NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Početi od viza

(“Rudarski posao”, NIN br. 2732)

      Slažem se sa ocenom gospodina Milana St. Protića, sekretara Agencije za odnos sa dijasporom Vlade Republike Srbije, da posao popisivanja Srba u rasejanju i rešavanje pitanja njihovog državljanstva i glasanja može zaista da bude jedan rudarski posao. Cilj ovog pisma je da se Agenciji i njenom sekretaru skrene pažnja na neke poteze dobre volje prema dijaspori koje mogu da preduzmu bez ulaganja preteranog napora.
       Primer je produženje roka važenja ulaznih viza za SAD i druge zapadne zemlje. Građani svih bivših jugoslovenskih republika, osim BiH, dobijaju američke vize sa periodom važenja od pet do deset godina. Isti je slučaj sa ostalim zemljama iz regiona. Građani Srbije i Crne Gore u najboljem slučaju mogu dobiti vizu od godinu dana, s tim što je čest slučaj da se viza izda na rok od samo tri meseca. To znači da roditelji i ostali bliski rođaci i prijatelji nas Srba koji živimo u SAD, ne mogu doći u posetu svojim najbližima sa istom lakoćom kao naši susedi. To dalje znači da je najmlađi naraštaj dobrog dela dijaspore lišen najjače spone koja ih vezuje sa zavičajem - a to je mogućnost da provode vreme sa svojim dedama, babama, tetkama i stričevima, svaki put kada oni to požele, a ne kada im birokrate iz stranih konzularnih odeljenja to dozvole.
       Moja radoznalost da se upoznam sa mehanizmom određivanja roka viza od strane američkih vlasti je dovela do saznanja da ovo pitanje zavisi od volje vlasti u Beogradu da popusti svoje zahteve za vizu prema američkim državljanima. Ovu tezu o reciprocitetu je potvrdio i ministar spoljnih poslova Goran Svilanović prilikom svoje posete Jugoslovenskoj misiji pri UN, prošlog septembra.
       Nakon što je gospodin Svilanović upoznat sa ovom brigom dijaspore u SAD, usledilo je ohrabrujuće izdanje za štampu američke ambasade u Beogradu, 29. oktobra 2002, u kojem se navodi da su se “ambasada SAD i Ministarstvo spoljnih poslova SRJ u principu uzajamno dogovorili da se produži rok važenja ulaznih viza za vize sa više ulazaka”. I posle šest meseci, taj dogovor u principu još nije postao dogovor u praksi, što pruža sjajnu priliku Agenciji i gospodinu St. Protiću da bez mnogo truda dovrše ovaj posao i pokažu da im je stalo do dobrobiti dijaspore.
      
       DR TATJANA ĆUROVIĆ-MITROVIĆ,
       Njujork, SAD


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu