NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Protestno pismo

(“Menjaš, kupuješ, prodaješ“, NIN br. 2727)

      Kako prvo; ispod fotografije sa sajma antikviteta stoji nadnaslov “arheološka mafija” što je uvredljivo i neistinito jer na sajmovima uopšte nije zastupljena arheologija. Tako su učesnici sajma koji se vide na toj fotografiji grubo oklevetani i poniženi. Većina izlagača na našim sajmovima antikviteta su članovi Društva antikvara Srbije. To su uglavnom ljubitelji starina - amateri, kolekcionari, hobisti ili ljudi koji jednostavno prodaju stvari iz svojih kuća i od svog nasledstva.
       Dakle, nisu nikakvi mafijaši već pošteni građani koji se antikvitetima bave iz ljubavi. Na taj način, posredno utiču i na očuvanje našeg kulturnog nasleđa kao i na to da se ono zadrži u zemlji. Da nije njih, vredne starine bi ili čamile na tavanima ili bi se nekontrolisano iznosile iz zemlje. Hoću da verujem da je vaš članak rezultat omaške i neinformisanosti, a ne grube namere da blati članove Društva i izlagače.
       Kao predsednik Društva imam puni uvid u njegov sastav, te mogu posvedočiti da je reč o ljudima iz intelektualnog sloja društva ili o penzionerima koji su ranije obavljali poslove od velikog značaja za državu.
       Svedoci smo u poslednje vreme, da je neodgovorno izveštavanje novinara u dnevnoj i periodičnoj štampi dovelo do ozbiljnih političkih posledica u Srbiji. Zato se nadam da ćete i vi dati doprinos objektivnom informisanju i ozbiljnosti rečenog i štampanog.
      
       DRAGAN MUNĆAN,
       predsednik Društva antikvara Srbije


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu