NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Voda za Kaluđericu

      Za objekte vodosnabdevanja i kanalizacije Direkcija za građevinsko zemljište prošle godine potrošila je oko 27 miliona evra. Položeno je više od 30 kilometara novih vodovodnih i kanalizacionih cevi. Ulaganja u ovoj oblasti su najmanje vidljiva pošto su objekti uglavnom ukopani u zemlju. Međutim, Beograd ima veliki problem sa zastarelošću i dotrajalošću vodovodne i kanalizacione mreže. Havarije su česte.
      
       Vodovod Makiš-Mladenovac
       Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda ugovorila je izgradnju vodovoda Makiš-Mladenovac i to je jedan od najznačajnijih objekata u vodosnabdevanju, čijim završetkom će se obezbediti uredno snabdevanje vodom prigradskih naselja Kaluđerica, Vrčin, Pinosava, Zuce i Beli Potok.
       Pored montaže cevi ovi radovi obuhvataju i regulaciju reke Bolečice i reke Žežnjičine.
       Rok za završetak pomenutih radova je kraj 2003.godine.
       Cevovod je izveden od najkvalitetnijeg cevnog materijala (duktil liv), u izuzetno teškim uslovima kroz teren sa visokim nivoom podzemnih i površinskih voda, sa garancijom da će se snabdevanje vodom nesmetano obavljati u dužem periodu.
      
       Kišni kolektor u Železniku
       Ovaj objekat počeo je da se pravi još 1985. godine. Zbog složenosti i obimnosti izgradnje, radovi su u nekoliko navrata bili prekidani.
       Osnovna funkcija kišnog kolektora je da transportuje vode železničke reke i padinskog kolektora Žarkovo - Železnik, zatvorenim kolektorom od Železnika do Save u dužini od tri km, kao i da zaštiti Makiško polje od poplavnog talasa Save. Završetkom ovog objekta se, takođe, realizuje i zaštita izvorišta “Makiš“ Beogradskog vodovoda.
       Kolektor preseka tri puta tri metra, treći je u mreži cevovoda koji će obezbediti čistu vodu sa Makiškog polja. Konačna investicije je devetsto miliona dinara.
       Pored ova dva kapitalna projekta, od kojih se prvi privodi kraju a drugi je završen, treba pomenuti i tranzitni cevovod (od crpne stanice Dedinje do rezervoara “Torlak”; vodovod (od Makiša do hidrotehničkog čvora “Julino brdo”); mokroluški kolektor i sanaciju kolektora na Adi Huji.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu