NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Lopovluk ili osveta?

“Istražni sudija nije odobrio jednomesečni pritvor za provalnika. Da li smo ponovo kod slučaja Bagzi”, pita Petar Lazić

      Obijena vrata, šest ukradenih kompjutera i nepismena poruka na monitoru “ovo je opomena samo! ukinite sami ovaj list da vam ne bi mi ukinuli mi. Docicemo ponovo?”, bilo je dobro jutro redakciji “Bre!” 23. aprila, koja je baš tog dana završavala najnoviji broj: Poverljivi izvor iz Biroa javlja: Legijalista je u Beogradu, sa Vojislavom Koštunicom na naslovnoj strani.
       Na Veliki petak, 25. aprila, uhapšen je Saša Živković (19) koji je sa nekoliko još neuhvaćenih saučesnika izneo kompjutere sa prvog sprata Topličinog venca 3 u Beogradu, odmah po ukidanju vanrednog stanja, u noći između 22. i 23. aprila (tačno između 3.02 i 3.13 ujutro, kako je zabeležila kamera Tanjuga, koji se nalazi tu, odmah u komšiluku). Policija je vratila redakciji “Bre!” svih šest kompjutera koji su pronađeni “negde na nasipu, na dunavskoj obali”, kaže Petar Lazić, glavni i odgovorni urednik magazina “Bre!” Samo dva kompjutera od tih šest, ostala su cela i neoštećena. Ostali su vraćeni u kesama, zapravo, iz kućišta povađeni delovi kompjutera, očigledno pripremljeni za preprodaju.
       Provalnici su otključali ulazna vrata zgrade koja ima interfon. Otključali su i vrata redakcije, pa ih naknadno obili da zavaraju trag: “Privedeni Živković je dolazio kod nas, prepoznali smo ga na snimku. On je brat naše sekretarice redakcije i od nje je ukrao ključeve. Imao je priliku i da se upozna sa tehnikom koju imamo. Lopovi nisu gubili vreme, za 11 minuta, po Tanjugovoj kameri, precizno su uzeli svih šest kompjutera za prelom, najjače mašine, a ne neku običnu, ‘pentijum četvorku’”, objašnjava Lazić. Policiji je, što bi se reklo, poznat Živković, privodili su ga zbog krađe kola i sličnih prestupa, kaže Lazić, ali su ga uvek i puštali zbog nedostatka dokaza: “Sada je ‘propevao’. Kako sam saznao, prvi iskaz Saše Živkovića bio je da je ucenjen da uđe u našu redakciju. Da li je i ostao pri tome, još ne znam. MUP je od istražnog sudije tražio da po isteku tih 48 sati pritvor bude produžen na još mesec dana. Međutim, indikativno je to što je Živković pušten da se brani sa slobode, s obzirom na poruku koju je ostavio kao i na to da je njegova prva izjava bila da je ucenjen da to uradi, a ne treba zaboraviti ni okolnosti hapšenja - bežao je, pa je naknadno uhvaćen. Ovog puta imam veliku sumnju ne u rad MUP-a, oni su obavili svoj deo posla, nego u sudstvo u ovoj zemlji.”
       Kako Petar Lazić zna da je Saša Živković pušten na slobodu, kada je NIN u MUP-u dobio nezvaničnu potvrdu da je S.Ž. sa krivičnom prijavom prosleđen istražnom sudiji koji, po njihovim saznanjima treba da MU produži pritvor do 30 dana?
       “Znam, zato što mi je njegova sestra, naša sekretarica redakcije potvrdila da se Živković vratio kući. U MUP-u to danas nisu znali (ponedeljak, 28. april, prim. Z.L.). Od momenta kada je pušten do momenta kada je stigao kući prošlo je 12 sati koje je proveo u Palati pravde. Istražni sudija, dakle, nije odobrio jednomesečni pritvor za Živkovića. Braniće se sa slobode. Da li smo ponovo kod slučaja Bagzi?”, pita Petar Lazić.
       Trenutna saznanja MUP-a su i da su Živkovićeve pobude bile iz materijalne koristi, dakle, da se sve ukradeno preproda, i da iza krađe ne postoji nikakva politička pozadina.
       Sve ukazuje na to, dodaje Lazić, da ovo ipak nije bila obična krađa kompjutera: “Jer, zašto nije ukraden, recimo skener, koji je najskuplje nešto što imamo i vredi više od svih kompjutera zajedno?”
       Poruka koja je ostavljena na kompjuteru, može da se shvati kao pokušaj “ekipe klinaca da zavaraju trag običnoj pljački”, kaže Lazić, ali i kao pretnja redakciji “Bre!”: “Mene ne zanima izvršilac, nego naručilac, ako postoji. A to može da bude bilo ko. Otkako postoje ove novine, nikoga nisu štedele. Kroz naše fotokarikature prošli su svi. Mnogi su zvali i pretili, žalili se... Onaj koji hoće da vas opljačka i ozbiljno ugrozi on ćuti i radi. Zato je neodgovorno da pominjem one koji su nas zvali, pretili, vređali...”
      
       Z. LATINOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu