NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

“Onda bez nas”

Amr Musa, generalni sekretar Arapske lige, o dominirajućoj ulozi Amerikanaca na Bliskom istoku

      Špigl: Rat protiv Iraka otkrio je nemoć Arapske lige...
       - ... rat koji nije mogao da zaustavi ni Savet bezbednosti, ni Evropska unija. Barem smo uspeli da izdejstvujemo produženje inspekcije oružja koju vode Ujedinjene nacije.
      
       I to je, onda, bilo sve.
       - Pošteno govoreći, naš problem sastojao se u tome što su neke države članice Lige još i podržavale osvajački rat protiv Iraka, i što su napadačima pružale pomoć. Bili smo beznadežno podeljeni.
      
       Amerikanci hoće da u Iraku uvedu upravu pod kontrolom okupacione vojske. Na tome se ponovo dele arapska mišljenja.
       - Ne. Arapska liga zahteva da Iračani mogu sami da upravljaju svojom zemljom.
      
       Neće to ići bez američke kontrole.
       - Onda bez nas. Nije moguće da jedna strana sila primora jednu zemlju na vladu po svojoj meri. I ta priča o nekom “novom Iraku” nema nikakvog smisla, ako Amerikanci pod tim podrazumevaju Irak koji se udaljava od vrednosti islamskog sveta.
      
       Neki krugovi u Vašingtonu takođe očekuju normalizaciju odnosa između Bagdada i Jerusalima.
       - I to je još jedan dokaz koliko malo o našem regionu znaju oni koji pothranjuju takve misli. Irak se ne može tek tako uzeti pod svoje okrilje, niti se on može lišiti svog istorijskog, kulturnog i političkog konteksta.
      
       Ali, Amerikanci i dalje hoće da pomognu Iraku na putu ka demokratiji.
       - Više demokratije, to je dobro za svaki narod. Ali i za to važi da se ona ne može doneti sirovom silom i bombama. Narod je taj koji mora da izrazi svoju želju. Strana vojska je poslednja koja treba da se izbori za vrednosne predstave.
      
       Sada je prioritet obnova Iraka. Očigledno je da Amerikanci to hoće da uzmu sami u svoje ruke.
       - Prirodno je da jedna okupaciona sila mora da ide u susret obavezama u okupiranoj zemlji, ali daleko od toga da se time daje sloboda da se sklapaju poslovne zavere i sumnjivi poslovi. Niko ne sme biti isključen, a vrhovni nadzor mora da pripadne Ujedinjenim nacijama i Arapskoj ligi.
      
       Sjedinjene Države prebacuju Siriji da poseduje hemijsko oružje, i da je pomagala Sadamovim pristalicama da izbegnu iz zemlje.
       - Sve su to gluposti. Oni koji su uvideli koliko su verodostojni argumenti kojima je pripremljena agresija na Irak, moraju doduše strahovati i od toga da u Vašingtonu postoje krugovi koji se zalažu za napad na Siriju.
      
       Ko bi trebalo da zaustavi Amerikance?
       - Kad je reč o ovome, sve arapske zemlje obrazuju zatvoren odbrambeni front. Savetujem Amerikancima da stupe u dijalog sa Sirijom i da daju još jednu šansu pridavljenom mirovnom procesu na Bliskom istoku. Za sve narode i za sve zemlje trebalo bi da važe ista pravila.
       FOLKAR VINDFUR,
       Špigl
      
       S nemačkog: Đ. DIMITRIJEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu