NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Palma za režiju Slona

Kanski laureat i Pavle Vučković

      Ovogodišnji 56. kanski filmski festival, prema mnogim ocenama, bio je ispod nivoa svoje slave. Kao da je i onaj uobičajeni glamur ovoga puta bio bez svog punog sjaja. A osetilo se da ni baš sva nagrađena ostvarenja nisu kod publike dobila onoliko slave koliko im je kroz nagrade dato.
       Bilo je to naročito očigledno kod dodele glavne nagrade “Zlatne palme”, koja je kao priznanje za najbolju režiju dodeljena američkom reditelju Gas van Santu za film “Elephant” (“Slon”) o nasilju u američkim srednjim školama koje prerasta u tragediju, a u kojem glume deca-naturščici. Odluka žirija da baš ovo ostvarenje dobije ovo visoko priznanje bila je prilično iznenađujuća, jer tom filmu na festivalu niti je dat neki veliki publicitet, niti je on sam ostavio neki veliki utisak.
       Gran pri dobio je turski reditelj Nurija Bilgea Čejlan za izuzetno dobro primljen film “Distanca” (“Udaljenost”). A dvojici njegovih glavnih glumaca Muzaferu Uzdemiru i Mehmetu Eminu Topraku (koji je, nažalost, poginuo u saobraćajnoj nesreći samo dan po saznanju da je ovaj film uvršćen u program Kanskog festivala) ravnopravno je pripala nagrada za najbolju mušku ulogu.
       Nagrada za najbolji scenario pripala je Diniju Arkanu za film kanadske produkcije “Invazija varvara”, a glumici u ovom filmu Mari-Žoze Kroz, nagrada za najbolju žensku ulogu.
       Pri žirija pripao je filmu “U pet po podne” mlade iranske rediteljke Samire Makmalbaf.
       Zlatnom kamerom nagrađen je film “Rekonstrukcija” danskog reditelja Kristofera Boea. A specijalna nagrada žirija pripala je prvom avganistanskom filmu ikada prikazanom na festivalu, filmu “Osama” Sidika Barmaka.
       Žiri filmskih novinara najviše glasova dodelio je filmu “Otac i sin” ruskog reditelja Aleksandra Sokurova.
       Film danskog reditelja Larsa fon Trira “Dogvil”, u kojem glavnu ulogu igra Nikol Kidman, kod posetilaca festivala važio je za glavnog favorita, ali je, na kraju, ostao bez ijedne festivalske nagrade!
       U programu “Sinefondasion” nagradu za najbolji studentski film dobio je naš student Pavle Vučković za film “Trči, zeko, trči”, koji je rađen kao studentski rad na drugoj godini Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.
      
       J. J.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu