NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Habeas corpus

      Habeas corpus je poznata institucija koja obezbeđuje prava uhapšenih da što pre budu predmet redovnog sudskog postupka. Ova latinska sintagma doslovno znači “imaj telo”. Tako se u Engleskoj zvao pismeni nalog za hapšenje, to jest odluka sudije da mora da ima telo (osumnjičenog) pred sobom da bi mu mogao suditi.
       Ono što se danas obično podvodi pod taj pojam u celini glasi “habeas corpus in subjiciendum”, to jest - prosuđivanje naloga za hapšenje.
       Taj prošireni pojam, koji je kasnije u praksi skraćen na dve reči habeas corpus, nastao je u Engleskoj u srednjem veku kao obaveza da se slučaj osumnjičenog pošalje na višu instancu, znači samom kralju.
       Kolikogod se kroz vekove menjao, ovaj pravni pojam je uvek značio sistem zaštite uhapšenog da što pre ode na višu sudsku instancu. Čuveni Habeas coropus act iz 1679. godine, koji je doneo kralj Čarls Drugi, tačno je definisao pojam, nalažući sudiji, u slučaju da mu kolega sudija ode na odsustvo, da je obavezan, uz pretnju da bude kažnjen ako tako ne postupi, da izda pismeni nalog o pravnom postupku posle hapšenja osumnjičenog.
       Nije nimalo slučajno da se kod nas u vezi sa nedavnim ukidanjem vanrednog stanja najviše raspravljalo o habeas corpus-u . Na tu temu su opet u našem slučaju bili zainteresovani vrhunski svetski političari i pravnici, ma koliko podržavali energični razračun sa mafijom Habeas corpus je viševekovna tekovina savremene civilizacije koju ona ljubomorno čuva.
       Kod nas je pravo zadržavanja u policijskom pritvoru po zakonu bilo propisano negde od 1967. godine do sredine sedamdesetih u trajanju od 24 sata. Pred raspad Jugoslavije pravo policije da zadrži uhapšenog bilo je smanjeno čak samo na četiri sata. Sa smanjenjem demokratije taj rok se uvećavao. Ali uvek je previđao prisustvo branioca.
       Proglašavanjem vanrednog stanja posle ubistva premijera Srbije, pravo policijske istrage prošireno je na dva meseca (i Englezi su produžavali pravo na duže zatvore u doba Francuske revolucije, od koje su se s pravom bojali, pogotovu u doba terora).
       Ovih dana je donet Zakon o krivičnom postupku koji zadržava pomenuti rok od dva meseca, s tim da se zakonska odredba preispita za devedeset dana. Ali nikako ne može beskrajno ostati, očekujući integraciju sa Evropom.
       Zabavno je da je termin habeas corpus kao pojam prava na zaštitu svoga tela upotrebio jedan cinični ruski muzički kritičar. On je Betovenovu Petu simfoniju nazvao “antimuzikalnim čudovištem koji razara muzikalni habeas corpus”. t.j. fizički ugrožava slušaoca.
      
       JOVAN ĆIRILOV


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu