Jer, “rani Kokoška”, kako su ga nazvali eksperti Pikasovog muzeja u Barseloni, imao je do sada 17 samostalnih izložbi (23 ukupno). Italijanski slikari su za njegov talenat rekli da ga je “imenovala sama božanska volja”.
       - Slikanje doživljavam kao hobi. Uspevam da ispunim svoje školske obaveze i, naravno, da se družim. Za jednu sliku potrebno mi je sat vremena, pošto su moje slike neka vrsta ekspresije u kojoj je bitan trenutak. Zato nisu baš mnogo dopadljive na prvi pogled. Ali, uvek se nađe poneki kupac, pa uspevam i da zaradim. Od tog novca pomalo pomažem roditelje. Planiram da nastavim da se bavim slikanjem i da upišem akademiju kod nas, ili, možda, u inostranstvu.
       Portreti samoukog Petra četiri puta su zauzimali prvo mesto među 300 akademskih slikara. Sledeće izložbe trebalo bi da budu održane tokom leta, u Budvi, Kotoru, na Svetom Stefanu, “ako bude novca, a biće”:
       - Uvek se nađe neki sponzor, neko ko hoće da pomogne. Kusturica me je nedavno pozvao da na Zlatiboru budem gost na snimanju njegovog filma. I, bilo je odlično!
      
       D. P.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu