NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Naplatili dug

      
       Beogradski Holding Energoprojekt sa Irakom je poslovao samostalno, a i ono nešto malo poslova koje je obavio preko državne firme “Jugoimport SDPR” uglavnom je naplatio, tvrdi zamenik generalnog direktora te firme Anđelko Kovačević.
       Energoprojekt jeste, zbog prvog rata u Zalivu, 1990. godine prekinuo 10 svojih tamo započetih projekata vrednih više od 300 miliona dolara, ali je svoja potraživanja ili uglavnom naplatio ili poslove preugovorio.”Radili smo u Iraku, sve u dogovoru s Amerikancima, do poslednjeg dana pred ovo poslednje bombardovanje”, kaže Kovačević. Komitetu UN za nadoknadu štete nastale zbog iračke intervencije u Kuvajtu, beogradska firma je samostalno podnela 10 zahteva za obeštećenje u ukupnoj vrednosti od 255 miliona dolara.”U međuvremenu smo sa iračkim Ministarstvom energetike, i uz saglasnost Ujedinjenih nacija, preugovorili poslove pružanja konsultantskih usluga i izgradnje termoelektrane “Al šemal” blizu Mosula, pa smo sami odustali od zahteva za obeštećenje u visini od 151 milion dolara”, kaže Kovačević. Komitet UN je Energoprojektu priznao sve ostale zahteve, ali ne na traženi iznos. “Od preostalih stotinak miliona dolara, naplatili smo 13,954 miliona jer nam nisu priznali nenaplaćene radove izvršene pre 2. maja 1990, kao ni opremu zaostalu na gradilištima u vrednosti od petnaestak miliona dolara, a kamate će biti obračunate i plaćene tek pošto za osnovni dug budu obeštećeni svi podnosioci zahteva za obeštećenje iz celog sveta”, kaže Ljubiša Jovanović rukovodilac službe Energoprojekta za odštetne zahteve. Kovačević je uveren da će Energoprojekt sa svojim iračkim investitorima rešiti pitanje razlike između sume koju potražuje i sume obeštećenja koju je naplatio, kao i da će u dogovoru s njima i Amerikancima nastaviti poslove na “Al šemalu” i u novim uslovima. “Irak je i pre poslednje intervencije zapao u probleme u snabdevanju električnom energijom. Mi verujemo da će tamo i dalje postojati Ministarstvo energetike, koje je bilo naš osnovni partner, a UN, koje su ceo posao odobrile, već postoje, tako da nećemo imati teškoća u prepoznavanju partnera za nastavak razgovora”, kaže Kovačević. Energoprojekt takođe učestvuje u akciji koju vodi Privredna komora Srbije, ali ne zanemaruje ni samostalne napore. Tako je već obezbedio kontakte sa američkim firmama koje su već dobile poslove u Iraku, a prva pisma je uputio firmi “Behtel”, koja je dobila dva ugovora, a sa kojom je, kao jedan od podizvođača, već gradio hidroelektranu “Bekme” u Iraku.
       Beogradska firma je, pored pomenutih objekata, kao konsultant učestvovala u gradnji iračkih elektrana Baduš I i Baduš II, brodske prevodnice u Basri, irigacionih sistema, ali i jedne vile za Sadama Huseina u Bagdadu i jedne vile za njegovu administraciju u Basri.
      
       R.Ć


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu