NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Šta je akreditacija?

Akreditacija je nešto što je obavezno i po Bolonjskoj deklaraciji i po Lisabonskoj konvenciji, jer je to jedan od preduslova za razmenu studenata i za zapošljavanje diplomiranih stručnjaka

      Savet za razvoj univerzitetskog obrazovanja Republike Srbije osnovao je 13. januara ove godine Komisiju za akreditaciju institucija i programa u visokom obrazovanju. Komisija ima devet članova, sa državnih univerziteta po jedan i tri člana sa privatnih univerziteta. Cilj ove komisije je akreditacija programa i institucija visokog obrazovanja pri čemu akreditacija ne podrazumeva davanje dozvole za rad nego jednog uverenja, sertifikata, da program, odnosno ustanova visokog obrazovanja, ispunjava određeni nivo kriterijuma za odvijanje delatnosti. Da li će taj nivo kriterijuma biti minimalan ili maksimalan, to ćemo videti kada se kriterijumi budu formirali, ali akreditacija je nešto što je obavezno i po Bolonjskoj deklaraciji i po Lisabonskoj konvenciji, jer je to jedan od preduslova za razmenu studenata i za zapošljavanje diplomiranih stručnjaka.
       U “Boingu” ne može da se zaposli neko ko nije završio fakultet, ili viši stepen, magistraturu ili doktorat u ustanovi koja nije akreditovana. Te agencije u Americi su potpuno nezavisne od države. Finansiraju se od članarine univerziteta. U Evropi su te agencije polunezavisne zato što ih finansiraju vlada, parlament, država, ali nezavisne su u svom radu, i odluke koje donose su obavezujuće.
       Odluke koje Komisija za akreditaciju Republike Srbije bude donosila, imaće savetodavnu funkciju. Međutim, bilo bi nezgodno da ih ne usvoji Republički savet za razvoj visokog obrazovanja. U Švedskoj su tri univerziteta podnela zahtev za akreditaciju, njihova agencija je rekla da ne treba da se akredituju, a ministar im je ipak dao akreditaciju. Ubrzo je morao da podnese ostavku zato što nisu ispunili nivo kvaliteta.
       Prijemni ispit: Prvi zadatak Komisije je predlog za prijemni ispit za univerzitate. Već je dostavljen Savetu samo što neće moći da se primeni već ove godine. Taj predlog za prijemni ispit bi trebalo da se nađe u novom zakonu o univerzitetu.
       Bio bi po ugledu na zapadne prijemne ispite čime bi se deca oslobodila stresa kad polažu prijemni. Ne bi bilo: položio/nisi položio, nego bi postojao određen broj poena a onda bi svaki fakultet ili univerzitet određivao minimalni broj poena koji traži za upis. Takođe, prijemni bi bio isti za sve kandidate, bez obzira na to da li žele da se upišu na privatni ili državni univerzitet. Prilikom upisa se uzima u obzir uspeh iz srednje škole, pri čemu bi prijemni imao veću težinu, odnos bi zapravo, bio 60:40. Polagao bi se iz dva dela. Jedan bi bio opšti deo, isti za sve fakultete, a posebni bi se razlikovao po oblastima: jedan bi bio za prirodne i tehničke nauke, drugi za biotehničke i biomedicinske, treći za društvene, četvrti za umetnosti. Opšti deo bi imao nekoliko delova: iz srpskog jezika, maternjeg jezika, stranog jezika, poznavanje opšte kulture.
       Polagao bi se tokom godine više puta, od početka četvrtog razreda. Ako prvi put kandidat ne postigne dobar rezultat, ima pravo da polaže nekoliko puta, da postigne rezultat za fakultet koji bi on hteo. Fakulteti bi morali da definišu minimum koji traže, tako da bi svako mogao da planira gde će da se upiše. Postojao bi samo jedan upisni rok. Ako ETF traži, na primer, 900 poena, a student zaradi 600, on nema šta tu da traži. Pošto je na listu stavio željene fakultete, on unapred zna gde će moći da se upiše. Nema, dakle, više okupljanja ispred fakulteta.
       Elaborat: Komisija trenutno radi na formiranju kriterijuma za akreditaciju i pisanju vodiča za akreditaciju. Stiglo je mnogo elaborata u Ministarstvo za osnivanje univerziteta čiji osnivač nije Republika Srbija. Osnivaju ih pojedinci, grupe, pravna i fizička lica. Sad razmatramo te elaborate. Kada proverimo potpunost elaborata, predajemo ih stručnoj komisiji iz oblasti za koju se formira fakultet/univerzitet. Ta komisija će dati stručno mišljenje o opravdanosti osnivanja tog fakulteta/univerziteta. Na osnovu toga komisija donosi predlog Savetu za razvoj univerzitetskog obrazovanja, da odobri ili ne odobri osnivanje tog fakulteta/univerziteta.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu