NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Beogradski sajam knjiga

Reč predsednika Saveta Simona Simonovića na konferenciji za novinare

      Na zadovoljstvo izdavača i knjigoljubaca, izdašnijih i upornijih nego što opšte prilike dozvoljavaju, Beogradski sajam knjiga, shodno tradiciji, održaće se od 21. do 27. oktobra. Očekujemo da ćemo ga produžiti za dan-dva, iako bih voleo da traje dok se sve izložene knjige ne prodaju.
       Kad je reč o sastavu Saveta uočljivo je odsustvo političkih interesa i stranaka. Ni osnivač Beogradskog sajma knjiga nema svog predstavnika u Savetu. Ovo je prvi Savet kome je država, oličena u Skupštini grada Beograda, prepustila upravljanje, rukovođenje poslom od opšteg interesa, u ovom slučaju izdavaštvom i knjižarstvom. Zato smo se, kao dobre zanatlije, prihvatili da organizujemo bolji Beogradski sajam knjiga.
       Savet je održao tri sednice na kojima je, bez ijednog glasa protiv usvojio Pravila o radu Beogradskog sajma knjiga i Poslovnik o radu Saveta Beogradskog sajma knjiga. Kad je reč o Pravilima, izdvojio bih član 17 o nagradama na Beogradskom sajmu knjiga. Sedmočlani žiri, koji će Savet imenovati uskoro, samostalno će dodeliti tri nagrade: za izdavača godine, za izdavački poduhvat godine i za ediciju godine.
       Članovi Saveta imenovani su na dve godine. Ko preživi prvu godinu, prihvatiće se i druge. Beogradski sajam, kao izvršni organizator Sajma knjiga, dostavio je Savetu vrlo ambiciozan predlog. To je, takođe, prvi put da Beogradski sajam izlazi iz dosadašnje, manje ili više uspešne, prakse iznajmljivanja prostora.
       Beogradski sajam knjiga imaće dva segmenta. Predstaviće knjige srpskih i crnogorskih izdavača, tako što će se u areni, drukčije uređenoj, s manje velikih “ulica” predstaviti izdavači koji nešto znače. Doći će do izvesnog provetravanja. U samoj areni, doći će do grupisanja izdavača: knjige za decu, knjige iz oblasti religije i teologije, računarske knjige... Na prstenu, ili u hali 14, biće izložba književno-naučne periodike, izložba jeftine i antikvarne knjige...
       Ono što je najvažnije. Beogradski sajam knjiga ne može da bude profitna organizacija koja će kasnije ulagati u bilo šta. Nema ni sponzora. U toku je izrada finansijskog plana, posle čega će Skupština Beograda zaključiti ugovor s Beogradskim sajmom. Beogradski sajam knjiga mora biti povoljniji i za izdavače i za posetioce, u odnosu na prethodne. Da se pokriju troškovi i ništa više. Da izdavači, u ovim teškim vremenima, u kojima je i Republika Srbija digla ruke od njih, dođu do vazduha koji će im udahnuti osiromašeni čitaoci-kupci. Do sredine juna, obavestićemo izdavače i posetioce o cenama. Obradovaćemo ih, makar malicko.
       Što se tiče inostranih izdavača, ne volim reč stranih, verujem da će knjiga u svetu biti zastupljenija nego prethodnih petnaest godina. Počasni gost na Beogradskom sajmu knjiga biće Kanada. I da dodam: svakog dana Beogradski sajam knjiga imaće posebnog gosta iz Srbije i iz inostranstva.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu