NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zadivljujuće

Nemački časopis o “srpskom Faustu”

      Jedan od vodećih evropskih pozorišnih časopisa “Theater heute”, u svom najnovijem broju (4/2003) donosi opširan i veoma pohvalan prikaz predstave oba dela Geteovog “Fausta” na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Već na početku, posle pominjanja peripetija kroz koje je prošlo pripremanje predstave, autor teksta Hening Rišbiter ističe: “Rezultat je zadivljujuće umetničko ostvarenje puno energije.”
       Za režiserku predstave Miru Erceg kaže se da je “obrazovana u buntovnom delu DDR-teatra”, da bi se potom dosta pažnje posvetilo njenom rediteljskom postupku i scenografskoj podlozi. Nosiocu glavne uloge posvećene su sledeće reči: “Fausta igra Predrag Ejdus koji, sa uverljivošću koja ni u jednom trenutku ne popušta, uspeva da izrazi Faustovu glad za spoznajom i bol koji je tim prouzrokovan, sumnju samu po sebi i gnušanje: mali - veliki intelektualac.” Predstavu, dodaje se, “prožima i uverljiva glumačka snaga Varje Ejdus”.
       Završni deo ovog prikaza, čiji je naslov “S neba kroz svet do pakla”, a podnaslov “Srpski Faust u Beogradu” glasi:
       “Slepi osvajač i uništavač zemlje - preduzetnik Faust - stoluje, u kapetanskoj jakni, na komandnom mostu, koji sačinjavaju dva stepenika. Ispred njega je stolom i stolicama predstavljena koliba dvoje staraca - Filemona i Baucisa. Njima i ‘putniku’ troje ubica koji stupaju iz pozadine prerezuju vratove - inscenacija za kraj kojom se akcenat stavlja na bezvernost: nema Faustovog iskupljenja i odlaska na nebo. Ubice, maskirane u lemure, podrugljivo se smeju:
       Srpski Faust? - Nedavno je “Ziddojče cajtung” objavio da je ubijeni predsednik srpske vlade Đinđić, nekoliko nedelja pred atentat priznao da za vreme Miloševićeve vladavine neko kao što je on nije mogao preživeti bez ‘prijatelja s neba, ali ni bez onih iz pakla’.”


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu