NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

U Crnoj Gori sve poskupelo

Pelene više ne koštaju 10 nego 16 evra, poskupeo je hleb, dečja garderoba

      Kada je Vlada Crne Gore podnela predlog zakona kojim je uveden porez na dodatnu vrednost - PDV, uveravali su nas da se ništa bitno neće promeniti, da je reč o izmeni u načinu oporezivanja i da će čak neki proizvodi pojeftiniti. Kako dan kada su naši trgovci smanjili cene nikada u istoriji nije osvanuo, ni ovoga puta takva pojava nije zabeležena. Pelene više ne koštaju deset, nego četrnaest evra, poskupeo je hlab, dečja garderoba, a ako je nešto i pojeftinilo, to je uspelo da promakne budnom oku osiromašenih kupaca. U novozakomplikovanim odnosima u zajedničkoj državi, koji se ovih dana prelamaju kroz usaglašavanje carinskih stopa, pojavilo se i pitanje: kako će u jednoj zemlji funkcionisati dva poreska sistema?
       Uvođenje PDV-a u poreski sistem Crne Gore obrazloženo je time da će se poboljšati dinamika oporezivanja, uskladiti poreski sistem sa sistemima u drugim evropskim državama i suzbiti siva ekonomija.
       Prema važećim propisima, predviđena je jedna stopa PDV-a, jedinstvena za celu Crnu Goru, od 17%. Tu okolnost kritičari PDV-a smatraju nepovoljnom, predviđajući da će biti neophodno uvođenje bar dve ili tri grupe stopa.
       - Dodatni problem stvara činjenica da se kod nas veoma požurilo sa uvođenjem
       PDV-a. Srbija to još nije učinila, pa postojanje različitih načina obračunavanja poreza i različitih poreskih stopa utiče na cenu robe i izaziva zastoje u poslovanju kada roba u prometu ide iz Srbije u Crnu Goru.
       Prema Ustavnoj povelji, republike-članice državne zajednice imaju određeni stepen samostalnosti pri odlučivanju o pitanjima ekonomskog uređenja. S druge strane, usklađeni poreski i carinski sistemi neophodni su za normalno funkcionisanje zajedničke države. Do sada je u pregovorima o carinama usklađeno oko 80 odsto spornih pitanja; međutim, preostalih 20 odsto i dalje stvara ozbiljne probleme.
       Prema Radomiru Đukiću, poslaniku SNP u republičkom parlamentu zaduženom za ekonomska pitanja, tako se dolazi u situaciju da ako se jedna roba uveze u Srbiju i tamo se plati carina, ista roba , zbog drugačije carinske stope, biće opet ocarinjena na ulazu u Crnu Goru, kao da je uvozite, recimo, iz Holandije.
       Problem koji se javio zbog uvođenja PDV-a i neusaglašenih poreskih sistema dve republike, delimično je rešen sporazumom između ministarstava finansija Srbije i Crne Gore. U slučaju da je roba domaće proizvodnje, ona može nesmetano da prelazi iz jedne u drugu republiku uz obaveznu potvrdu o domaćem poreklu robe. U tom slučaju porez će biti plaćen u onoj republici u kojoj je roba prodata.
       - One zemlje koje su pre nas uvele PDV, gradile su taj sistem godinama. Kod nas je, međutim, došlo do njegove nagle primene, bez odgovarajuće pripreme i edukacije. Takvo naglo uvođenje PDV-a izaziva poremećaje koji su naročito očigledni u uslovima neophodnog stvaranja jedinstvenog ekonomskog sistema, smatra Đukić.
      
       S. KORDIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu