NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Inscenirana pamet

Koalicija “Vojvodina” strahuje da je saobraćajna nesreća u kojoj je poginula Katarina Marić inscenirana, samo zato što je javnost “otišla predaleko” u ispitivanju odgovornosti predsednika ove koalicije

      Dragan Veselinov, ministar za poljoprivredu u Vladi Srbije, još nije otkrio razlog zbog koga bi podneo ostavku na ovu funkciju. Naprotiv, požalio se posle saobraćajne nesreće u kojoj je, 15. aprila na raskrsnici Beogradske i Njegoševe ulice u Beogradu, poginula Katarina Marić i još dvoje ljudi povređeno, da je “nastala prava haranga u medijima”.
       Osim što je optužila taksistu Milivoja Stojanovića, koalicija “Vojvodina” je otišla i korak dalje izjavom svog portparola Branimira Andrića: “Ovo je sada otišlo toliko daleko da strahujemo nije li sve, pa i sam udes, insceniran.” Portparol Andrić nije ovo bliže objasnio, ali je zato, makar, “Vojvodina” u pismu dnevniku “Blic” pokušala da raskrinka one koji su se drznuli da zamere ministru na pogibeljnoj vožnji njegovog šofera: “Mi možemo shvatiti da ujaci Katarine Marić, braća Jokić, jedan bivši SPS ministar za saobraćaj i veze u vladi Mirka Marjanovića, a drugi zamenik SPS ministra za prosvetu i sport u prelaznoj vladi iz 2000, Jova Todorović, mogu želeti kampanju protiv ministra u sadašnjoj Vladi Srbije...”
       Čekajući rezultate istrage, Veselinov je poručio Nenadu Čanku, koji je zatražio njegovu ostavku, da od toga nema ništa, već da on, Čanak, treba da podnese ostavku, zbog veza sa novosadskim kriminalcem Nenadom Opačićem. “Naravno da neću da podnesem ostavku, čim Čanak to traži. Zahtevam jasan odgovor da li je Čanak od Opačića dobijao drogu za distribuciju i ličnu upotrebu ili ne”, kazao je Veselinov.
       I tako je tragična priča o pogibiji jedne devojke postala, samo, nova tema za političke obračune gde ni jedni ni drugi ne mare za Katarinu Marić ili uzroke nesreće; o moralu i osećaju odgovornosti da i ne govorimo. Uostalom, o stavu nadležnih u Vladi Srbije sasvim dovoljno govori i to što nisu našli za shodno ni da odgovore na pitanja koja im je i NIN postavio. Recimo, o tome ko ima pravo na rotaciono svetlo i u kojim situacijama sme da ga upotrebi. Ovim ćutanjem kazali su možda mnogo više. Kao što je veoma rečita i istraga koja se protiv vozača Bakalova vodi zbog ugrožavanja saobraćaja iz nehata, a ne s eventualnim umišljajem, čime je “vozač već u startu dobio privilegovan položaj”, kako je za prošli broj NIN-a ocenio advokat i bivši sudija Okružnog suda Miroslav Todorović.
       Tek, Stevan Bakalov i dalje vozi Dragana Veselinova, Dragan Veselinov i dalje je ministar za poljoprivredu. Promenjen je, zasad, samo - automobil.
      
       NIKOLA VRZIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu