NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Imali su razumevanja

Naš cilj je da postanemo član Evropske univerzitetske asocijacije gde verujemo da nam je mesto

      Posetu Evropske univerzitetske asocijacije decembra 2002, Prištinskom univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici predvodio je profesor dr Alojz Kralj, bivši rektor Ljubljanskog univerziteta. Evropska grupa eksperata došla je da izvrši evaluaciju i ovog, šestog univerziteta u Srbiji, koji u ovom trenutku ima oko devet i po hiljada studenata. Ekipa evropskih stručnjaka formirana je u dogovoru našeg Ministarstva za prosvetu i sport, Evropske univerzitetske asocijacije (EUA), Kfora i Unmika.
       “Njihovo opšte mišljenje o uslovima i kvalitetu našeg rada je zadovoljavajuće, zato što su imali razumevanja za našu sudbinu, za ono kroz šta smo prošli kao izbeglice iz Prištine”, kaže profesor dr Ćemal Doličanin, prorektor Prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici. “A bili smo potpuno izgubljeni u jednom trenutku. Rasuti po Srbiji, uspeli smo da se vratimo na Kosovo, severni njegov deo, da okupimo studente i nastavnike, obezbedimo neophodan prostor i druge materijalne uslove. Naš univerzitet je, sa njihove tačke gledišta, uspeo da ostvari te minimalne uslove koji su obezbedili njegovu egzistenciju.
       Izveštaj je nedvosmisleno optimističan u pogledu akreditacije EUA, pod uslovom da naš reformski proces koji smo im predstavili, posebno kad je reč o autonomiji Univerziteta i uvođenju evropskog sistema prenosa bodova, bude uspešno ostvaren. A naš je cilj sada da postanemo pridruženi član Evropske univerzitetske asocijacije, gde verujemo da nam je i mesto.”
       Član ste, kao i rektor Gojko Savić, Saveta za unapređenje univerzitetskog obrazovanja u Srbiji. Takođe ste član Komisije za izradu nacrta zakona o univerzitetu. Da li je Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici u potpunoj ingerenciji Republike Srbije?
       - Mi smo, za sada, potpuno u sistemu visokog obrazovanja Republike Srbije. I tu ćemo i ostati. Naša opredeljenost, što se tiče tog najsuptilnijeg političkog pitanja, jeste da i u budućnosti ostanemo u okviru univerzitetskog obrazovanja Republike Srbije, odnosno Srbije i Crne Gore. Time će biti obezbeđena potpuna kompatibilnost nastavnih planova i programa na nivou Zajednice univerziteta Srbije, našim studentima nesmetan prelazak sa univerziteta na univerzitet, a našim profesorima i saradnicima, kao i nenastavnom osoblju penzijsko i invalidsko osiguranje. U tome imamo i punu podršku srpske vlade i resornog ministarstva. Naše veze sa Unmikom verujemo da će biti u onolikoj meri u kojoj će se Vlada Republike Srbije o tome dogovoriti kao o jednom od niza političkih pitanja.
       Da li ste u ma kakvoj komunikaciji sa profesorima Univerziteta u Prištini sa kojeg ste otišli septembra 1999, i na kojem se nastava obavlja samo na albanskom jeziku?
       - S obzirom na to da nemamo slobodu kretanja, to nažalost, neće ići ni brzo ni lako.
       Da li postoji mogućnost da se ta komunikacija ostvari?
       - To pitanje je takođe jedno od političkih pitanja a uslovljeno je bezbednošću građana na teritoriji Kosova, odnosno bezbednošću srpskog i ostalog manjinskog življa koje se tamo još uvek nalazi.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu